Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pozor na vykoledovaná vajíčka! V lednici vydrží týden, v misce na stole jen 3 dny

Obarvená vajíčka vypadají na stole sice pěkně, ale pokud je chcete ještě sníst, patří do lednice.
7. dubna 2015 | 06:00

Velikonoce jsou za námi a jediné, co nám po nich doma zbylo, je oschlý zbytek mazance, pár čokoládových zajíčků a hromada obarvených vajíček. Ta ale nemají neomezenou trvanlivost, takže pokud je chcete sníst, měli byste vědět, jak s nimi naložit, abyste si nakonec ještě "nevykoledovali" střevní problémy.

Většina z nás má všechna ta různobarevná vajíčka vystavená někde v misce uprostřed velikonočně nazdobeného stolu, kde se skvěle vyjímají. Jenže pokojová teplota jim vůbec nesvědčí. Pokud tedy uvažujete o jejich konzumaci, měli byste je sníst pokud možno co nejdříve.

"Při pokojové teplotě je riziko zkažení velké," tvrdí Josef Duben ze Státní veterinární správy. Zkonzumovat taková vajíčka byste podle něj měli nejpozději do dvou až tří dnů po uvaření. V opačném případě vás mohou potkat akutní střevní potíže, nepříjemné bolesti břicha nebo zkažený žaludek.

"Skořápka je částečně prostupná pro nežádoucí mikroorganismy, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu trvanlivosti," dodává Duben.

Pokud jste ale koledu hned uložili do lednice, nemusíte mít obavy. Natvrdo uvařená vajíčka, která jsou skladována při teplotě 5 až 10 °C, jsou bez problémů použitelná týden až deset dnů.

Nedávejte je ale do dveří chladničky. Přestože tam výrobci umísťují speciální držáčky na vajíčka, není tohle místo pro jejich skladování vůbec vhodné. Jde totiž o nejteplejší místo v lednici, a to kvůli častému otevírání. Vajíčka proto uložte co nejvíc dozadu, kde je nejchladněji.

Ta starší sedmi dnů ale raději nekonzumujte přímo, tepelně je zpracujte, třeba do omáčky. A pokud vás vyděsí zelený žloutek, nemějte obavy. Jde jen o takzvaně převařené vejce, které se vařilo déle než deset minut. V takovém případě se totiž z vajíčka začne uvolňovat síra a ta má na svědomí tuhle odpudivou barvu. Jde však čistě jen o estetický efekt, který nemá na chuť ani kvalitu žloutku žádný podstatný vliv.

Video se připravuje ...