Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zahradní zátiší

26. června 2008 | 11:28

Znáte pohádku Chytrá horákyně? Ani oblečená, ani nahá, ani bosá, ani obutá. Pergola není dům, ani plůtek, stěny má i nemá… Když se ale podle našeho návodu na vaší zahradě zrodí, budete si připadat jako v pohádce.

Pergolu můžete stavět od jara do podzimu, je to práce asi na dva víkendy. Na zahradě poskytne prostor pro přátelské posezení, od kterého vás nevyžene slunce ani déšť. Pro milovníky popínavek vznikne dostatek prostoru pro experimenty s vínem, růžemi, loubincem i dalšími rostlinami. Porostlá pergola pak krásně splyne se zahradou.

Co budete potřebovat

* hranolky, prkna a latě nejlépe z tlakově impregnovaného dřeva * polykarbonátovou desku na zastřešení * H profil na spojení desek střechy * lazuru nebo krycí barvu určenou pro venkovní použití * kovové patky a spojovací úhelníky * nerezové vruty * vratové šrouby * kovovou palici * kladivo * kleště * úhelník * tužku * metr * vodováhu * provázek * truhlářskou svěrku 30 až 50 cm dlouhou * vrtačku * přímočarou pilku * kotoučovou pilu * elektrický hoblík * pásovou brusku * horní frézku nebo ruční pilku * čepovací pilku * ruční hoblík * smirkový papír * sadu plochých klíčů * sadu vrtáků na dřevo * štětec

Jak na to

  1. Čtyřmi kolíky v rozích a mezi nimi napnutým provázkem vytyčte přesně pravoúhlý půdorys budoucí stavby. Stojiny (svislé hranaté sloupky) pergoly zakotvíte do zatloukacích patek opatřených pouzdrem na uchycení hranolků. Podle projektu rozměřte po obvodu, kde přesně budou všechny sloupky stát, a velkou palicí v těchto místech zatlučte patky do země. Dbejte, aby byly všechny stejně vysoké, což kontrolujte vodováhou.
  2. Hrany sloupků a latí lehce strhněte smirkem. Všechny dřevěné části pergoly natřete dvěma až třemi vrstvami barvy na venkovní použití. Naměřte přesné délky sloupků, řezy označte úhelníkem. Sloupky zakraťte přesným rovným řezem na vyměřenou délku. Horní stranu pak zařízněte pod mírným úhlem, aby střecha měla spád na dešťovou vodu..
  3. Do pouzder patek zasuňte hranoly stojin a pro upevnění je provrtejte skrz otvory v patkách. Na uchycení hranolů do patek použijte vratové šrouby. Nejprve je doklepněte kladívkem. Z druhé strany je opatřete podložkou a matkou, tu dotáhněte plochým klíčem.
  4. Z prkýnek vyrobte výplňové rámečky mezi stojiny. Můžete je sešroubovat, spojit v kolíčkovací šabloně nebo sesadit na rohové čepové spoje. Dbejte, aby rámečky byly přesně pravoúhlé. Na rámeček si vyznačte tužkou lištový výplet se sklonem lišt 45 stupňů. Pomůcka? Začněte vždy od levého spodního rohu, aby tam, kde na sebe budou rámečky navazovat, lišty přesně lícovaly proti sobě.
  5. Malými nerezovými vruty lišty připevněte na rámeček. Aby nepraskaly, nejprve si pro vruty malým vrtáčkem předvrtejte otvory. Přesahy lišt zařízněte podle rámečku ostrou přímočarou pilkou a zarovnejte pásovou bruskou s jemným smirkem, který nebude konce tenkých lišt vytrhávat.
  6. Svěrkou si přichyťte rámeček ke stojině a připevněte ho k ní dlouhými vruty. Ostatní rámečky rovnejte podle prvního vodováhou. Aby pergola nepůsobila dojmem, že se kácí, směřujte vždy výplety v rozích proti sobě. Po instalaci všech vypletených rámečků je pevná kostra pergoly na světě.
  7. Naměřte a nařežte 8 příčných prken spojujících protilehlé stojiny konstrukce. Na každé straně by měly přesahovat o 20 až 30 cm. Svěrkami si příčníky upevněte na stojiny tak, aby stojiny převyšovaly nad příčníky o tloušťku střešních latí, které budou tvořit rošt pod zastřešení. Vrtáčkem si do příčníků předvrtejte otvory a dvěma dlouhými vruty s křížovou hlavou příčníky připevněte ke stojinám.
  8. Na příčná prkna přišroubujte s odstupem asi 60 cm střešní latě. Na latě položte desku z komůrkového polykarbonátu. Pokud bude střecha složená z několika dílů, spojujte je středovými spojovacími H profily.
  9. Na odkládání skleniček, knížky nebo zahradního nářadí se hodí na rámečky namontovat širší prkna a vytvořit zábradlí. Na prkna si vyznačte zakulacení vnějších rohů (třeba podle plechovky od barvy). Přímočarou pilkou zaoblení vyřízněte. Všechny hrany prkna zakulaťte smirkem.
  10. Vnitřní rohy tam, kde se bude zábradlí stýkat v rohu pergoly, seřízněte pod úhlem 45 stupňů. Desku na zábradlí přišroubujte malými šroubky k rámečkům pomocí kovových úhelníků.
  11. Celou pergolu opatřete ještě jedním nátěrem, abyste ochránili nejen všechna viditelná místa, ale i spoje a řezy.

Dobrá rada nad zlato

Patky nezatloukejte až k zemi, hranolky by měly být asi 10 cm nad zemí, aby k nim nepronikala vlhkost. Potom patky zabetonujte nebo obsypte hlínou a obložte kameny.

Autor: Gabriela Koulová
Související články
Video se připravuje ...