Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jak vyrobit efektní kraslice? Stačí vám lak na nehty a kelímek s vodou

Video se připravuje ...
Netradiční kraslice zvládnete i s použitím laku na nehty.
VIDEO: Adam Balažovič
2. dubna 2015 | 09:15

Zapomeňte tentokrát na kupované obtisky, barvy na vajíčka i cibulové slupky. Co takhle projednou tradiční způsoby zdobení vajíček vyměnit za něco nového? Mramorování je efektní technika, která bude bavit nejen vás, ale i vaše děti.

Velikonoční pondělí už je téměř za dveřmi, koledníci mají nachystané své pomlázky a těší se na výslužku. Je tedy nejvyšší čas na přípravu velikonočních dekorací.

S Velikonocemi jsou tradičně spojena barevná vajíčka, která by rozhodně neměla u vás doma chybět. Lze je ozdobit různými technikami a my vás jednu netradiční dnes naučíme. Pestré mramorované kraslice vypadají úžasně a jejich výroba není vůbec složitá. 

Budete potřebovat:

  • vyfouknutá vajíčka
  • laky na nehty v mnoha různých barvách
  • kelímek s vodou pokojové teploty
  • párátka nebo špejle

Do kelímků napusťte vodu. Musí mít pokojovou teplotu – se studenější nebo teplejší vodou se to nepovede. Do ní nakapejte laky na nehty různých barev tak, aby pokryly povrch. Pokud voda nebude mít správnou teplotu, lak půjde ke dnu.

Párátkem pak barvy lehce rozviřte, vytvoříte tak zajímavé vzory. Postupně můžete vyzkoušet různé kombinace barev. Efektní je, když přidáte i metalické a třpytivé laky.

Vajíčko opatrně uchopte mezi palec a ukazovák a do poloviny ho ponořte do vody v kelímku. Ve vodě ho chvilku podržte, aby se lak dobře přichytil, a vytáhněte ven. Pak opatrně položte vajíčko na papír nebo papírovou utěrku a nechte uschnout.

Celý postup pak zopakujte i na druhé polovině vajíčka. Pozor! Laky obsahují chemické látky, takže vajíčka se určitě nehodí k tomu, abyste je jedli. Pokud je chcete rozdávat, raději je předem rovnou vyfoukněte. Při barvení se také nevyhnete ponoření prstů do vody s lakem, takže si  buď připravte odlakovač, nebo raději použijte gumové rukavice.

 

Video se připravuje ...