Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ljuba Krbová: S Ondřejem Neffem jsme vášniví 'cestováči'

30. července 2009 | 09:06

Rozlehlá zelená louka lemovaná lesy a v dálce horskými štíty, roztroušené dřevené chatky a krávy s obrovskýma hnědýma očima – vypadají, jako kdyby se sem připletly z kresleného filmu Walta Disneyho.

Cesty po výškách s Ljubou Krbovou

„Ondřej říká, že jsme vášnivý cestováči. Je milé vypadnout ze stereotypu a dívat se na novou krajinu, nové lidi novýma očima. Vždycky se těšíme domů, a to mě vždy ujišťuje, že nikam neutíkám, ale mám touhu poznávat.

Ljuba Krbová (51)
Autor: Michal Protivanský

Určitě bych se chtěla vrátit do Tibetu, ještě aspoň jednou. Dojeli jsme tam krátce poté, co byl po nepokojích otevřen pro turisty, a my jsme tam byli skoro jediní běloši. Je to svět, který jsem ne úplně pochopila. Nikdy jsem neviděla tak hluboce věřící, duchovní, asketické lidi. Nedokážu to popsat a netroufnu si ani vyslovit názor. Oni žijí tak odlišně. Viděla jsem člověka, jak se plazí desítky kilometrů k chrámu, vrhá se k zemi mezi těma nákláďákama na asfaltový cestě tím pídalkovitým způsobem, chráněnej jen reflexní vestou. A vy víte, že nejbližší chrám je devadesát kilometrů. Nebyla jsem schopná si to srovnat v hlavě. Musím tam znovu."

Alpy
"Navštívila jsem je v zimě na lyžovačku a snowboad, v létě na kolech. Musím říci, že ta druhá varianta je náročnější. Ne všechny lanovky jsou v provozu, takže jsme obvykle dopoledne šlapali nahoru a odpoledne dolů. Jsou to hory, ze kterých mám respekt, jednou nás v létě stihnul ve výšce sníh a velmi jsme litovali, že nemáme čepičky ani rukavice."

Ljuba Krbová (51)
Autor: Michal Protivanský

Do Štýrska na špek

Vyjeďte terénními auty na půvabnou náhorní plošinu se salaší Viehbergalm asi 1500 metrů nad mořem a budete si připadat jako v jiném světě. Což teprve cyklisté, kteří sem strmým několikakilometrovým svahem vyšlapají vlastními silami.
„Tady přes zimu nikdo není. Ani krávy – tráva tu neroste. Přes léto tady žijí jen matka s dcerou, co provozují hospodářství, bydlet se tu ze všech chat dá jen ve dvou,“ říká mi do kroje oblečený pán s kníry, který rád pózuje před našimi fotoaparáty.
Až dorazíte k chatě Ritzingerhütte na salaši, ze dveří vyjde fešná dívka vyšla v kroji a přinese vám místní kořalku. Zamotá se vám po ní hlava – možná to ale bude z toho čistého vzduchu. Takových míst je tady spousta: oblast Schladming Dachstein má pro turisty nachytáno mnohem víc.

Vítejte na salaši Ritzingerhütte.
Autor: Österreich Werbung, Jiří Marek

Nechte se pohostit
Pro člověka z města je pobyt ve štýrských Alpách možná ještě lákavější než horké pláže plné lidí. Kromě magické atmosféry, kterou nepocítíte nikde jinde než mezi horskými masivy, bude na vaše tělo působit blahodárně i zdejší klima a strava. Skoro v každé chatě mají jídlo v kvalitě bio – sýry, mléko, maso. Není tak těžké tomu uvěřit, vždyť téměř na každé louce se pasou krávy.
Pokud máte ráda maso, vaše chuťové buňky zajásají při ochutnávání zdejšího špeku – tahle lahůdka patří ve zdejším kraji k nejlepším. Nadchnou vás i štýrské koblihy s marmeládou, smradlavý salašnický domácí sýr nebo noky se zelím.

