Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Proměna obýváku s kuchyní: Žlutá vystřídala hnědou a místnost sálá pozitivní energií

2. dubna 2015 | 06:00

Bára chtěla pro sebe a přítele Honzu svěží obývák. Neměla inspiraci, a tak všechny nápady nechala na designérce Janě, která už postupně proměnila pokoje její mamince. Ve spolupráci s redakcí časopisu Nové proměny bydlení přinášíme novou podobu obývacího pokoje, na který přímo navazuje jídelní část i kuchyňská linka. 

Prostor Obývací pokoj spojený s kuchyní v bytě 2+kk se dvěma balkony v novostavbě má celkovou plochu 25 m2. Podobné nepravidelné tvary designéři nemilují.

Problém Prostor byl usedlý, s holými stěnami, bez dostatku úložných prostor. Bářin přítel Honza tu neměl svůj kout. Byt má mladá dvojice na přechodnou dobu, a tak zvolila většinu vybavení z Ikea.

Řešení Odstranili jsme knihovnu Expedit, která tvořila dělicí příčku. Něco z původního zařízení zůstalo, zbytku se Bára dokázala zbavit. Prostor je osvěžený barevně i tvarově. Přibylo místo na ukládání, ale je tu pořád příjemně a vzdušně.

DŘÍVE Obývák byl zařízený v tradiční hnědobílé kombinaci. Velký kulatý stůl neladil ke tvaru výklenku u okna a zabíral zbytečně moc místa. Prostor působil obyčejně.
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ Obdélníkový stůl hezky kopíruje tvar výklenku. Sestava skříněk umístěná nad televizí dostala příznačnou přezdívku Vlaštovčí hnízdo. Z různých odstínů žluté sálá spousta pozitivní energie.
Autor: Nové proměny bydlení

DŘÍVE Zvlášť ode dveří působil obývák chaoticky. Nepromyšlená kombinace bílého a světle hnědého nábytku nevypadala nejlépe.
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ Obývák dostal švih díky pár kusům barevného nábytku a doplňkům, které vynikly na bílém základu.
Autor: Nové proměny bydlení

DŘÍVE Když se vcházelo do obývacího pokoje, oddělovaly kuchyň police Expedit z Ikea. Zároveň se tím prodlužovala chodba.
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ K původní kuchyni ladí nábytková stěna v kombinaci bílá a dřevo břízy. Pohovku by mohla oddělovat od kuchyně stojací lampa.
Autor: Nové proměny bydlení

DŘÍVE Pohovka byla odcloněná od kuchyně knihovnou, zařízení vypadalo neuspořádaně.
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ Zmizela knihovna, kulatý stůl vystřídán obdélníkovým a přibyly zajímavé úložné prostory i nový pracovní kout.
Autor: Nové proměny bydlení

ŽLUTÁ Dulux 45YY 73/519 na stěně, na radiátoru, na stole, ŠEDÁ neutrální barva na doplňcích, ČERNÁ tmavý akcent představuje pohovka
Autor: Nové proměny bydlení

...
Autor: Nové proměny bydlení

Design Jana Vařechová Holoubková, foto Pavel Bílek

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení
Autor: wall
Video se připravuje ...