Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vlhký dům či byt můžeme léčit jako pacienta!

Ilustrační foto
9. července 2009 | 06:10

Trápí vás plesnivé a tmavé skvrny na stěnách, orosená okna, zatuchlé ručníky nebo odlepující se tapety? Příčinou bude pravděpodobně vlhkost, které poškozuje nejen stěny bytu, ale i vaše zdraví!

Také se vám nelíbí začernalé rohy, chlupaté stěny a vzduch jak v prádelně? Poradíme vám, jak se nepříjemné vlhkosti zbavit.

Čím trpí váš byt?

Vlhký byt nebo dům můžeme vyšetřit a léčit jako pacienta. Nejprve je však třeba podle příznaků zjistit příčinu těchto nepříjemností. V tom lepším případě je důvod viditelný a stačí jen odstranit chybu. Voda však často dokáže majitele bytů pořádně potrápit, objeví se i na místech, kudy neprochází žádné potrubí, na určitou dobu se ztratí a po čase se fleky opět objeví. Vlhkost ukrytá ve zdi je mnohem zákeřnější a její příčinu dokáže často odhalit jen zkušený odborník až po důkladném prozkoumání.

4 důvody, proč se vlhkosti zbavit co nejdříve:

* ohrožuje kvalitu stavby a snižuje tím její tržní hodnotu
* objekt se stává zdraví škodlivý
* objekt se stává nebezpečným
* roste spotřeba tepelné energie

Určete diagnózu

Viditelné poruchy zjistíte zrakem - různé praskliny, výkvěty, změnu barvy omítky, olupování nátěrů, sluchem - ozvěny konstrukce na poklep, hmatem - drsnost povrchu, čuchem - zápach plísně, hniloby a chutí - soli, které krystalizují na stěně.

Často je však na přesnější diagnózu třeba použít speciální přístroje. Možná se to někomu bude zdát směšné, ale používá se na to, stejně jako u lidí, tlakoměr, z jehož hodnot se pomocí tabulek vyčíslí procento vlhkosti, dále sonda s kamerou, která odhalí poškození potrubí, a dotykový přístroj na měření elektrické vodivosti dokáže zjistit, do jaké výšky je zdivo vlhké. Technická diagnostika je mnohem věrohodnější než smyslové metody, ale je i finančně náročnější. Navzdory tomu je však mnohokrát výhodnější než odstraňování poruch ´naslepo´.

Autor: 


V DOMECH


Vzlínání zemní vlhkosti
Ve starých domech, kde není žádná nebo už léty poškozená izolace, se v 98% projevuje vzlínání zemní vlhkosti, jehož prostřednictvím zdivo nasává vodu z půdy jako houba a vlhkost se dostává až do výšky několika metrů.

Jak se dá rozpoznat
U podlahy na omítce vznikají ´mapy´ a stěna je v důsledku krystalizace solí slaná.

Jak se jí zbavit

Chemicky - tlakovou injekcí, nebo mechanicky - podřezáním zdiva. Ceny za injektáž se pohybují okolo 3000 - 3500 Kč/m2 a u podřezání je cena závislá na tvrdosti materiálu, pokud jde o cihlovou stavbu, pohybuje se cena okolo 2000 - 2500 Kč/m2.

Průnik tlakové vody

Tlaková voda proniká do zdiva většinou tehdy, když je pozemek na svahu, pokud se zvýší hladina spodní vody nebo pokud byl v okolí porušen terén.

Jak se dá rozpoznat
Voda se objeví jako následek změněné situace.

Jak se jí zbavit
Odkopáním obvodového zdiva, zhotovením drenáže, která vodu odvádí a dodatečnou hydroizolací. Ke složitějším případům je lepší přizvat odborníka.

V BYTECH

Kondenzace

Tam, kde teplý a vlhký vzduch naráží na chladnější plochy, se sráží voda. Příčinou tohoto jevu bývá špatná izolace, nesprávné větrání nebo nadměrná vlhkost vzduchu, např. v koupelnách. Tento problém se znásobí, když jsou místnosti vinou přehnané izolace hermeticky uzavřené a nemohou ´dýchat´. Nejčastěji se kondenzace projeví v zimním období v koutech stropů nebo při obvodovém plášti v přízemních částech objektu.

