Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak uchovat bylinky čerstvé déle než týden? Stačí vám plastový kelímek!

  • Pokud víte, jak na to, vydrží vám doma v lednici řezané bylinky čerstvé i několik dnů
    11. května 2015 | 06:00

    Čerstvé bylinky milujeme a teď na jaře si je skutečně začínáme užívat. Ty sušené totiž nemají tu pravou vůni a chuť. Jenže větší část z koupeného svazku obvykle skončí uvadlá a nahnilá v odpadcích, což je velká škoda. Přicházíme tak nejen o chutné koření, ale i o nemalé částky peněz. Naprosto zbytečně!

  • Už nikdy zvadlé bylinky

    Pokud víte, jak na to, vydrží vám doma v lednici řezané bylinky čerstvé i několik dnů
    Autor: Shutterstock.com
    Zelená petrželka, máta, meduňka, kopr, koriandr, estragon a další řezané bylinky s křehkými lístky opravdu rychle vadnou. Nepomůže jim balení do vlhké utěrky či novinového papíru, nezachrání je ani postřik ledovou vodou. Už druhý den vypadají nevábně a svým vzhledem připomínají spíš chomáč skotem předžvýkané trávy.

     

    Řešení tohoto problému přitom vůbec není složité. Poradíme vám, jak bylinky udržet šťavnaté a křehké i déle než týden. Nepotřebujete k tomu znát žádná kouzla a čáry. Stačí vám jen plastový kelímek s víčkem, ostrý nůž nebo nůžky a trocha studené vody.

  • 1. krok: dobře je očistěte

    Čaj z meduňky zabere na nespavost i migrénu.
    Autor: Shutterstock.com
    Přinesený svazek bylinek doma rozbalte, pečlivě přeberte a zavadlé, zažloutlé či zahnívající části bez milosti odstraňte a konce stonků pak ostrými nůžkami zastřihněte nebo nožem odřízněte.
  • 2. krok: omyjte je a usušte

    bylinky
    Autor: Shutterstock
    Bylinky pak pečlivě opláchněte ledovou vodou a dobře, ale jemně je usušte papírovou utěrkou nebo přebytečnou vodu odstraňte v odstředivce na salát.
  • 3. krok: zavřete je do kelímku

    Čerstvě utržená petrželka chutná skvěle.
    Autor: Shutterstock.com
    Do kelímku nebo plastové nádobky na dno nalijte dostatečné množství studené vody, aby byly všechny konce stonků ponořené. Pozor ale na listy, které by ve vodě zahnívaly.
  • 4. krok: šup s nimi do lednice

    Krásné a voňavé bylinky jsou snem každého zahradníka. Stačí ale malá chyba a neporostou.
    Autor: Shutterstock.com
    Kelímek uzavřete víčkem nebo překryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice. Budete příjemně překvapeni. Takto uložené bylinky totiž nevadnou ani nezahnívají. Jen je jim po 3 až 4 dnech potřeba vyměnit vodu.

     

    Výjimkou je jen oblíbená bazalka, kterou nechte stát v otevřené nádobě při pokojové teplotě.

Klíčová slova:  bydlení, domácnost, bylinky
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...