Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kuchyně podle FENG ŠUEJ

5. srpna 2009 | 11:50

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte novou kuchyň? Zařiďte si ji tentokrát podle pravidel východní filozofie a uvidíte, že se v ní budete cítit podstatně lépe.

Kuchyň má být prakticky zařízená, aby bylo všechno po ruce, a přitom útulná. Ale existuje i jiný úhel pohledu. Prozradíme vám, jaká má být podle čínského učení o harmonii feng šuej.

Feng šuej se zabývá studiem energií nebe a země ve vtahu k člověku. Tato filozofie pomáhá najít i vhodné místo k postavení a zařízení příbytku tak, abyste v něm mohli vést harmonický život. Feng znamená vítr, šuej je voda. Učení feng šuej pracuje s energií, kterou nazývá čchi. Jejím zdrojem jsou energie, o kterých už jste jistě slyšela: jin a jang. Dokonalé "vyladění" energie čchi je cílem této filozofie.

K feng šuej patří i květiny.
Autor: Michal Protivanský, IKEA, ISIFA, Philips

Základ
Základem je vzdušná, dobře osvětlená kuchyně. V takové místnosti je hodně dobré energie čchi. Ta přechází i do jídel, která připravujete, takže v konečném důsledku bude mít taková místnost pozitivní vliv na zdraví strávníků a přinese štěstí a pohodu celé rodině.

Kam vede okno?
V kuchyni je stěna s oknem stěnou "čelní". Podle feng šuej je kov spojený se západem a oheň s jihem. Dokonalá kuchyň by měla být otočená směrem na západ, což je také nejvhodnější směr pro kovové spotřebiče. Dejte si pozor, abyste nekombinovala příliš mnoho prvků spojených s jihem - například červenou barvu a obrázky ptáků. Buďte obezřetná, když je kuchyň orientovaná jižně, protože v ní může být nadměrně soustředěný ohnivý živel a hrozí požár. Pokud máte kuchyň orientovanou na sever, zavěste blízko okna zvonkohru nebo jiný pohyblivý předmět, který zabezpečí svižné a zdravé proudění dobré energie.

Kuchyni zbytečně nevytápějte, doporučená teplota se pohybuje kolem 20 °C.
Autor: archiv Amica, Indesit, Hotpoint - ARISTON, SHUTTERSTOCK.COM

Sporák
Správné umístění sporáku je důležité pro dobrou energii v celé domácnosti. Sporák by měl být postavený tak, abyste při vaření nestála zády ke dveřím a nebyla překvapená každým, kdo vejde do místnosti. Pokud je ten, kdo vaří, vyrušen a vyveden z rovnováhy, ovlivní to jeho náladu, naruší se tím příprava jídla a důsledky pocítí celá rodina. Sporák je potřeba udržovat v čistotě a s dobře fungujícími hořáky nebo plotýnkami. Zanesený sporák nebo hořáky negativně ovlivňují rodinný rozpočet. Špinavý sporák může způsobovat zdravotní problémy. Používejte pravidelně všechny hořáky, nejen dva stejné, maximalizujete tak stabilitu rodinného rozpočtu. Teplo a energie, které proudí všemi otvory hořáku, ochrání podle feng šuej rodinu před ochlazením vztahů.

Oheň a voda
Energetická rovnováha je v kuchyni stejně důležitá jako v jiných místnostech. V kuchyni se setkávají 2 prvky, které jsou pro její chod nepostradatelné: oheň, který je jang, a voda, která je jin. Sporák by neměl být hned vedle dřezu, protože se tak míchají dva konfliktní živly u jedné stěny. Máte-li je v kuchyni uspořádané právě takto, můžete to napravit, aniž byste sporák stěhovala. Umístěte mezi sporák a dřez něco dřevěného nebo kovového jako nárazník. Mohou to být běžné kuchyňské předměty, například dřevěné prkénko nebo kovové nádoby.

Základem je vzdušná, dobře osvětlená kuchyně.
Autor: Michal Protivanský, IKEA, ISIFA, Philips

Obnovte si kuchyň
Místnost, kde se vaří, uklízejte co nejčastěji. Tím se vyhnete hromadění jinové energie.

Nabízíme vám základní postupy:

Prověřte kuchyňské nádobí
Všechen hmotný odpad v kuchyni má špatnou energii, měla byste ho proto co nejrychleji vyhodit. Do této kategorie patří nejen staré jídlo, ale i popraskané talíře, otlučené šálky a misky. Ani hrnce a pánve nemohou vydržet věčně. Pokud na nich objevíte poškození, měla byste je vyměnit. Poškrábanou teflonovou pánev vyměňte za novou a starý a zničený kávovar nebo mixér nahraďte novým modelem.

Ukliďte si ledničku
Čistota je základ. Jednou za měsíc zkontrolujte obsah celé ledničky, aby se nestalo, že zapomenuté potraviny se začnou rozkládat. To samé udělejte také ve spíži a ve skříňkách, kde skladujete trvanlivé a konzervované potraviny. Škodlivý odpad se vytváří i ze zkažených exotických omáček a ochucovadel v otevřených lahvičkách a nádobách.

Cladničky by nikdy neměla stát přímo u stěny.
Autor: archiv Amica, Indesit, Hotpoint - ARISTON, SHUTTERSTOCK.COM

Zdroj: kniha "Feng šuej - 168 způsobů, jak očistit svůj domov", nakladatelství Knižní klub

Autor: Blesk pro ženy
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...