Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Skladujete vajíčka volně v lednici, a navíc ve dveřích? Děláte velkou chybu!

Špatným skladováním a nevhodnou teplotou vejce rychle ztrácejí na kvalitě a případně se i kazí.
24. dubna 2015 | 06:00

Dělá to většina z nás. Přijdeme z nákupu a vajíčka rovnou vyndáme z obalu, ve kterém jsme si je přinesli, a naskládáme je do dveří lednice, kde jsou na ně umístěné speciální držáčky. Jenže to je přesně to, co kvalitě vajec vůbec nesvědčí.

Většina z nás dělá při skladování vajíček obrovskou chybu. Vajíčka vyndáme z přepravního obalu a buď je hezky vyskládáme do zásobníku, který výrobci umisťují do dveří lednice, nebo je přendáme do mísy či jiné nádoby, kterou pak jen šoupneme do ledničky.

Pozor na teplotu

Pokud ale chcete, aby vajíčka vydržela déle čerstvá a chutná, a rádi byste se vyhnuli případným zdravotním potížím, je na čase přehodnotit svou strategii. Špatným skladováním a nevhodnou teplotou totiž vejce rychle ztrácejí na kvalitě a případně se i kazí.

Teplota při skladování vajec nesmí překročit 18 °C. Doporučená teplota pro uskladnění je +5 až +8 °C. Důležité je nevystavovat je prudkým změnám teploty, protože kdyby se vejce orosila, stoupá riziko, že začnou plesnivět.

Přestože výrobci do dveří lednice umisťují speciální držáčky na vajíčka, není tohle místo pro jejich skladování vůbec vhodné. Jde totiž o nejteplejší místo v lednici, a to kvůli častému otevírání. Vajíčka proto uložte co nejvíc dozadu, kde je nejchladněji.

Zavřete je do obalu

I když vaječná skořápka vypadá relativně silně, je porézní a snadno absorbuje všechny silné a výrazné pachy. Nikdy proto nenechávejte vajíčka v lednici volně. Nejjednodušší způsob, jak nežádoucí kontaminaci zabránit, je zavřít je do plastového obalu, který je na ně přímo určený.

Pokud je to ale jen trochu možné, koupená vajíčka do lednice neukládejte v kartonovém obalu, ve kterém jste si je z obchodu přinesli. Měli byste je z něj hned vyndat a obal zlikvidovat. Je totiž znečištěný obrovským množstvím zdraví nebezpečných mikroorganismů, které by mohly snadno kontaminovat další potraviny.

To musíte vyzkoušet!

Také vás nebaví loupat natvrdo uvařená vajíčka? Naučíme vás, jak je rychle a snadno zbavit skořápky během pár vteřin.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Adam Balažovič, Lenka Chvostová

Video se připravuje ...