Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vypěstujte si doma čerstvé bylinky, je nejvyšší čas! Co dělat, aby vzešly?

  • Nejjednodušší a hlavně nejlevnější je vypěstovat si bylinky ze semínek, kterých je právě teď v obchodech velký výběr.
    17. března 2015 | 06:00

    Pažitková pomazánka, polévka posypaná čerstvou petrželkou, rajčata s mozzarellou a bazalkou... Čerstvé bylinky jsou na rozdíl od sušených voňavé a plné chuti. Nic je nemůže nahradit. Pokud ale nemáte zahradu, nevěšte hlavu. Stačí vám okno v kuchyni. Poradíme vám, jak na to.

  • Semínka, nebo sazeničky?

    Krásné a voňavé bylinky jsou snem každého zahradníka. Stačí ale malá chyba a neporostou.
    Autor: Shutterstock.com
    Předtím, než se pustíte do pěstování vlastní úrody bylinek, je třeba se rozhodnout, jestli si je chcete vlastnoručně "vypiplat" ze semínek, nebo zda půjdete jednodušší cestou a pořídíte si předpěstované sazenice ze zahradnictví, které pak jen přesadíte do truhlíku či květináče. Každá z variant má svá pro a proti. U první varianty si sice na sklizeň budete muset počkat o něco déle, ale rostlinky zase budou odolnější a pravděpodobně vám i déle vydrží. Druhá varianta vám zaručí, že se vaše okno zazelená už do čtrnácti dnů, jen to vyžaduje vyšší vstupní investici, ani ta však nebývá závratná. Každopádně nezkoušejte pěstovat bylinky z rostlinek, které se prodávají v odděleních zeleniny v supermarketech, jsou určeny k přímé spotřebě a po přesazení většinou nevydrží. 
  • Do čeho sázet nebo sít?

    Bylinky můžete pěstovat i v zimě.
    Autor: Profimedia.cz
    Semínka zasejte přímo do výsevního substrátu, případně použijte rašelinové zakořeňovače. Dejte ale pozor, abyste je nedali příliš hluboko, aby se klíčky mohly snadno prodrat na povrch. Lehce je do substrátu přimáčkněte a zasypte asi 1 centimetr vysokou vrstvou zeminy. Zasetá semínka udržujte v teple. Substrát by měl být jen mírně vlhký. Nepřelévejte ho, protože by vám semínka pravděpodobně zahnila. Poté, co vyklíčí, dávejte pozor, aby nádoba s mladými rostlinkami nebyla na přímém slunci. Semínka, která vzejdou, rovnoměrně rozesaďte nebo je projednoťte.
  • Kdy je čas na přesazení?

    Bylinky vždy pěstujte na okně s dostatečným přísunem slunečního světla.
    Autor: Profimedia.cz

     

    Nezapomínejte, že spolu s nadzemní částí rostlinky se úměrně zvětšuje i kořenová soustava. Podle toho je potřeba přizpůsobit také velikost pěstitelské nádoby. Když tedy vidíte, že je původní nádoba prorostlá kořeny, přesaďte bylinky do větší. Na dno dejte vždy drenážní vrstvu (kamínky, drobný štěrk nebo keramzit), aby kořeny nestály ve vodě a nezahnívaly. Substrát použijte výživný, ale lehký a propustný. Ideálně smíchaný s kompostem a pískem.

  • Zálivku nepřehánějte

    Bylinky potřebují pro dobrý růst dostatek světla. A to nejen na okně, ale i záhon by měl být na sluneční straně zahrady.
    Autor: Shutterstock.com
    Zálivku je vždy třeba přizpůsobit teplotě. Bylinky vždy zalévejte až tehdy, když je substrát na povrchu prosušený. Čím má bylinka větší listy a má jich víc, tím je větší plocha, přes kterou se voda odpařuje. Při vyšších teplotách je třeba zalévat častěji. Pokud máte postřikovač, můžete je i rosit.
  • Dopřejte jim světlo

    Bylinky můžete pěstovat i v zimě.
    Autor: Profimedia.cz
    Bylinky pěstujte na okně, případně v blízkosti okna, aby měly dostatek světla na svůj růst. Na to nezapomínejte hlavně během jarních měsíců, kdy je ještě obvykle nedostatek světla. Ideálním stanovištěm je pro ně okno na jih nebo na západ, aby měly sluneční paprsky alespoň 6 hodin denně.

     

    Nezapomínejte ani na občasné přihnojování hnojivem na zelené rostliny. Pokud máte možnost během letních měsíců rostliny umístit ven, třeba na venkovní okenní parapet nebo lodžii, tuhle možnost určitě využijte. Bylinky se vám odvděčí intenzivnějším růstem a zdravějším vzhledem.

Klíčová slova:  bylinky, bydlení, domácnost, vaření, jaro
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...