Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pět největších chyb, kterých se můžete dopustit při vaření vajíček

  • Uvařit vajíčka nemusí být tak jednoduché, jak se zdá. Věděli jste, že je můžete i převařit tak, že nejsou dobrá?
    4. dubna 2015 | 06:00

    "Já umím akorát tak uvařit vajíčka," brání se občas muži, abychom jim náhodou nechtěly obléct zástěru a poslat je k plotně. Jenže divili byste se, co vše lze na vajíčkách vařených natvrdo zkazit! Stačí třeba, abyste zvolili špatný hrnec, a problém je na světě. Poradíme vám, jak uvařit ta nejlepší, aby na Velikonoční pondělí zezelenaly všechny sousedky závistí!

  • Špatná velikost hrnce

    Vejce musí mít v hrnci dostatek prostoru.
    Autor: Shutterstock.com
    Nesnažte se ulehčit si práci s následným mytím nádobí tím, že vezmete příliš malý hrnec na vaření vajec. Pokud totiž nebudou mít dostatek prostoru, mohou popraskat. A taková vajíčka se poté špatně barví a nejsou příliš vzhledná. Tomu jednoduše zabráníte tím, že vezmete větší kastrol. Ideálně takový, aby každé vejce leželo na dně a mělo kolem sebe dostatek prostoru.
  • Vaření až při bodu varu

    Popraskání vajíčka předejdete tím, že jej začnete vařit už ve studené vodě.
    Autor: Shutterstock.com
    Abyste měli skutečně pořádně uvařená vejce natvrdo, musíte je začít vařit už ve studené vodě, nikoliv až ve vroucí. Jestliže jste zvyklí vajíčka dávat do hrnce až ve chvíli, kdy voda bublá, pak se pravděpodobně často setkáváte s tím, že vám praskají. Proto je vždy vařte ve studené a přikryjte pokličkou.
  • Příliš čerstvá vajíčka

    Čím více jsou vajíčka čerstvá, tím je jejich skořápka tvrdší.
    Autor: Shutterstock.com
    Ano, může se to zdát trochu paradoxní, ale čím čerstvější vajíčka jsou, tím hůře, pokud je chcete uvařit natvrdo. Mají totiž hodně pevnou skořápku, a tak se pak mnohem hůře loupou, i když dodržíte všechna pravidla. Po pár dnech totiž skořápka zkřehne, protože se z ní odpaří voda. Jestli se tedy chystáte uvařit si vajíčka, sáhněte raději po těch, která už máte třeba týden doma, a ne po těch, která jste si právě přinesli.
  • Převařená vajíčka

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Všeho moc škodí. A jestli si říkáte, že tam ta vajíčka necháte ještě o chvíli déle, děláte chybu. Jestliže vajíčka rozvaříte, mohou mít poté takový našedlý nádech, mohou lehce zapáchat či žloutek může být hrudkovitý. Tomu všemu se ale vyhnete, pokud je budete vařit tak, jak se to má. Položíte vajíčka do studené vody, přikryjete je pokličkou a dáte vařit. Ve chvíli, kdy voda začne bublat, začínáte počítat. Deset minut, pokud chcete, aby byla trochu měkčí, patnáct minut maximálně pro to, aby byla pořádně tvrdá.
  • Nepoužití ledové lázně

    Když vejce uvaříte, musíte je ještě na chvíli hodit do ledové vody, jinak se nepřestanou vařit.
    Autor: Shutterstock.com
    Když vám minutka zazvoní, ještě to neznamená, že jsou vajíčka úplně hotová. I když je vyndáte z horké vody, stále se vaří. Skořápka je totiž natolik rozpálená, že to bude trvat ještě dlouho, než úplně vychladne, a přestane tak vnitřek vajíčka ohřívat. Takže jen co sundáte hrnec z plotny, ihned zalijte vajíčka ledovou vodou a nechte je tam pár minut vychladnout. Kromě toho, že se přestanou vařit, tak se také oddělí membrána od skořápky a půjdou vám krásně oloupat.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...