Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak se (ne) chránit před komáry

15. července 2010 | 00:15

Nesnesitelná vedra nejsou to jediné, co teď ztrpčuje lidem životem. Hlavně vpodvečer vylétají za kořistí hejna krvežíznivých komárů. Jak se proti nim bránit? Blesk porovnal účinky kupovaných repelentů, přípravku podle lidového receptu a také situaci, jak dopadneme, když se ničím nenatřeme či nenastříkáme.

Čtyři dobrovolníci podstoupili patnáctiminutový test v povodňové oblasti na Novojičínsku, kde se komáři letos přemnožili. Sešli se navečer u říčky Jičínky v Kuníně.

Eva Bedřichová (38) si nastříkala pokožku a oděv repelentem Biolit. Yvona Bínová (37) použila Off. Michal Polášek (31) měl v rozprašovači tinkturu vyrobenou z litru svařené vody, pytlíku rozmarýnu a lžíce bílého vinného octa. Josef Gabzdyl (38) vydržel po celou dobu zkoušky bez ošetření kůže.

Bez repelentu ani ránu

Posledně jmenovaný se stal terčem útoků komárů jako první. Kolem ostatních sice hmyz létal, ale ke kontaktu s pokožkou nedošlo. Po 15 minutách obě ženy hlásily, že je repelenty před bodanci úspěšně ochránily. Michal Polášek s tinkturou domácí výroby měl na těle jen jeden štípanec. Nejhůře dopadl Josef Gabzdyl, který si pokožku neošetřil žádným přípravkem.

Autor: Marie Machková
Video se připravuje ...