Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Podlaha jako z alabastru

Odolnější špínu z laminátové podlahy odstraníte s pomocí speciálního prostředku.
5. března 2008 | 12:55

Také se chystáte na předvelikonoční jarní úklid? A co takhle začít rovnou od podlahy? Mnoho starostí s jejím úklidem si můžeme ušetřit správnou péčí.

Je čas, abyste se podívala, jak je na tom vaše podlaha a jak se o ni pořádně starat. Podlaha je totiž jednoznačně nejnamáhanější součástí vybavení celého interiéru a zanedbání její údržby může vést až k trvalému poškození jejích užitných vlastností. LAMINÁT: ochrana hran a spár K nejméně náročným materiálům na údržbu patří laminát. Vyluxujete-li tuto podlahu a přetřete ji vlhkým hadrem, máte hotovo. Odolnější špínu odstraníte s pomocí univerzálního čisticího prostředku nebo speciálního prostředku na laminátové podlahy. Nezapomeňte však, že když jsou škvíry mezi laminátovými deskami poškozené, proniká do nich voda a mohou nehezky nabobtnat. Prostředek určený k ošetření laminátové podlahy ji při každém umytí znovu impregnuje. PŘÍRODNÍ DLAŽBA: pomůže čisticí emulze Pórovitou přírodní dlažbu z hlíny nebo terakoty stačí jen zamést nebo vyluxovat. Hladkou dlažbu vyčistíte vodou s kapkou čisticí emulze. KOBERCE: pěna a pára oživí barvy Koberce najdete všude tam, kde je žádoucí mít pod nohama měkoučké teplíčko - např. v dětském pokojíčku, ložnici nebo v obývacím pokoji. Péče o koberce není náročná. Pravidelné luxování docela postačí. Občas byste však měla kobercům dopřát více pozornosti. Aby byl koberec čistý až do hloubky vláken, naneste na něj pěnu na koberce, nechte ji působit a pak ji vyluxujte. Skvělou alternativou jsou speciální vysavače, které čistí s pomocí páry. PARKETY: ochrana voskem Stylové parkety vydrží při správné péči po celá desetiletí. Jsou uzavřené lakem, proto často postačí podlahu jen vyluxovat. Pokud ji pak ještě přetřete hadrem jemně navlhčeným v čisticím přípravku bez přídavku rozpouštědel, budete se ještě dlouho kochat jejím leskem. Kromě toho byste měla každých 15 let obnovovat lak na parketách. Občas podlahu naimpregnujte voskem nebo olejem. PVC PODLAHA: stačí vysavač a hadr Podlahy z PVC se používají především do kuchyně. Speciální údržba není třeba. Vystačíte s vysavačem a vlhkým hadrem. Abyste dosáhla lesku, použijte vosk nebo leštidlo.


NAPIŠTE NÁM Máte šikovné rady, jak si ulehčit práci v domácnosti? Napište nám a podělte se o svoje zkušenosti s ostatními čtenářkami. Praktické rady posílejte na adresu: Blesk pro ženy, U Průhonu 13, 170 00 Praha 7 Heslo: DOMÁCNOST

Video se připravuje ...