Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proměna předsíně: Místo plné bot se může změnit v příjemný, uklizený prostor

9. dubna 2015 | 06:00

Jak vypadá vaše předsíň? Mnoho lidí dotahuje k dokonalosti své obývací pokoje, kuchyně nebo ložnice, ale na vstupní místnost bytu zapomínají. Přitom je to ona, která může zásadním způsobem ovlivnit dojem ze vstupu do bytu. A to se týká nejen návštěv, ale i vaší rodiny – kdo by si chtěl nechat kazit náladu tím, že nejdřív spatří horu kabátů a hromadu bot? Podívejte se na návrhy úpravy předsíně, které připravila redakce časopisu Nové proměny bydlení. 

PROSTOR Vstupní část bytu v činžovním domě je pokrytá linem.

PROBLÉM Přímo za vstupními dveřmi bytu čtenářky se kupila spousta bot. Botník se za dveře postavit nedá, protože obě křídla je třeba občas otevřít. Co s tím? Chybí dobře zorganizované ukládání bot a kabátů. Prostor nemá ani hezkou výmalbu a vchodové dveře si přímo říkají o repasování.

ŘEŠENÍ Vznikly dvě varianty toho, jak předsíň proměnit. Obě přitom počítají s tím, že dveře bude možné bez velkých komplikací vždy otevřít. Úložné prostory jsou dál od vstupu.

DŘÍVE Vstupní část bytu v činžovním domě je pokrytá linem.
Autor: Nové proměny bydlení

První návrh proměny

NÁVRH ZMĚNY V této variantě jsou vytvořené úložné prostory pro pár bot a drobností. Posezení při obouvání zajistí malé taburetky, které se dají zasunout pod otevřené skříňky, takže nezabírají moc místa. Úložné prostory se zrcadlem jsou umístěny do středu stěny, a proto umožňují otevření i druhého křídla dveří. Podlahu tvoří dominantnější dlažba, která vstup rozehraje. Nejsou už tedy třeba další barvy a vzory.
Autor: Nové proměny bydlení

Taburety Cork Family, Vitra, korek, 32 × 33 cm, www.designpropaganda.cz, 10 349 Kč; kulaté háčky, dřevo, H&M Home, 179 Kč/2 ks; dlažba Deco, Rako, 60 × 60 cm, www.rako.cz, 499 Kč/ks 

BARVY Světle natřené dveře se sjednotily s barvou vstupní stěny, díky pestrým vzorům na dlažbě už stačí jen neutrální šedá výmalba.
Autor: Nové proměny bydlení

Druhý návrh proměny

NÁVRH ZMĚNY Počítáme s tím, že se zde nebudou kupit věci a boty se seřadí ke stěně. Prostor je víceméně určený pro odkládání svršků návštěv. Zrcadlo, pohodlnou lehkou židli a pár háčků ve tvaru kapek jsme doplnili výmalbou a barevným kusovým kobercem v jemné růžové barvě. Víc nepotřebujeme. Nejrychlejší výměna podlahy znamená stržení starého lina a položení nového jednobarevného marmolea.
Autor: Nové proměny bydlení

Zrcadlo Stave, černohnědý rám, Ikea, 160 × 40 cm, 999 Kč; koberec Calder, starorůžová, Nanimarquina, www.konsepti.com, 11 587 Kč; židle Tram, Ton, www.ton.eu, 7 120 Kč

BARVY Pocitově světlejší a vzdušnější varianta počítá se světlými odstíny výmalby, černými detaily a pastelovým akcentem.
Autor: Nové proměny bydlení

Text a ilustrace: Lenka Damová

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení

Video se připravuje ...