Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nebezpečné staré brambory? Nahnilé vyhoďte, klíčky stačí vykrojit

  • Brambory
    18. března 2015 | 06:00

    Jsou jednou z nejoblíbenějších příloh. Pořídit ale v obchodě slušné brambory za rozumnou cenu je v poslední době čím dál tím složitější. Hlízy jsou nasekané od strojů, zelené, nahnilé, uvnitř šedé, až černé. Není nic neobvyklého na tom, že z pěti kilo brambor nakonec skoro čtyři kila vyhodíme. Je to ale opravdu nutné? Zjistili jsme pro vás, co je vlastně zdraví nebezpečné, a s čím si naopak nemusíme lámat hlavu.

  • Vyklíčené brambory

    Autor: Profimedia.cz

     

    Určitě už jste také někdy zaslechli, že naklíčené brambory jsou jedovaté a musí se bez milosti vyhodit. Není to ale tak úplně pravda. Vyhláška například dovoluje prodávat brambory s klíčky do tří milimetrů délky. Pravdou ale je, že jedovaté látky, které jsou běžně známé pod názvem solanin, obsahují celé hlízy brambor. Jsou to látky, které si rostlina vytváří jako ochranu proti škůdcům. Nejvyšší koncentrace solaninu se ale vyskytuje v klíčcích, ve slupce a kolem oček. Jeho koncentrace se zvyšuje v jarních měsících, kdy brambory začínají přirozeně klíčit. Oloupáním hlíz se odstraní asi polovina celkového obsahu. U člověka se lehká otrava solaninem projevuje závratěmi, bolestmi hlavy a břicha, zvracením, průjmy a někdy zvýšením teploty. V množství, které běžně ve stravě pozřeme, ale není solanin dospělým vůbec nebezpečný. Je ale lepší se ho zbavit, abyste si nekazili chuť brambor.

  • Zelené brambory

    Autor: Shutterstock.com
    Pozor také na brambory, které byly sklizeny před dosažením zralosti nebo špatně uskladněny. Poznáte je podle toho, že mají nazelenalou barvu. To způsobuje jednak neškodný chlorofyl, jednak již zmiňovaný solanin. Abyste tento jed zbytečně nedostávali do těla, brambory důkladně oloupejte, pak je nechte několik minut "vymáčet" ve studené vodě, kterou poté slijete, a brambory vařte ve vodě čisté. V jarních měsících, kdy je koncentrace solaninu v bramborách vyšší, je vhodnější slitou vodu z brambor již k dalším kuchyňským účelům nepoužívat. Stejně tak raději nevařte na jaře brambory ve slupce, ale pouze loupané. A malým dětem raději okrájené zelené brambory vůbec nedávejte! 
  • Nahnilé nebo uvnitř našedlé brambory

    Autor: profimedia.cz

     

    Tady záleží na tom, zda černé nebo šedivé skvrny vznikly otlakem při špatné dopravě nebo skladování, ale nejsou zdraví nebezpečné, nebo jde o hnilobu či plíseň. V takovém případě se takto napadené hlízy nikdy nesnažte zachránit. Možná si myslíte, že když odkrojíte špatnou část, můžete zbytek klidně použít, ale ohrožujete tím sami sebe. Plísně totiž produkují toxiny, které jsou mimo jiné i karcinogenní. A ty jsou "rozlezlé" v celé napadené bramboře.

Klíčová slova:  brambory, skladování
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...