Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Banánové slupky vybělí zuby, změkčí maso a zničí bradavice. 10 skvělých tipů!

/
  • Banány jsou chutné ovoce. Jejich slupka ale dokáže doslova zázraky.
    Banány jsou chutné ovoce. Jejich slupka ale dokáže doslova zázraky. (Shutterstock.com)
    4. března 2015 ● 06:00

    Tohle jste určitě netušili. Banánová slupka nemusí hned skončit v koši, protože s ní doma můžete dokázat neuvěřitelné věci. Poslouží vaší pleti, květinám i šperkům. Berte to jako bonus. Banány patří k nejoblíbenějšímu ovoci na světě. Milují je děti i dospělí. Jsou nejen chutné, ale i plné vitaminů a minerálů.

  • 1.

    Vybělí zuby

    Autor: Shutterstock.com
    Banánová slupka je skvělým pomocníkem pro bělení zubů. Odstraní skvrny od kávy, vína i nikotinu, a navíc jim dodá lesk. Je to snadné. Vnitřní stranou slupky si dva týdny vždy po dobu alespoň dvou minut zuby potírejte. Díky tomuhle fíglu vybělíte své zuby přirozeným způsobem, bez nutnosti použití agresivních chemických prostředků. Navíc draslík, hořčík, brom a další minerály v ní obsažené posilují zubní sklovinu.
  • 2.

    Změkčí maso

    Autor: Shutterstock.com
    Pokud chcete, aby byla nedělní pečínka nádherně šťavnatá a měkká, dejte pod maso na dno pekáčku slupky ze zralého banánu. Ta zabrání vysušení masa, zjemní ho a pečeně bude ještě lepší.
  • 3.

    Pohnojí vaše pokojovky

    Autor: Shutterstock.com
    Banánové slupky se díky vysokému obsahu draslíku, hořčíku a dalších minerálů výborně hodí jako hnojivo. Použít je můžete hned dvojím způsobem. