Jak zbavit myčku zápachu? 10 důležitých věcí, které o ní musíte vědět

  • Věděli jste, že při ručním mytí spotřebujete zhruba dvakrát více energie a desetkrát tolik vody než myčka?
    12. května 2015 | 06:00

    Myčka na nádobí je dnes již poměrně běžnou součástí domácností. Šetří nejen čas, ale i peníze. Život bez téhle věrné a spolehlivé pomocnice si už ani nedokážeme představit. Přesto o ní spoustu věcí nevíme. Znát by je měl ale každý majitel tohoto spotřebiče.

  • Ušetří vám za vodu

    Mytí pod tekoucí vedou vás vyjde draho.  při jednom běžném mytí spotřebujete až 120 litrů vody, zatímco ve dřezu 49 litrů a v myčce jen 10 litrů.
    Mytí v myčce je opravdu mnohem úspornější než mytí v ruce. Myčka je sice na první pohled podstatně větší než průměrný dřez, přesto dokáže ušetřit značné množství vody. Zatímco při puštěném kohoutku vám odpadem proteče 20 litrů během chvilky, myčce stačí obvykle jen okolo 10 až 15 litrů vody na jedno umytí. Těm úspornějším dokonce i méně. A zatímco ve dřezu umýváte nádobí hned několikrát denně, myčku stačí zapnout většinou jen jednou za den. Věděli jste, že při ručním mytí spotřebujete zhruba dvakrát více energie a desetkrát více vody než myčka?
  • Je levnější ji pustit na noc

    Myčka
    Tenhle tip je pro ty, kteří mají takzvaný noční tarif. Náklady na provoz myčky totiž můžete ještě snížit tím, že ji budete spouštět na noc. Většina myček má možnost opožděného startu. Pokud si tedy kupujete myčku a víte, že budete noční tarif využívat, pak se zajímejte o to, aby byla co nejméně hlučná. Budete tak mít zaručeno, že sebe nebo sousedy nepřipravíte o klidný spánek.
  • Nepříjemný zápach porazí ocet

    Také při nákupu myčky si zjistěte předem, koli energie spotřebuje.
    Věděli jste, že bez pravidelného čištění se z vaší myčky může stát žumpa plná nebezpečných bakterií, hub, kvasinek, a dokonce i plísní? Nemluvě o tom, že kvůli zbytkům potravin může také být zdrojem zápachu. Pokud tedy chcete zabít bakterie, odstranit zbytky mycích prostředků a zbavit se usazeného tuku, začněte tím, že hadříkem nebo papírovou utěrkou otřete viditelné usazené nečistoty ze dna. Potom nalijte ocet do šálku, položte ho na horní polici prázdné myčky nádobí a spusťte celý cyklus na nejvyšší teplotu. Na dno pak ještě můžete nasypat šálek jedlé sody. Charakteristický nepříjemný pach z myčky na nádobí odstraníte i tak, že vložíte vymačkaný citron nejlépe do prostoru na příbory.
  • Dobře naložená myčka = kvalitně umyté nádobí

    Nové multifunkční tablety s technologií enzymů odstraní i nejodolnější skvrny na okraji i na dně hrnců a pánví a poradí si se zaschlými zbytky jídla.

     

    Naučte se při dávání nádobí do myčky postupovat strategicky. Nejšpinavější kousky, jako jsou hrnce a zapékací mísy, umístěte do spodního košíku směrem ke středu, aby byly v blízkosti ramena ostřikovače.

     

    Do horního polohovatelného koše dávejte především sklo a křehké kusy nádobí, protože horní rameno není tak agresivní. Příbory pak skládejte vždy rukojetí dolů do košíku, který je přímo pro ně určený.

  • Nepřeplňujte ji

    V myčce
    Je chyba pouštět myčku poloprázdnou. Ale stejně tak je špatné, když s jejím zapnutím čekáte až na okamžik, kdy bude opravdu do posledního místečka zaplněná špinavým nádobím. Jen si přiděláváte práci, starosti, a zbytečně se navíc připravujete o peníze. Většinu nádobí totiž nakonec budete muset umýt ještě jednou. Pokud je totiž spotřebič přeplněný, voda se ke spoustě nádobí ani nedostane. A vy se pak jen divíte, proč po ukončení mycího programu vyndáte ven neumyté nádobí.
  • Za zašedlé sklenice si můžete sami

    Vstávají vám vlasy hrůzou na hlavě nad tím, v jakém stavu vyndaváte nádobí z myčky? Většinou si za to můžete sami, protože nádobí špatně skládáte nebo na něm necháváte zbytky jídla.
    Matný povlak na všem nádobí nebo nelibá vůně mohou poukazovat na špinavou myčku. Pravidelně tedy čistěte filtr propláchnutím, které vám zabere pár minut. I tenhle spotřebič však potřebuje čas od času vyčistit důkladněji. Dvakrát za rok ji pusťte naprázdno, jen se speciálním čističem myčky. Odvděčí se vám dokonale umytým nádobím!
  • Nádobí zbytečně oplachujete

    V myčce nemusíte jen mít nádobí, můžete si v ní i uvařit večeři.
    Z provedených průzkumů vyplývá, že 85 % domácností nádobí ukládá do myčky opláchnuté. Pokud to ale děláte, spotřebujete vodu úplně zbytečně. Kvalitní myčky si totiž s běžným zašpiněním nádobí poradí i bez oplachování. Pokud ovšem plánujete myčku zapnout až za několik dní, spusťte si oplachovací program v myčce. Je úsporný a zabrání vzniku nepříjemného pachu.
  • Tablety patří do dávkovače

    Myčka
    Používáte tablety a místo do dávkovače, určeného právě na mycí prostředky, je házíte rovnou do spodního koše myčky? Děláte velkou chybu! Tablety se totiž rozpustí už během prvního oplachování, při hlavním cyklu tak už myčka nemá k dispozici žádný mycí prostředek. Nenadávejte potom, že máte nádobí špatně umyté. Myčka za to nemůže.
  • V myčce můžete umýt leccos

    Chcete toho do myčky nacpat víc, než se do ní vejde, a tak dáváte jeden kousek přes druhý? Zůstanou špinavé a horká voda zbytky na nádobí doslova připeče.

     

    Věděli jste, že tenhle spotřebič má mnohem víc využití než jen pouhé oplachování zašpiněných talířů, příborů a hrnků? Čistá domácnost není jen o umytém nádobí. A myčka vám při jejím úklidu může být neocenitelným pomocníkem. Praktické tipy na to, co všechno se dá v myčce umýt, najdete ZDE.

  • Dá se v ní i vařit a zavařovat

    Okurková sezona je tu!
    Možná jste o tom už něco zaslechli, ale nevěnovali jste tomu pozornost. Myčka se ale skutečně dá využít i při přípravě pokrmů. Podle hospodyněk z celého světa tak ušetříte peníze i čas. Vaříte totiž současně s mytím špinavého nádobí. Stačí jídlo vakuově uzavřít či řádně zabalit do alobalu, aby se k jídlu nedostala chemie nebo nečistoty z nádobí. Myčka totiž funguje podobně jako parní trouba. Musíte si ale pro konkrétní jídlo najít ten správný program. Zatímco některým jídlům vyhovuje vaření při mytí na nižší stupeň, tzv. eco program, jiná vyžadují ty nejdelší programy s nejvyšší možnou teplotou. Například rybám stačí nižší teploty, ale například hovězí maso vyžaduje minimálně 50 °C. V myčce ale můžete i zavařovat.

Diskuse ke článku
.
DesktopMobile