Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vezměte to od podlahy

20. února 2008 | 16:22

Rozhodli jste se zlikvidovat PVC? Pod ním nejspíš najdete beton, na který se bude dobře pokládat plovoucí podlaha. Přesvědčíme vás, že to není složité.

Hodně záleží na tom, v jaké místnosti budete pracovat. "Když máte byt ve vyšším patře, případně pokoj ve starším rodinném domku, žádný problém nehrozí, beton bude dobře vyschlý. Pozor je třeba dávat v novostavbách nebo v suterénních a přízemních místnostech," vysvětluje Jaroslav Martínek z firmy ProParket.cz. "Když podklad nebude suchý (maximálně 1,9 procent vlhkosti), podlaha se začne vzdouvat - a budete ji muset dělat znovu." Co potřebujete: * penetrační nátěr * samonivelační stěrku * lamely na plovoucí podlahu * lišty * úhlovou pilu * brusku na beton * váleček nebo štětku na rozetření penetrace * roztírací hrábě na stěrku * klínky * kladívko * lepidlo chemopren * tenké hřebíčky Jak vybírat materiál Penetrační nátěr a samonivelační stěrku kupujte od stejného výrobce. Krytiny máte mít vždy o 5 procent víc, na prořez a na opravy. Důležitá je kvalitní kročejová izolace (Izofloor, Silensio).


JAK NA TO Krok 1 Máte-li rizikový prostor, nechte si vlhkost betonu změřit odbornou firmou. Vše je v pořádku? Pak můžete opravdu začít. Krok 2 Natřete celou podlahu penetrací, která zajistí, aby podklad nevysál vodu ze stěrky. Nechte vyschnout podle doporučení výrobce na konkrétní podmínky. Krok 3 Pečlivě zaměřte nerovnosti na podlaze. Pro laminátové plovoucí podlahy doporučují výrobci rovinnost 2 mm na 2 m. Spočítejte si, kolik samonivelační stěrky budete muset rozlít na srovnání podlahy. Potřebujete vyrovnat 5 mm? Propočítejte množství stěrky podle tabulky výrobce na výšku 7 mm - vždy přidávejte 2 mm nad nutné vyrovnání. Pozor! Stěrky jsou různé, vybírejte takovou, která se hodí pro vámi propočítanou tloušťku vrstvy a podklad. Na nasákavý beton potřebujete jinou než na nenasákavé plochy. Krok 4 Rozmíchejte stěrku, rozlijte ji na podlahu a vyrovnejte s pomocí roztíracích hrábí. Nechte vytvrdnout opět podle doporučení výrobce (24 hodin i více). Znovu přeměřte rovinnost, pokud je třeba dolít stěrku do nenaplněných prohlubní, udělejte to co nejdříve. Krok 5 Položte fólii jako parozábranu, navrch pak vrstvu izolace proti kročejové hlučnosti. Ta poslední vám zajistí, že podlaha nebude vrzat a vaše kroky slyšet u sousedů pod vámi. Krok 6 Samotná pokládka? Nejprve rozložte jednu řadu lamel u zdi. Vždy pokládejte od stěny proti oknu směrem ke světlu, tak budou lamely a drážky mezi nimi nejlépe vypadat. U stěny vyznačte klínky dilatační spáru širokou 5 - 7 mm, za ni dáte jednu řadu. Krok 7 Skládejte další řady lamel; jak je vázat na sebe najdete v návodu. Nezapomínejte doklapávat zámky, jinak by se vám v nezamčeném místě spáry rozcházely. Hotovou podlahu olištujte. Lišty nalepte na stěnu chemoprénem, případně je zhruba po 30 cm přibijte speciálními lištovacími hřebíčky bez hlaviček. Za poskytnutí návodu a fotografií děkujeme podlahovému studiu ProParket.cz.

Video se připravuje ...