Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sádrokartonová příčka

28. července 2008 | 12:18

Bez vody, malty a cihel můžete rozdělit místnost raz dva. Jak na to? Zvládne to každý šikovný domácí kutil, protože stačí ostrý nůž, kladívko a šroubovák.

Máte velký obývák s kuchyní a hodil by se vám lépe jeden menší pokojíček, kde by si mohly děti hrát v klidu a v soukromí? Práce se sádrokartonem má kromě rychlosti ještě jednu výhodu – protože obkládáte z obou stran kovovou konstrukci deskami, vznikne mezi nimi dutina. Tou jdou snadno roztáhnout kabely na rozvod elektřiny k zásuvkám a k vypínačům. V kovových profilech jsou předvrtané otvory, těmi kabely protáhnete a přivedete je tak do správné výšky.

Takže vzhůru do práce! A nebojte se, práce s deskami ze sádrokartonu je opravdu snadná.

Co budete potřebovat:

* sádrokartonové desky o šířce 1250 mm a tloušťce 12,5 mm
* minerální izolace
* spárovací tmel
* výztužná samolepicí páska
* kovové tenkostěnné CW a UW profily
* samořezné šrouby TN
* natloukací hmoždinky o průměru 6 mm
* samořezné šrouby do plechu LB 3,5x9,5 mm
* napojovací těsnění
* pravítko
* vodováhu
* nůžky na plech
* kladívko
* šroubovák

Jak na to

1. Na podlaze vyměřte a čárou vyznačte polohu příčky. Důležité: Nezapomeňte na tloušťku budoucí stěny – čára musí vést přesně středem. Počítáte-li s dveřmi, myslete i na otvor pro ně. Potom s pomocí vodováhy a pravítka vyznačte obrysové linie příčky na stěnách a stropu.

2. Rozměřte si vodorovné (UW) a svislé (CW) profily a nůžkami na plech je rozdělte na potřebné kusy. Obvodové profily příčky opatřete samolepicí páskou.

3. Na podlahu i na strop připevněte vodicí UW profily plastovými natloukacími hmoždinkami (do betonu) nebo samořeznými vruty (do dřevěné podlahy). Mezi šrouby (vruty) nesmí být více než 800 mm. Vzdálenost prvního vrutu od rohu nemá přesahovat 200 mm. Na stěny připevněte CW profily natloukacími hmoždinkami ve stejných odstupech mezi šrouby (vruty).

4. CW profily (sloupky) nasuňte do vodicích UW profilů. Rozestupy mezi CW profily tvoří polovinu šířky sádrokartonových desek – tedy 625 mm. CW profily jsou v UW profilech volně nasunuté, nespojují se.

5. Pokud potřebujete vytvořit otvor pro dveře, vynechejte na podlaze příslušnou část vodicího profilu. CW profily tvořící „dveře“ vyrovnejte do svislé polohy a s podlahovým i stropním UW profilem je spojte pomocí dvojic samořezných šroubů do plechu typu LB délky 9,5 mm.

6. Překlad nad dveřním otvorem připravte z UW profilu tak, že ho nastřihnete na koncích nůžkami na plech a ohnete do pravého úhlu. Samořeznými šrouby typu LB délky 9,5 mm překlad připevněte v potřebné výšce mezi CW profily. Do překladu vložte dvě zkrácené stojiny z CW profilů.

7. Osaďte sádrokartonové desky z první strany příčky. Začněte od stěny deskou plné šíře 1250 mm. Ke svislým CW profilům připevňujte opláštění samořeznými šrouby typu TN v rozestupech 250 mm.

8. Po opláštění první strany rozveďte případná instalační vedení přes otvory v CW profilech. Potom vložte v celé ploše bez mezer izolaci z minerálních vláken (například Isover Piano nebo Orsil Orset).

9. Opláštění dokončete připevněním desek z druhé strany. Začněte od stejné stěny jako u první strany, tentokrát ale deskou poloviční šířky 625 mm. Pak pokračujte deskou v plné šíři, takže proti spárám první strany bude na opačné straně příčky plná plocha desky.

10. Zatmelte spáry mezi sádrokartonovými deskami a hlavy šroubů i tmel dobře uhlaďte.

ODBORNÍK RADÍ

Pozor na napojování desek

"K opláštění používejte pokud možno celé sádrokartonové desky. Menší díly lze využít jen tehdy, pokud mají nejméně 400 mm výšku a nepoužíváte dva a více menších dílů v těšném sousedství nad sebou," vysvětluje Ing. Ludmila Mikolášová z Centra technické podpory Rigips, jak zachovat dobré vlastnosti sádrokartonu a zajistit stabilitu příček. "Vodorovné spáry sousedních desek se musí vzájemně střídat alespoň o 400 mm, nesmí docházet k vytváření křížových spár. U podlahy je vhodné nechat asi 10 mm širokou mezeru, kterou vyplníte tmelem."

Zkušenost redaktorky Gabriely Koulové

Rychlá přestavba jádra

Sádrokarton se na přeměnu starého bytového jádra ukázal jako ideální. Využili jsme speciální impregnované zelené desky RBI(H2) určené do vlhkého prostředí. Materiál byl lehký, takže jsme se vyhnuli problémům s váhou konstrukce. Na podlahy jsme použili sádrovláknité desky Rigidur, které vydrží zátěž a hodí se i pro náročnější umístění, jako je podlaha koupelny. Na místa přímo ostřikovaná vodou jsme ještě museli nanést hydroizolační stěrku. Nové příčky bez problémů unesou keramický obklad, umyvadlo i závěsné WC, protože jsme je postavili zdvojené (opláštění je ze dvou sádrokartonových desek na sobě). To samozřejmě přispělo i kodhlučnění WC a koupelny od ostatních prostor bytu. Cenově vyšla přestavba přijatelněji než stavění zdí z ytongových tvárnic, hlavně proto, že jsme si většinu práce udělali sami.

Autor: Gabriela Koulová
Video se připravuje ...