Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zabydlený život Ivety Toušlové

12. srpna 2008 | 12:20

Koncem května se moderátorka přestěhovala do nového domova, který si zařídila přesně podle svých představ. Je moderní, praktický, vzdušný a plný slunce.

Iveta se narodila ve Vimperku a také její rodiče mají šumavské kořeny. "Rod z tatínkovy strany pochází ze šumavských Hoštic a maminčina rodina z Korkusovy huti." Jak moderátorku ovlivnilo prostředí, ve kterém vyrůstala? Byla dítko bytové, nebo prožila dětství v rodinném domě? "Tak napůl. Sice jsem vyrůstala v paneláku, ale obě babičky jsou z venkova. Babička z maminčiny strany měla velké hospodářství, takže moje léto se neslo ve znamení sušení sena, sázeli jsme brambory… Vůbec mě to nebavilo a byla jsem ráda, když se u mě ve třinácti letech objevila senná rýma, která mě z polních prací 'rehabilitovala'. Ale radovala jsem se dočasně, protože jsem byla nejstarší ze všech dětí kolem a pak jsem fungovala jako obecní chůva," směje se.

Krumpáč jí nevadí
Rodnou hroudu opustila v osmnácti, kdy odešla na studie do Českých Budějovic. "Pedagogická fakulta nebyl můj sen, ale nakonec se mi historie a čeština, které jsem studovala, pro práci novinářky hodí." Vysokoškolská léta prožila na koleji a po škole se vydala na zkušenou do Německa. Po návratu zůstala v Českých Budějovicích, prošla novinami, rozhlasem a nakonec zakotvila v České televizi jako krajská zpravodajka. Přeloženo do řeči bydlení, nejprve žila v pronájmu a posléze si s tehdejším přítelem zrenovovali byt ve starém secesním domě. "Nejsem manuálně zdatná, spíš se považuju za kreativního člověka, který umí věci vymýšlet. I když hrubší práce mi nevadí – vzít do ruky krumpáč a jít něco vykopat zvládnu." Hodily se jí zkušenosti z rekonstrukce, když si nedávno pořizovala nové bydlení? "Kdepak, tohle je novostavba. Ostatně zkušenosti se stavbou jsem měla dávno – naši si koupili chalupu (doslova maminčino rodiště) a tam se pořád něco přestavuje. Jsem schopná kartrovat písek, míchat maltu, nosit kameny, nic z toho mi není proti srsti," říká.

Kombinace nápadů
Od roku 1999 Iveta žije v Praze a léta pronájmu letos "vyměnila" za svoje zázemí, protože si koupila dvoupokojový byt v novostavbě, s orientací na jih. Jak se vybírá místo pro život? Chtěla byt, ze kterého to bude blízko do práce. "Ale sháněla jsem ho poměrně dlouho. Také je pro mě důležitá blízkost metra. I když řídím, a je fajn, že tento komorní areál se 24 byty má vlastní garážové stání, ne vždy jedu autem. Mít metro po ruce je výhodné i pro ty, co přijedou za mnou."
V novém bytě se o opravách ještě není důvod bavit, tak se zeptáme, zda přišla moderátorka do hotového, nebo se podílela na realizaci. "Nemusela jsem, ale chtěla, takže jsem mluvila do toho, jaké budou podlahy, vybírala jsem baterie i obklady v koupelně nebo kuchyňskou linku. Byt jsem si zařídila podle svého. Líbí se mi moderní italský design, tmavá barva v kombinaci s bílou, jednoduchost, vzdušnost. Ale nemám čas běhat po obchodech, proto jsem se radila s architektem Martinem Valovičem. Doporučil mi firmu Tecnoline, která dováží italský nábytek. A od něho se odvíjela kuchyňská linka, protože kuchyně je otevřená do obývacího pokoje. Aby s nábytkem v obýváku ladila, musela být na míru." S vybavením obývacího pokoje a kuchyně korespondují moderní svítidla, dva lustry a stojací lampa. Vše sympaticky osvěžují drobnosti ve feferonkově červené. I tady je patrné Ivetino praktické založení – většina dekorace jsou dárky přátel, které ozdobí interiér a současně jsou milou vzpomínkou.

Úklid na všech frontách
Pohled do ložnice nasvědčuje, že tady chtěla paní bytu teplejší barvy. "Dřevo se mi líbí, ale zase s mírou: postel, stolek, dvě skříně. V ložnici samozřejmě budou záclony, také obrázek na zdi, stejně jako nad jídelním stolem. Do obýváku plánuju huňatý bílý kobereček. Ještě to chce doladit, vždyť tu jsem teprve pár týdnů." A do chodby, která spojuje ložnici s obývacím pokojem? "Není moc velká, takže zůstane prázdná, jen v rohu stojí dřevěná soška kočky. Vstupní věšák na oblečení a botník skvěle supluje prodloužená nika-skříň mezi toaletou a koupelnou. Původně byla hodně mělká, nevešly by se do ní ani boty. Tak jsme přidali pár centimetrů, zrcadlové dveře a je po starostech." Ptát se Ivety na další vychytávky nemá cenu, moderátorka je se vším spokojená – včetně několika velkých skříní, které rozmístila tak, že neruší daný prostor. "Všechno má svůj smysl, i to, že jednu skříň jsem zaplnila knížkami. Je to lepší řešení, než spousta polic, což je nepraktické na úklid a stejně by se mi sem nevešly."

Zatímco Blesk Hobby měl narozeniny teď v červenci, Iveta ty svoje bude slavit v srpnu a zdá se, že nový byt je jedním z nejlepších dárků. Prožívá šťastné období? "Mám za sebou čas úklidu – nejen doma, ale i v životě. Snad už jsem vysmýčila všechny pavouky z rohů, a teď se snažím nové prostory ve svém životě co nejlépe zabydlovat."

NÁŠ TIP

Květiny pro Ivetu
Jaké balkonovky se hodí do bytu s jižní orientací, radí naše spolupracovnice Ludmila Dušková. "Téměř všechny, ale to platí pro jih, západ i východ. Jen severní orientace by měla pečlivě volit, na sever se hodí begonie, balzamíny a všelichy." A co konkrétně doporučit zaměstnané ženě? "Muškáty, protože se nemusí tak často zalévat. Výběr je obrovský, od převislých s bílými, červenými, růžovými nebo fialovými květy, po vzpřímené zonálky, které nabízejí ještě větší škálu barev nebo jsou i dvoubarevné." Nám se líbí oranžová. Co Vy na to, Iveto?

 

Autor: Marcela Škardová
Video se připravuje ...