Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nemáte ještě dárky? Vypravte se na adventní trhy po celé republice!

3. prosince 2009 | 08:39

Nepřemýšlejte, kde koupíte milé vánoční dárky. Vyrazte hned na nejbližší adventní trhy – místa, kde nejen nakoupíte, ale můžete se seznámit a popovídat si s jinými lidmi. Utečte předvánočnímu spěchu na doušek horké medoviny...

Brno
27. 11.–24. 12.
Všechno nově a jinak!
I když do Brna možná na trhy jezdíte už léta, letos čekejte spoustu novinek. Všechno začalo už tím, že si Brňané v internetovém hlasování vybrali ze čtyř možných svůj vánoční strom.

Určitě vás potěší i úplně nová sváteční výzdoba města – osvětlení, svítící vstupní brány na náměstí Svobody a letos poprvé jeho osvětlená dominanta – morový sloup.

.
Autor: Archiv

 

Nuda v Brně? Ani náhodou!
Zajímá vás, kdo se v Brně předvede? Vystoupí třeba Gustav Brom, folklorní soubor Javorník nebo semaforské duo Jiří Suchý a Jitka Molavcová. Některé adventních dny budou laděné tematicky – můžete zavzpomínat například na Elvise Presleyho nebo Louise Armstronga.

Děti potěší, že na trhu potkají kouzelné figury, třeba vánočního pošťáka nebo metaře.
Na Štědrý den se koná slavnostní ukončení trhů.
- www.brno.cz

Adventní víkend v Ostré
28.–29. 11.

.
Autor: Archiv

Pro ty, kteří chtějí utéct ze shonu v Praze a něčemu se přiučit.
V areálu Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem si můžete vyzkoušet výrobu adventních věnců, svátečních dekorací, svíček nebo balení dárků. Na zahřátí si dejte čaj nebo medovinu a tradiční vánočku nebo cukroví. Dokonce si můžete ozdobit perníčky. V obchodě vás potěší vánoční slevy.
(Historická vesnička umění a řemesel je v tomto období zavřená. V provozu bude od 1. 5. 2010.)
- www.botanicus.cz

Zámek Sychrov
5.–6. 12.

Chcete-li zažít extra atmosféru.
Cítíte tu vůni? Není úplně vánoční – na nádvoří zámku se totiž peče sele. Tak tomu bude i letos. Když se vyvede počasí, je na Sychrově nádherně. Mezi dětmi bude chodit anděl, Mikuláš a čert, na celý den se chystá program s hudbou a tanci. Nejmenší doveďte na divadelní pohádku, sama si dejte medovinu, svařák nebo staročeské dobroty, například čertíka v lokši, což je placka s jemně pikantním párkem a česnekem – pokrm podle staročeské receptury.

 

Do zámku
Zámek je otevřený a vyzdobený vánočně, prohlédněte si staré ozdoby a hračky bývalých majitelů, které se vystavují jen ve vánoční čas.
Parkovat můžete na placeném parkovišti.
Vstup: dospělí 50 Kč, děti 30 Kč
- www.zamek-sychrov.cz

.
Autor: Archiv

Adventní trhy pod Rumpálem – Strakonice
4. až 6. 12.

Když hledáte klid a anděly.
Na nádvoří strakonického hradu bude letos stát asi 60 stánků s tradiční vánoční nabídkou a dobrotami. Specifické prostředí vás naladí na klid a příjemné rozjímaní. Na všechny tři dny je připraven program: v pátek se kromě jiného zapaluje takzvané Andělské světlo: na nádvoří se sejdou andělé a rozsvěcují návštěvníkům přinesené svíčky a lampičky. Všichni pak společně zazpívají romantickou předvánoční píseň (začátek je připravený na 17.30). Druhý den – v sobotu – se na hradě otvírá „peklo“ se šermíři a čerty, kteří straší děti, ale umějí si s nimi i hrát. Večer se děti do pěti let můžou těšit na mikulášskou nadílku. Na hradě je zpřístupněná výstava jihočeských Betlémů.   
- www.muzeum.strakonice.eu

Advent a Vánoce v Českém Krumlově
29. 11. 2009 až 06. 1. 2010

.
Autor: Archiv

Český Krumlov je dnes už mezinárodní město – žijí tu Holanďané, Američané, Kanaďané. I oni si tady můžou ve svém jazyce zazpívat v rámci kulturního programu, který je připravený hlavně na adventní neděle.
Trhy se otevírají vždy od pátku do neděle. V nabídce bude kromě levných drobností a klasického zboží například domácí cukroví. Vánoce slaví také v psím útulku, kam můžete přinést potravu pro tamní miláčky, a u medvědů – velká show vás čeká, když se slavnostně ozdobeného příkopu pustí chlupáči a z připravených dobrot za chvilku nic nezbude.
- www.ckkrumlov.cz

Praha
Vánoční trhy Praha 2009

28. 11. 2009 až 1. 1. 2010

.
Autor: Archiv

Letošní novinky se budou týkat především Václavského náměstí, které bude zcela jinak a nově upravené a i tady se bude konat kulturní program. Největší trhy v České republice se ponesou v duchu staročeských Vánoc, ale prostor bude i pro evropské tradice. Návštěvníci se můžou těšit na oblíbené oslavy Mikuláše 5. prosince, rozlévání rybí polévky na Štědrý den, zazní Česká mše vánoční od Jana Jakuba Ryby. Na Staroměstském náměstí nebude chybět dětská dílnička a živý Betlém.

Kam u vás v okolí?
Podívejte se na další výběr míst, kde se konají adventní trhy, voní svařené víno a člověku je příjemně.

.
Autor: Archiv

Vánoční trh v Garden Café Taussig Praha
30. 11. 2009 až 1. 1. 2010
Zámek Krásný Dvůr
29. 11.
Knížecí advent na Křivoklátě
6. až 7. 12.
Tradiční adventní, nejen prodejní trhy v centru Jablonce nad Nisou.
16. až 19. 12.
Adventní jarmark v Krásné Lípě
28. 11.


Doporučujeme!
Adventní řemeslný jarmark v Kostelci nad Černými Lesy
28. 11.
Vánoční trhy ve Valašském Meziříčí
1. až 23. 12.
Vánoční trhy na Horním a Dolním náměstí v Opavě
1. až 23. 12.
Trh ve Žďáru nad Sázavou.
11. 12.

Vánoční jarmark uměleckých řemesel Uherské Hradiště
16. až 22. 12.

Tradiční Vánoční trhy na náměstí Míru ve Zlíně
16. až 23. 12.
Vánoční trhy v Kopřivnici
18. až 20. 12.
Vánoční městečko v Břeclavi
1. až 31. 12.
Vánoční jarmark na Frýdeckém zámku
18. až 22. 12.

 

Autor: Olga Poucheová
Video se připravuje ...