Jak se dá rozpoznat
Kondenzáty se objevují na tepelných mostech.

Jak se jí zbavit

Správným větráním a cirkulací vzduchu, zateplením.

Zatékání do interiéru
V současnosti mají prakticky všechny domy hromadné bytové výstavby poškozené střechy, poruchy oplechování, potrubí nebo omítek, kudy zatéká do interiérů. Ale na vině můžou být i netěsnící topení, komíny, klimatizace, balkóny nebo nedostatečně těsnící okna.

Jak se dá rozpoznat

Poškozené nebo špatně zakončené izolace a různé netěsnosti v konstrukci stavby jsou většinou viditelné.

Jak se jí zbavit

Opravou izolací, těsnícími nebo vodotěsnými nátěry, vyplněním spár.

Vlastní chyby

Někteří lidé se rozhodnou zateplit svůj byt z vnitřní strany a tehdy může dojít ke kondenzaci mezi tepelnou izolací a stěnou a následně vzniku plísní. Na chalupách nebo ve starých domech lidé často v dobré snaze vlastní nevědomostí zapříčiní vznik nadměrné vlhkosti zabetonováním podlah. Domy stavěné v minulosti totiž nemají žádnou izolaci proti vlhkosti. Nahrazovaly ji důmyslné odvětrávací systémy podlah a jejich zrušením se vlhkost zdiva zvýší. Zdivo může začít vlhnout v důsledku změny cirkulace vzduchu, když se zavede ústřední topení místo vytápění na tuhá paliva. V bytových domech vznikne ten samý problém ucpáním větraček.

Jak se dá rozpoznat

Zvýšenou vlhkostí v objektu.

Jak se jí zbavit
Zabezpečením cirkulace vzduchu.

Náš tip

Při zateplování si zkontrolujte, zda je osazovací lišta umístěná alespoň o 10-20 cm níže, než je úroveň vnitřních podlah. Tato chyba totiž často způsobuje vzlínání zemní vlhkosti do zdiva.

JAK VĚTRAT
* Místnost se vyvětrá dříve pokud uděláte průvan, vítr výměnu vzduchu zdvojnásobí.
* Větrat se má aktivně - jen místnosti, které se používají, neobývaným stačí větrání přes škvíry a spáry.
* Optimální větrání je, když se dosáhne maximální výměny vzduchu při minimální spotřebě energie.
* Větrat větračkami má smysl jen v létě, v zimě je to ten nejhorší způsob větrání.
* Větrat se má hlavně při pěkném a suchém počasí, ne když prší. Čas potřebný na úplnou výměnu vzduchu v místnosti při dokořán otevřeném okně je závislý na venkovní teplotě, termika je totiž tou nejsilnější hnací silou – čím větší je rozdíl mezi interiérem a exteriérem, tím větší je snaha teplého vzduchu uniknout otevřeným oknem, proto v zimě stačí větrat jen 5 minut, na jaře 10 minut a v létě 30 minut.

CO JSOU PLÍSNĚ?

Plísně jsou mimořádně odolné mikroskopické houby, které se nejprve nenápadně objevují tmavnutím povrchu stěn, později se ve vlhkém prostředí rozšiřují do obrovských rozměrů a na stěnách vytvářejí ´mapy´. Tehdy už silně páchnou a ničí stěny drobením materiálu. Ještě závažnější škody způsobují na našem zdraví - v určitém stádiu totiž dozrají, následně uvolňují spóry do ovzduší celého bytu a zapříčiňují dýchací obtíže, při dotyku i onemocnění kůže a ekzémy.

JAK SE JIM VYHNOUT
* Při malování do barvy přidejte místo vody přípravek proti plísním.
* Skříně a nábytek nepřistavujte až ke zdi. * Po koupeli vyvětrejte nebo použijte ventilátor.
* Oděv a obuv neodkládejte do skříně vlhké.
* Kupte si vlhkoměr a kontrolujte s ním vlhkost vzduchu. Měla by se pohybovat v rozmezí 40 - 60 %.

Autor: abl
Klíčová slova: bydlení, vlhkost
Související články
Video se připravuje ...