Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Je čas na jarní úklid! 5 tipů, jak vyčistit koberce i sedačku

  • Pokud o svou sedací soupravu a koberce nebudete správně pečovat, rychle se ušpiní a ztratí barvu.
    30. března 2015 | 11:00

    Zima je konečně pryč, Velikonoce za dveřmi, a tak se většina z nás chystá na velký úklid. Myjeme okna, utíráme prach, luxujeme, leštíme, co se dá. Většina z nás ale zapomíná na to, že i sedací souprava, křesla a koberce potřebují vyčistit trochu důkladněji než jen přejet vysavačem. Pokud o ně nebudete správně pečovat, rychle se ušpiní a ztratí barvu.

  • Vyzkoušejte triky našich babiček

    vysavač
    Autor: Miele

     

    Nejčastějším odstraňovačem skvrn z kuchyní našich babiček byly ocet a citron. Na nečistoty působí svými kyselinami. Použijte je například na fleky od barev, piva, případně vajec. Zdoláte s nimi také mastné skvrny. Citronová šťáva má ve srovnání s octem výhodu, že příjemně voní. Záleží ale na tom, co máte po ruce.

     

    Na mastné skvrny platí někdy ocet, jindy zase alkohol. Vyzkoušejte ale i teplou vodu s trochou mýdla nebo saponátu. Naopak zásadně jen studenou vodu, případně prací prášek nebo přípravky na koberce použijte na skvrny od kakaa. Tytéž prostředky vám pomohou od kečupových stop.

     

    Doslova jako přilepená drží na kobercích žvýkačka. Určitě jste slyšeli, že na ni platí jedině zmrazit a oddrolit. Pár kostek ledu nebo speciální sprej to snadno zařídí. Na starší skvrny od kávy nebo horké čokolády platí glycerin. Pokud je před vámi na koberci skvrna čerstvá, zkuste ji namočit roztokem slané vody a opatrně vymývejte hadříkem nebo žínkou.

     

    Osvědčený a známý postup platí na skvrnu od vína. Vysušte ji, nasypte na ni sůl a nechte působit asi deset minut. Sůl poté vysajte a studenou vodou skvrnu dočistěte. V případě potřeby celý postup zopakujte. I tady se vyplatí zkusit čištění na méně viditelném místě.

     

    Babské recepty platí i na čerstvou krev, kde doporučují studenou mýdlovou vodu a sůl. Velice houževnatý je inkoust, od kterého vám pomůžou nejdříve savý papír a potom vlažný solný roztok a jemné čištění. Piják ve spolupráci se žehličkou odstraní skvrny od vosku ze svíčky. Na bláto naopak nespěchejte, nechte je zaschnout a pak kartáčujte a vysávejte.

     

    Starý zašlý koberec oživíte tak, že ho rovnoměrně posypete solí a necháte ji do něj den nebo dva zašlapat. Poté ji z koberce vyluxujte. K osvěžení barvy starších koberců můžete po předchozím vyluxování použít i hadřík nebo kartáček namočené v octové vodě.

  • Jděte na to suchou cestou

    vysavač
    Autor: Miele
    Čištění suchým přírodním granulátem má hned několik obrovských výhod. Můžete ho totiž použít na téměř všechny běžné druhy koberců, výjimku tvoří pouze bavlněné koberce a typy s opravdu vysokým vlasem. A dále pak speciální koberce z kokosu, juty, mořské trávy, rýžové slámy a papíru.

     

    Na koberec se nasype speciální prášek, který na sebe naváže mikroskopické částečky. Prášek se nechá určitou dobu působit a poté se čištěná plocha běžným způsobem vysaje. Prášek během čištění absorbuje organické i anorganické nečistoty. Koberec poté příjemně voní, vlhkost v prostoru se nezvyšuje, nehrozí vznik plísní a výsledek čištění lze okamžitě zkontrolovat.

     

    Výhodou je, že ve vlákně nezůstanou žádné chemické zbytky, které by mohly způsobit rychlé opakované znečištění koberce.

  • Na zažranou špínu platí voda

    vysavač
    Autor: Miele

     

    Máte-li vysavač vybavený funkcí mokrého čištění, pak je celý proces poměrně snadný. Pokud ne, musíte se do toho pustit ručně s pomocí hadříku, kartáče a vody s prostředkem na čištění. S jeho množstvím to ale nepřehánějte, spolehněte se spíše na mechanické odstranění špíny kartáčem. Nedostatečné odstranění prostředku z koberce totiž může mít za následek rychlejší špinění koberce, protože prach a nečistoty budou ulpívat na zbytcích prostředku.

     

    Nevýhodou mokrého čištění je, že koberec může zůstat navlhlý ještě několik hodin až jeden den po dokončení čištění. Během té doby se nedoporučuje po něm chodit – nebo chodit jen minimálně a s čistou obuví. Do vlhkého koberce se totiž velice snadno mohou zanést nečistoty z přilehlých prostor.

  • Vezměte si na pomoc páru

    vysavač
    Autor: Miele
    Princip hloubkového čištění tkví ve využívání horké páry, která dokáže efektivně rozpouštět usazenou špínu i bez použití nadměrného množství saponátu. Takové čištění je možné provádět pomocí speciálního přístroje, který je schopen vytvářet páru. Ta je vstřikována do koberce pod vysokým tlakem společně s přípravkem na čištění a posléze z koberce vysávána. Tuto metodu si můžete také objednat od specializované firmy, případně si můžete přístroj k tomu určený zapůjčit.
  • Přizvěte si odborníka

    vysavač
    Autor: Miele
    Když se vám nechce koberec čistit vlastnoručně, můžete si objednat odbornou firmu. Úklidové firmě raději přenechte také čištění peršanů, koberců z vlny nebo jiných choulostivých materiálů.

     

    Při výběru specialistů si ověřte, jakou technologii firma používá a jaké má reference. Ceny nejsou nijak vysoké, pohybují se v průměru kolem 20 korun za 1 m2.

     

    S profesionálním čištěním koberců stojí zpravidla za to spojit i čištění čalouněného nábytku. Firma si poradí i s problematickým zašpiněním starších sedaček nebo křesel a obecně bývá tato operace účinnější, než kdybyste se o ni pokoušeli sami. Moderní technologie zbaví vaše sedačky i koberce všudypřítomných roztočů, kteří patří spolu se svými zbytky mezi výrazné alergeny.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...