Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cestování: Jak přežít dlouhou cestu s dětmi

14. července 2010 | 08:15

Děti v autě podle odborníků zvyšují stres řidiče a výrazně rozptylují jeho pozornost. Řidič prý dokonce může začít reagovat, jako by byl pod vlivem alkoholu. Jestli chcete cestu s dětmi zvládnout, dělejte často zastávky, hrajte s nimi hry nebo jim pusťte CD, případně DVD.

CD: cena od 50 Kč, dětských pohádek a příběhů je na trhu velké množství. Děti dávají obvykle přednost dramatizovaným hrám. Některé audioknihy jsou také k dispozici zadarmo na internetu. Stačí zadat do některého z vyhledávačů.

Ze specializovaného výzkumu britských odborníků vyplynulo, že opakované dětské otázky – zejména na čas, kdy dorazíme do cíle – zvyšují pravděpodobnost, že řidič nabourá.

Neposedné děti navíc snižují soustředění řidiče, a to v podobné výši jako dvě piva. Řada rodičů se proto snaží dětským alotriím vyhnout cestováním v noci – děti spí, a navíc se na cestu mohou vydat i auta bez klimatizace, ve kterých by jinak přes den bylo nesnesitelně.

Pokud ale v noci jezdíte neradi anebo se cesta za noc nedá zvládnout, musíte dětem vymyslet zábavu. Blesk vám nabízí ověřené tipy, jak cestu přežít „bez ztráty květinky“.

Tipy pro zahnání nudy

Jídlo: ovoce, zelenina: ideálně už očištěné a nakrájené v miskách. Vybíráme a připravíme tak, abychom neznečistili strávníka ani auto – křížaly z jablek, mrkev, okurka atp.

Pití: ideální je voda k dispozici dítěti na dosah. Sladké limonády zvyšují pocit žízně, zastávek na WC by dramaticky přibylo. Otazníky visí také nad zdravotními vlivy sladkých limonád.

DVD-player: prodávají se od 2000 Kč, nahradit se dají notebookem nebo dobrým telefonem. Přehrávač je třeba umístit tak, aby v případě brzdění (nehody) nezranil posádku. Nejlepší je pořídit k přehrávači i sluchátka. Ideálně tzv. traktoristická. »Špunty« nejsou vhodné.

Kapsář-pořadač: ceny začínají na 200 Kč. Neocenitelný pomocník v omezeném prostoru, jakým kabina auta je. Dítě je vždy a zásadně upoutáno do autosedačky. A to tak, aby popruhy (pásy) nemělo volné. Sedí zásadně opřeno.

Kniha: od 100 Kč. Speciální dětské křížovky, doplňovačky, omalovánky zapojí děti do činnosti. Nezapomeneme pochopitelně ani na obyčejný blok, pastelky a propisku.

Švihadlo, nafukovací míč: Na odpočívadlech je třeba uvolnit nashromážděnou energii. Dbejme na bezpečnost – odpočívadlo není hřiště. Švihadlo i míč se vám vejdou vždycky. Během zastávek, které děláme každé dvě hodiny, pošlete děti »povinně « na toaletu.

Slovní a další zábavné hry vhodné auta:

Co kdo prodává, co kdo dělá?

Když auto projíždí vesnicí nebo městem, navrhneme dětem, aby se dívaly, jaké obchody míjíme, a zkusily vyjmenovat pět věcí, které se v nich prodávají.

Vševěd

Pro oživení znalostí k nějakému tématu (může být z dějepisu, zeměpisu) řekneme jméno země, města, kraje nebo význačné osobnosti. Hráči mají dodat nějaké slovo, které se k němu vztahuje. Když zvolíme například Itálii, může vzniknout řetězec Řím – Alpy – moře – pizza – špagety – zmrzlina – Sicílie – pomeranče – mafie. Kdo řetězec přeruší, vypadává.

Kilometr za kilometrem

Sledujeme počítadlo kilometrů na tachometru. Děti se dívat nesmějí. Řidič řekne TEĎ, když přeběhne celý kilometr. Hra spočívá v tom, že děti vykřiknou TEĎ, když si myslí, že přeběhl další kilometr. Ze začátku budou chyby v odhadech obrovské. Ale hráči se rychle vycvičí a jejich TEĎ se bude stále více blížit pravdě.

 


 

Nevolnost je častým společníkem cestovatelů

Žaludek jako na vodě, studený pot a pohotovostní blinkací pytlík v ruce. Kdo to jako dítě nezažil? A přece se dá udělat pár opatření, která cestovní nevolnost zmírní nebo odstraní.

Kinetóza (cestovní nevolnost) je soubor příznaků, kterým podléhají děti i dospělí při přepravě dopravními prostředky. Projevuje se bolestí hlavy, zíváním, závratí a nevolností. Může se objevit také studený pot a zvracení.

Jak jí předejít hlavně u dětí?

■ Dohlédněte, aby děti nejely nalačno

■ Vyhněte se dietním chybám, hlavně přejedení a tučným a těžko stravitelným jídlům

■ Pokud je cesta plánovaná, dejte dětem půl hodiny před cestou kinedryl, nokinal nebo žvýkačku Travel Gum či homeopatický lék Cocculine

Autor: aw, ida
Video se připravuje ...