Horskými kopci i údolími se vine více než 1000 kilometrů pěších stezek a 930 kilometrů cyklostezek.
Autor: Österreich Werbung, Jiří Marek

Na kole i pěšky
Možností vyžití máte ve Štýrsku bezpočet včetně raftingu, horolezeckých výstupů, jízdy na koni, golfu nebo jízdy terénními džípy. Horskými kopci i údolími se vine více než 1000 kilometrů pěších stezek a 930 kilometrů cyklostezek. Nebojte se, že v horách musíte nutně šlapat z kopce do kopce. Nadchnou vás dlouhé projížďky kolem potoků v údolích a nebudete ošizena ani o krásné výhledy. I s koly můžete kousek od Schladmingu vyjet lanovkou Planai na stejnojmennou horu a cestu z kopce dolů si zpříjemnit návštěvou v malé restauraci u cesty. Pokud vás stihne horský deštík, spolehlivě vás zahřeje horká čokoláda s rumem.

Kolem vodopádu – Alpinsteig Wilde Wasser
Horská pěší túra kolem nejdelšího vodopádu Štýrska na první pohled vypadá jako velký horský výstup, ale nahoře, na chatě u jezera jsem zjistíte, že sem dorazily i malé děti a půvabnou cestu kolem vody tříštící se o skaliska by nezvládl pouze člověk se zlomenou nohou a francouzskými holemi. V sezóně tady čekejte frontu turistů, což vám ale neubere na hezkém zážitku z výstupu s krásnými výhledy.
Pokud máte závrať, asi se vám nebude líbit přechod přes lanový most nad 50 metrů hlubokou propastí, pro většinu turistů je to ale lehce adrenalinový zážitek a příležitost k focení. Nahoře, u jezera Riesachsee je chata, kde vás královsky pohostí. V modrém jezeře se za dobrého počasí můžete i vykoupat. Zpátky můžete jít cestou pro auta, kterých potkáte jen pár a je snad zbytečné dodávat, že výhledy do údolí vás nadchnou.

Cesta do Doby ledové
Milují vaše děti postavy ze známého filmu doba ledová – Lenochoda Sida, mamuta Mannyho a tygra Diega? Vydejte se za nimi na ledovec Dachstein, kde se nachází unikátní ledová jeskyně.
Ze slunné dolní stanice lanovky, kde vládne letní počasí, se dostanete do výšky 3000 metrů na mořem. Přibalte si bundu, nahoře se ještě lyžuje!
Po výstupu z lanovky vás kromě zimy uchvátí vysutá plošina „Dachstein Sky Walk“. Projděte se po podlaze ze na kovovém balkonu 250 metrů nad skalní stěnou, udělejte pár obligátních snímků a pak utíkejte zahřát se svařákem do restaurace u lanovky.
Ledová jeskyně je pár metrů odtud. Nasvícené ledové sochy jsou vytvořené čínskými umělci, některé jsou dovezené přímo z Číny. Kromě jmenovaných figurek se vám bude líbit i Trůnní sál, Křišťálový palác nebo Modrý salón. Prohlídku doprovází jednoduchý výklad a příjemná hudba.

. Nasvícené ledové sochy jsou vytvořené čínskými umělci, některé jsou dovezené přímo z Číny.
Autor: Österreich Werbung, Jiří Marek

Zajímavost o ubytování
Stejně jako postupně vznikal zdejší turistický ruch, tak se z řad sedláků časem rekrutovali první „hoteliéři“, kteří ze svých statků vytvářeli první ubytovací zařízení. Tu přistavili patro, tam nový domek pro hosty. Proto jsou zdejší hotely zvláštně členité, možná vám chvilku bude trvat, než se trefíte do restaurace nebo wellness, což ale neubírá hotelům na komfortu a vy oceníte milou autentickou atmosféru. Ubytování seženete už od cca 600 Kč na noc.
Letní slevové akce na ubytování najdete na www.schladming-dachstein.at

JAK UŠETŘIT

Letní karta – Sommercard

- dostanete ji, pokud se nejméně na jednu noc v termínu od 29.5. do 26. 10. ubytujete ve smluvním zařízení.Služby zdarma, výběr:

Lanovka na Dachsteinský ledovec, lanovka Planai a Hochwurzen, linkové autobusy a další veřejné dopravní prostředky, koupaliště ve Schladmingu, taxi pro turisty, celodenní opatrování dětí, dětský dobrodružný park Grömbing, chytání pstruhů a jejich následná konzumace atd. www.sommercard.info

Zítra čtěte: Dozvíte se, jakou kuchyni Ljuba Krbová miluje, zda ráda vaří a na stránkách Blesk.cz se s vámi podělí i o své oblíbené letní recepty na borůvkové koláče.

Autor: Olga Poucheová
Video se připravuje ...