Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Psi a kočky trpí vedrem víc, než vy! Jak jim pomoci?

Tropická vedra snášejí naši mazlíci hůře, než my.
12. července 2010 | 13:36

Tropická vedra nás sice sužují, ale my lidé vždycky si nějak poradíme. Vyrazíme k vodě, zapneme klimatizaci… Ale co naši domácí mazlíčci? Horka snášejí mnohem hůř, než my a navíc jsou zcela odkázaní na naši péči. Jak jim co nejlépe pomoci?

Pro naše psy, kočky, papoušky a další domácí zvířata jsou vysoké teploty vždy značně stresující. Oslabují jejich imunitu,způsobují malátnost a v případě přehřátí jim jde doslova o život. Proto svým mazlíčkům musíme věnovat maximální pozornost a vyvarovat se chyb, které by jim mohly ublížit.

1) Co udělat před tím, než půjdete do práce

Pamatujete na to, že pes ani kočka nemají na rozdíl od člověka potní žlázy a mohou tedy jen minimálně regulovat teplotu těla. Pes si pomáhá vyplazeným jazykem a rychlým dýcháním, kočka si najde nejchladnější místo a minimalizuje tělesné aktivity. Ptáci si zase načechrávají peří.

Ale to v extrémních vedrech nestačí. Zajistěte proto svým domácím mazlíčkům možnost ukrýt se ve stinném místě bytu a připravte jim dostatečnou zásobu vody k pití – klidně i dvě misky. Nic tím nezkazíte, maximálně budete muset vytřít podlahu. Také klec s ptáky nenechávejte na přímém slunci!

2) Na vycházce omezte namáhavé aktivity

V době veder byste měli zejména psy neměli zbytečně zatěžovat. Venčete je brzy ráno nebo pozdě večer, kdy teploty přece jen o něco klesnou. Rozhodně je nenechte běhat vedle kola, mohli by velmi rychle zkolabovat. Stejně tak se vyhýbejte místům, která jim komplikují dýchání - ať už jsou to kvetoucí louky nebo prašné cesty.

3) Cestování autem? Raději ne!

Cestování se psem v autě je v horkých dnech lépe omezit na minimum.
Autor: Archív
Auto může být pro vašeho mazlíčka smrtelná past. Pokud není zbytí, cestujte jen ráno nebo večer a při delší jízdě nezapomeňte občas zastavit, nechat psa nebo kočku na chvíli projít a dát jim důkladně napít. Za jízdy je nenechte vystrkovat hlavu z okénka - hrozí jim zánět spojivek a paradoxně i nachlazení.

Určitě nenechávejte svého mazlíčka samotného v zaparkovaném autě. Teplota uvnitř během pár minut přesáhne i 50 °C a zvířeti hrozí rychlý kolaps! Když už musíte na chvíli odejít, zajistěte důkladné větrání a nezapomeňte na misku s vodou.

4) První pomoc při přehřátí

Přes veškerou snahu se může stát, že se váš pes nebo kočka přece jen přehřeje. Cestovat v  takovém případě k veterináři v rozžhaveném autě je nebezpečné.

Lepší je okamžitě najít chládek a zajistit zvířeti dostatek pitné vody. Ta nesmí být ledová, ale jen vlažná! Pomohou také krátké studené obklady na zátylku a na tlapkách, které vašemu domácímu mazlíčkovi velmi rychle uleví.

Autor: jav
Video se připravuje ...