Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dana Morávková: Do New York jezdím utrácet...

New York miluju. Lidé jsou tam milí a usměvaví...
15. července 2009 | 07:56

Víte, o čem sní starosta New Yorku Michael Bloomberg? Že počet turistů v „jeho“ městě letos konečně překoná hranici padesát milionů. Pokud se mu chystáte v tomto snu pomoci, těšte se, že zažijete mnoho, jen ne nudu.

Jak vzpomíná na New York herečka Dana Morávková?

„S manželem a se synem jsme byli v New Yorku třikrát. A jednou jsme tam byli ještě před tím, než se Péťa narodil. Říká se, že New York není Amerika. To nedokáži posoudit, ale je to nádherné město, které žije ve dne i v noci. Lidi jsou tam milí a usměvaví, a kdykoliv máte nějaký problém, tak vás nikdo neodmítne. Všichni vám rádi pomůžou. New York milujeme, ale není pravda, že bych tam jezdila tak často, jako na nákupy do Delvity. Přece jen je to trošku z ruky a volného času nemáme s manželem tolik. Ale jezdíme tam strašně rádi, dvakrát jsme v New Yorku dokonce slavili silvestra. Zabruslila jsem si také u Rockefellerova centra. Chodíme tam do divadel, na muzikály, na balety. Každý den, který tam trávíme, si snažíme užít naplno. Jsme tam šťastní.

Jestli jste v New Yorku ještě nebyla, jeďte se tam podívat. Vzpomenete si na mě. Stoupněte si na Times Square a čerpejte úžasnou energii města. Je to krásné. A jděte si zautrácet. Vše je tam za poloviční cenu. A navíc to jsou věci, které u nás často ještě ani neseženete. Nákupy sice nejsou důvodem, proč tam jezdíme, ale když už tam jsme, vždycky si něco pořídíme.“

Socha svobody
Autor: en.wikipedia.org

New York – pupek světa

Hned na začátku je dobré si říct, co od New Yorku čekat: velké pulsující multikulturní město s veškerou barevností, krásou, ale i hlukem a špínou. Letenka vás bude stát od 11 tisíc korun i s poplatky. Než vtrhnete do víru dění, připravte se po přistání na letišti na odměřeného imigračního úředníka, který se bude ptát, jak dlouho chcete zůstat a kde se budete zdržovat. Naštěstí se spokojí s jednoduchými odpověďmi a jako průměrná turistka zvládnete všechny úřední procesy bez problémů. Na kontroly se připravte i při vstupu na Empire State Building nebo na loď na ostrov Ellis Island, kde se nachází socha Svobody.

Tisíc tváří města
Z letiště vstoupíte do města tisíce chutí, vůní, stovek mrakodrapů a bezpočtu kultur. Pokud si je budete chtít zažít aspoň trochu, připravte se na to, že strávit ve městě týden se vám bude zdát málo. Z celodenních výletů budete večer padat do postele unavená, ale spokojená.

V New Yorku, respektive na Manhattanu, kde můžete ten týden strávit, se neztratíte. Nadchne vás, že všechny ulice, kromě Broadway, jsou na sebe kolmé. „Streets“ vedou z východu na západ a „avenues“ ze severu na jih. Nebuďte ale lehkovážná a kupte si mapu. Až vás budou bolet nohy, nebojte se mávnout na taxi: žlutých aut jsou plné ulice. Ceny přijatelné, ale metro nebo autobus vyjdou levněji.

New York miluju. Lidé jsou tam milí a usměvaví...
Autor: Michal Protivanský

Do podzemí
Cesta metrem je sama o sobě zážitkem. Vlezte do něj, i kdybyste měla tisícovky dolarů na taxi nebo vlastní auto, a kupte si průvodce po 26 srozumitelně značených trasách. Potkáte tady bizarní svět. Hispánce, černochy, asiaty i Poláky, lidi ve výstředních modelech, svalnaté sportovce, hippie i babičky jako vystřižené z pražského metra. A mezi nimi úředníky a manažery v oblecích a dámy v kostýmech. Hromadné dopravy se v New Yorku na rozdíl od Prahy bohatí lidé neštítí.

Móda
Na newyorských chodnících se vám těžko podaří vzbudit pozornost okolí. Potkáte tu tlusté dámy v minisukni i dokonalé skoromodelky v perfektně padnoucích šatech. Říká se, že všechny hezké Američanky hrají ve filmu, v New Yorku jich potkáte pár navíc. Obléknout si můžete jakýkoli model, potřebujete jen dost klidu a sebevědomí ho nosit. Možná i proto ve vás ani ta tlustá dáma v mini nevzbudí pohoršení: vykolejená z ní totiž budete vy, ona je v pohodě. Potěší vás dobře oblečení a upravení muži, kteří ale mají daleko k homosexuálně působící metrosexualitě.

Kam na kávu
Až si budete chtít dát kávu, vybavte se pevnými nervy a svaly. Obyčejné posezení v restauraci nebo kavárně, jaké znáte z českých měst, budete v záplavě bufetů a rychlých občerstvení možná dlouho hledat. Mile vás ale překvapí, že se lidé od vedlejšího stolu nebo u toho, ke kterému se vmáčknete, s vámi rádi dají do řeči, jsou bezprostřední a komunikativní.

Bijou Drink
Autor: Nespresso, archiv Petry Veselé

Nesmíte minout
Neonové náměstí Time Square vás oslepí záplavou svítící reklamy. Nezapomeňte si vyjít na nedalekou Broadway, srdeční záležitost herců, tanečníků, režisérů, prostě všech, kteří chtějí dokázat něco na prknech, která znamenají svět. Připravte se na dlouhé fronty na lístky nebo si je raději předem rezervujte. Minout nesmíte ani oázu odpočinku Central Park, nečekejte hluboké hvozdy, ale k odreagování z hluku a shonu multikulturního města vám jeho návštěva určitě postačí. Úchvatná bude i vaše návštěva Metropolitního muzea umění na Páté Avenue.

Zítra čtěte: Jakou přípravky na pleť Dana Morávková preferuje a který parfém je jejím favoritem?

Autor: Olga Poucheová, lena
Video se připravuje ...