Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 chyb při používání mrazáku. Špatná teplota, nevhodné obaly i dlouhá doba skladování

  • Ani správná teplota vám nebude moc platná, pokud potraviny v mrazničce nebudete mít správně a dostatečně zabalené.
    20. prosince 2022 | 06:00

    Možná vás překvapí, jak se dá doma ještě ušetřit a nemusíte se u toho omezovat. Naopak. Pořádně si zásobte mrazničku! Tenhle malý prostor je tajným zlatým dolem ve vaší kuchyni. Díky němu můžete kdykoliv vytvořit rychlé, jednoduché jídlo. Ušetří vám čas, peníze a další cestu do obchodu s potravinami. Navíc je to snadný způsob, jak zabránit plýtvání potravinami. Jenže tohle všechno platí jen za předpokladu, že mrazák používáte správně!

  • Špatně nastavená teplota


    Autor: Shutterstock.com
    Už jste někdy zkontrolovali, jakou teplotu vlastně v mrazničce máte? Je snadné otevřít dveře, ucítit závan ledového vzduchu, vidět zmrzlé potraviny uvnitř a předpokládat, že je vše v pořádku. Pokud ale občas teplotu nepřekontrolujete, jak si můžete být jisti? Pokud je totiž ve vaší mrazničce velké teplo, i když je jídlo naoko zmrzlé, mnohem rychleji se zkazí. A když je teplota příliš nízká, mráz potraviny rychle vysušuje.

    Náš tip: Pokud nemáte automatické měření teploty, pořiďte si do mrazáku teploměr a teplotu čas od času zkontrolujte. Nikdy by neměla být vyšší než -18 °C, pokud ale chcete potraviny uchovávat skutečně dlouhodobě, měli byste v něm udržovat teplotu mezi -20 až -22 °C. A pamatujte si, že vše, co vkládáte do mrazáku, by mělo mít maximálně pokojovou teplotu.

  • Zmražené potraviny

    Autor: Shutterstock.com

    Mraznička je opravdu užitečný spotřebič, díky kterému mnohem méně plýtváme potravinami. Je však zapotřebí mít přehled o tom, co v ní máme uložené, jinak nakonec stejně naše zásoby skončí v odpadkovém koši. Nedovolte proto, aby se vám jídlo v mrazáku hromadilo a nakonec se na dlouhé měsíce "ztratilo" někde v jeho hlubinách.

    Náš tip: Abyste při příštím generálním úklidu mrazáku nemuseli zase vyhazovat potraviny, a tím pádem i peníze, do koše, veďte si soupis toho, co tam máte uložené. Zabere to jen minutu a vše, co k tomu potřebujete, je pero a papír.

  • Nevhodné obaly

    Autor: profimedia.cz
    Ani správná teplota vám ale nebude moc platná, pokud potraviny v mrazničce nebudete mít správně a dostatečně zabalené. Špatně uložené potraviny totiž mohou ztratit barvu i chuť. Od těch aromatických vám také může načichnout všechno, co v mrazáku máte. A věřte mi, jahody vonící po česneku nikomu chutnat nebudou.

    Náš tip: Před vložením potravin do mrazáku se ujistěte, že je vše zabalené správným způsobem. Použít můžete sáčky, alobal, umělohmotné dózy, mrazuvzdorné sklo. Mleté maso zamrazujte po porcích – například jednotlivých karbanátcích – proložte fólií nebo dejte jednotlivě do sáčků. Drobné kusové ovoce vložte do mrazáku jednotlivě na tácku, do sáčků je nasypejte až zmrzlé. Potraviny s výraznou vůní pak zabalte do několika vrstev igelitu nebo vzduchotěsného boxu, aby od nich nenačichly ostatní.

  • Nepopsané potraviny

    Autor: Shutterstock.com
    Pokud do mrazáku vkládáte nepopsané balíčky, sáčky a boxy, můžete si být jisti, že se ztratí někde v hlubinách.

    Náš tip: Před uložením do mrazáku sáček nebo krabičku nikdy nezapomeňte označit. Ideální je opatřit je datem zmrazení, jménem potraviny a dobré je uvést i množství. Jméno potraviny je důležité, protože po zmrazení nemusí být vždy jednoduché poznat, co to vlastně držíte v ruce.

  • Dlouhá doba skladování


    Pro zmrazení se hodí švestky, ostružiny, maliny i jahody. Jablka a hrušky musíte před uložením tepelně upravit.
    Autor: Shutterstock.com
    Zmrazování je opravdu skvělý a snadný způsob konzervace potravin. Ale to neznamená, že takto uchované potraviny budou chutnat dobře navždy. I když je jídlo řádně zabalené, je důležité dodržet doporučenou dobu skladování.

    Náš tip: Ryby v mrazáku vydrží maximálně 4 měsíce. Chléb a mléčné výrobky do 3 měsíců. Zelenina podle druhu až 1 rok. U ovoce to je 8 až 12 měsíců. Vepřové maso nejdéle 8 měsíců, telecí a hovězí 12 měsíců. Tučnější kusy masa je vhodné spotřebovat dříve než méně tučná masa.

Autor: lena, Aneta Mrazilová
Diskuse ke článku
.