Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dočista do čista!

9. června 2008 | 19:45

Výraz "leskne se jako zrcadlo" potěší každou hospodyni. Aby se jí této pochvaly dostalov koupelně, nemusí se stát malým chemikem, gymnastou, nebo dokonce kulturistou. Stačí znát pár fíglů…

Jak si usnadnit úklid koupelny a WC? Třeba pořízením závěsné keramiky, pod níž lze vytřít podlahou jen vlhkým mopem, bez ohýbání a námahy. Důležité je vyhnout se vzniku špatně dostupných koutů a zákoutí – každý výstupek nebo drážka znamená zbytečné usazování nečistot. Proto se tak doporučuje takzvané kapotované provedení sanitární keramiky bez prohlubenin nebo spár.

Jen si tak špínu spláchnout…

Kdo chce mít úklid rychle za sebou, vyplatí se mu při zařizování koupelny pořídit si klozet, umyvadlo, vanu či sprchový kout s protišpinivou úpravou, která snižuje usazování nečistot.
Díky této úpravě se voda na povrchu keramiky seskupí do kapiček, a ty rychle stékají pryč, včetně nečistot. Keramiku pak není třeba tak často čistit, navíc vám postačí jemný čisticí přípravek nebo utěrka z mikrovlákna. Za speciální úpravy sice zaplatíte kolem několika set až dvou tisíc korun, ale během let v součtu spotřeby vody a chemie nakonec ušetříte. Názvy mění podle výrobců: WonderGliss, KeraClean, Ideal Plus, Ceramicplus, Reflex, LCC, Jika perla…, ale princip se až tak neliší. Nepřehlédněte: tyto úpravy až na výjimky - kdy se glazura vypaluje při teplotě kolem 1200 ºC, včetně samotné úpravy – nemají rády abrazivní přípravky, například písky ani hrubé kartáče. Mohly by se narušit. U sprchových a vanových zástěn se také doporučují speciální úpravy a lépe se bude udržovat bezpečnostní sklo než plast.

Méně je více
Nic se ale nemá přehánět. Mikroorganismy se proti příliš silným dezinfekčním přípravkům brání zvýšenou odolností, děti nevystavované alespoň minimu bakterií si zase nevytvoří dostatečný imunitní systém. Nadměrná hygiena však škodí i výrobkům. Příliš často používané čističe a odstraňování vodního kamene likvidují také ochranný film na povrchu baterií, a pak vznikají šedavé skvrny. Řešení? Buď používat speciální přípravky (třeba oblíbené čisticí ubrousky) nebo armatury pravidelně udržovat mýdlem a vodou.

Nejen na sprchové kouty můžete při úklidu
použít šetrný dětský šampon.

Odborníci varují i před abrazivními čisticími prostředky, zejména v případě akrylátových výrobků. Postačí tekuté gely, mýdlová voda nebo trocha saponátu. Nebo se spolehněte na speciální přípravky, například Ravak Cleaner spolehlivě odstraňuje mastnotu a zbytky vodních usazenin. Je určený hlavně pro akrylátové vany, vaničky a výplně sprchových koutů. Na zrcadla lze použít běžné výrobky na sklo nebo ocet.

Úklidoví pomocníci
I textilní pomocníci na úklid mají své favority, například utěrky a hadry na podlahu s 3D technologií. V čem spočívá? Hrbolky a ďolíčky vytvářejí výraznou strukturu na povrchu utěrek, do které se zachytává špína včetně mastnot. Účinnost je podle výrobce o 40 procent vyšší než u utěrek s běžným povrchem, lze je používat suché i navlhčené. Vzít na úklid starý nátělník? Mnohem více dokážou utěrky z mikrovlákna, jehož kvalita se pohybuje podobně jako u energetických štítků – od A do D. Nejkvalitnější už mají značení AA. Jejich polyamidová vlákna lépe absorbují vodu, nečistoty i mastnotu. "Déčka" mají polyamidových vláken málo, nahrazuje je bavlna, která sice snadno saje vodu, ale pomalu usychá.

Není láhev jako láhev
Na koupelnový úklid se používají dvě hlavní skupiny výrobků: tenzidové proti mastné špíně, dále pak přípravky na kyselé bázi (s kyselinou mravenčí nebo citronovou) proti rzi a vápenatým usazeninám. Šetrnější přípravky jsou na octové bázi. Existují také hybridy na chlórové bázi, které fungují proti mastnotě i vodnímu kameni – čistí i dezinfikují (například Domestos). Bývají v dvoukomorovém provedení, obě složky se setkávají až při použití. Takzvané "extra silné" přípravky nabízejí vysokou koncentrací účinných látek. S těmi opravdu opatrně, používejte je jen na silně znečištěné a hlavně odolné plochy.

Co se vyplatí

Když budete uklízet pravidelně, vystačíte si s minimem prostředků i námahy.
* Na akrylát použijte gelové přípravky, mýdlovou vodu nebo vodu se saponátem.

* Na smalt platí běžné čisticí prostředky, při silném znečištění například Real Mini gel chlorax (obsahuje i dezinfekční přísady) nebo BREF WC čistič Ocean (čistí i vzdorující skvrny, lze jej použít na toalety, dřezy, vany, umyvadla).

* Na keramiku použijte přípravky na bázi kyseliny citronové nebo octové.

* U baterií se vyhněte přípravkům na odstraňování vodního kamene, dejte přednost speciálním čističům od výrobců baterií, octu, mýdlové vodě nebo vlasovým šamponům.

* Na zašlé spáry mezi dlaždicemi zkuste dezinfekční přípravek s bělicí složkou (třeba Cif Power Cream Super Universal) nebo použijte prostředky vyvinuté výrobci keramiky (například CL 810 od Lasselsbergeru, který odstraní mastnou špínu a zbytky olejů).

Autor: Pavla Jirásková
Související články
Video se připravuje ...