Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Potraviny, které klidně můžete zamrazit. Patří mezi ně bílky, mléko, víno či banány

  • Zmrazit se dá mnohem víc věcí, než jen jahody, borůvky nebo bylinky.
    21. března 2015 | 06:00

    Neradi plýtváte potravinami? Hledáte další způsoby, jak ušetřit čas a peníze? Pak se vám budou tyhle informace hodit! Seznámíme vás s deseti potravinami, které vás určitě nikdy nenapadlo zmrazit.

  • Vaječné bílky i žloutky

    Autor: profimedia.cz
    Znáte to: vaříte, pečete a nakonec vám zbudou bílky, nebo naopak zase žloutky. Ty pak obvykle v mističce nebo hrnečku dáme do ledničky, kde pomalu vysychají a bují v nich bakterie. A nakonec je stejně vylijeme do odpadu. To je ale velká škoda. Můžete je totiž zamrazit a využít je jindy.

     

    Příprava je snadná. Bílky mírně rozšlehejte, rozdělte do tvořítek na ledové kostky a nechte důkladně zmrznout. Zmrazené kostky přendejte do mrazicího sáčku, v němž vám vydrží až 6 měsíců. Nezapomeňte si na něj poznamenat datum zmrazení. Pokud vám zbudou žloutky, dejte je do krabičky, zalijte olejem a zmrazte. Po rozmrazení žloutky vyndejte z oleje a můžete je zpracovat jakýmkoliv běžným způsobem. Nikdy ale nezmrazujte vařená nebo smažená vejce, protože po rozmrazení mají gumovou konzistenci.

  • Mléko

    Autor: Shutterstock
    Ano, můžete zmrazit i mléko! Je ale pravda, že po rozmrazení se hodí spíše do vaření či pečení než na přímou spotřebu. Mohou se v něm totiž vytvořit hrudky. Nalijte ho do mrazuvzdorné, vzduchotěsné nádoby a nechte v ní dostatek volného prostoru, protože po zmrznutí zvětší svůj objem. Rozmrazujte ho pozvolna, nejlépe přes noc. Pak ho důkladně protřepejte.
  • Sýry

    Autor: archiv firem
    Drobné přebytky sýrů také klidně můžete zamrazit a pak je přidat třeba do polévky. Zbytky strouhaného sýra můžete zmrazit v mikrotenovém sáčku a pak je přidat do pokrmů či omáček přímo z mrazničky. Sýry si ale také můžete předmrazit třeba před cestou na dovolenou. Zmrazujte raději sýry s větším obsahem tuku zabalené do alobalu. Méně tučné sýry před mrazením nastrouhejte a uložte do uzavřených misek. Měkké sýry mrazte nerozbalené a uložené v mikrotenových sáčcích. Plátkový sýr mrazte proložený fólií nebo alobalem. Hermelín musí být před zmrazením již vyzrálý, po rozmrazení totiž už není schopen zrání. 
  • Máslo

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Při dnešních cenách másla je poměrně výhodné nakoupit si ho větší množství, když se za akční cenu objeví v nabídce některého ze supermarketů. Máslo můžete mít zmrazené až šest měsíců. Po delší době by se vám ale mohlo zkazit. Nechte ho jen rozmrazit přes noc, ráno bude chutnat jako čerstvé.
  • Ušlehaná šlehačka

    Jahody se šlehačkou, piškoty a bezovými květy
    Autor: shutterstock.com

     

    Když vám zbude ušlehaná smetana, nastříkejte na talíř nebo podnos úhledné kopečky a dejte je zmrazit. Když šlehačka ztvrdne, kopečky uvolněte nožem a vložte do mikrotenového sáčku a do mrazničky.

     

    Budete tak mít připravenou šlehačku na vídeňskou kávu nebo třeba dozdobení dezertů. Šlehačka vyndaná z mrazničky rozmrzne během pár minut.

  • Banány

    Banány
    Autor: Shutterstock.com

     

    Pokud máte doma nějaké přezrálé banány, na které už nemáte chuť, nevyhazujte je, ale zamrazte. Později je můžete využít na upečení nějakého výborného moučníku. Uvidíte, že se po takovém voňavém banánovém chlebu nebo krásně vlhké banánové bábovce jen zapráší.

     

    Banány oloupejte a dejte je do mrazicího sáčku. Před upotřebením je pak jednoduše rozmrazte při pokojové teplotě.

  • Nakrájená cibule

    Nejlepším lékem na kašelz kuchyně je obyčejná cibule. Dokáže zázraky.
    Autor: Shutterstock.com
    Přehnali jste to s odhadem a v zápalu krájení jste nasekali o jednu či dvě cibule víc? Nevadí! Ušetříte si práci a čas na jindy. Nakrájenou cibuli dejte do dobře těsnícího sáčku a zmrazte. Potřebné množství si pak snadno odlomíte a zbytek můžete zase vrátit zpět. Cibuli před použitím není třeba rozmrazovat, do vaření ji můžete použít přímo z mrazáku. Zmrazená cibule vydrží až 6 měsíců.
  • Nasekaný zázvor a česnek

    Zázvor je téměř zázračný všelék.
    Autor: Profimedia.cz
    Stejně jako cibuli, i česnek a zázvor můžete při vaření používat přímo ve zmrazeném stavu. I v tomto případě tak můžete ušetřit čas. Oloupejte a nakrájejte česnek nebo zázvor na malé kousky a dejte do mrazicího sáčku. Zmrazit je můžete na dobu až 3 měsíců. 
  • Víno

    Rýžové víno
    Autor: Shutterstock.com

     

    Zbývá-li vám doma načaté víno, ze kterého jste dvě deci použili do vaření, zbytek zamrazte. V mrazáku vám vydrží 3 měsíce. Rozmrazené sice už nebude vhodné k pití, ale bude ideální pro vaření.

     

    Rozlijte ho do tvořítek na ledové kostky a nechte důkladně zmrznout. Zmrazené kostky pak jen přendejte do mrazicího sáčku. Před použitím ho nemusíte rozmrazovat.

  • Pesto

    petrželové pesto
    Autor: Shutterstock

     

    I když těstoviny s pestem milujeme, zase tak často je nejíme. Je ale škoda nechat drahé pesto zkazit. I tahle dobrota jde totiž skvěle zamrazit.

     

    Rozdělte ho lžičkou do tvořítek na ledové kostky a nechte důkladně zmrznout. Zmrazené kostky pak jen přendejte do mrazicího sáčku, v němž vám vydrží až 3 měsíce. Každá kostka se pak přibližně rovná jedné polévkové lžíci čerstvého pesta. 

Klíčová slova:  domácnost, bydlení
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...