Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ať se lesknou

Ať se lesknou!
5. srpna 2008 | 11:22

Příbory, hrnce, sklenice… Určitě každá z nás touží po tom, aby se nádobí, vázy nebo sošky nádherně leskly. Máme pro vás několik rad, jak toho docílit.

STŘÍBRO

Pokud vám tento vzácný kov začíná černat, uděláte nejlépe, když si namícháte pastu ze škrobové moučky a vody. Tuto směs naneste jemným hadříkem na stříbrný předmět a nechte ji zaschnout. Následně přeleštěte měkkou houbičkou.

Tip: Když do skříňky nebo zásuvky se stříbrným příborem vložíte kousek křídy, zabráníte tím zoxidování stříbra. Sváteční nádobí tak zůstane délší dobu lesklé.

MĚĎ

Lesk mědi navrátí pasta, kterou vytvoříte ze stejného poměru bílého octa a soli. Když po umíchání přestane tato směs kypět, naneste jí na hadřík, měděný předmět otřete, poté opláchněte čistou vodou a vyleštěte.

Důležité: Měděné výrobky a nádobí nikdy neumývejte v myčce na nádobí. Jinak se vám zbarví dozelena!

Ať se lesknou!
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

MOSAZ

Pastou z citronové šťávy a soli docílíte nádherného lesku i u tohoto kovu, a to celkem jednoduše: tuto směs naneste a nechte zaschnout. Předčasnému zmatnění kovu zabrání vyleštění glycerínem (seženete ho v lékárně).

UŠLECHTILÁ OCEL

Skvrny na hrncích a pánvích odstraníte bezbarvým octem. Naplňte jím hrnce, které chcete zbavit skvrn, a nechte 30 minut působit. Potom důkladně umyjte mýdlovou vodou. Nalepené a zaschlé zbytky jídla odstraníte, když je přetřete slupkou ze syrové brambory.

CHROM

Na vysoký lesk chromu potřebujete trochu mouky nebo bílé vazelíny, kterou nanesete na jemný hadřík a přetřete jím nádobí. Dosáhnete tak dokonalého lesku! Pokud nechcete, aby vám hrnce zase rychle zašly, zvolte "colovou kúru". Namočte hadřík do coly, potřete jím všechny pochromované povrchy a nechte zaschnout. Potom pořádně vyleštěte.

Autor: bm, ola, duš
Klíčová slova: bpž;bpz;domácnost;lesk;
Související články
Video se připravuje ...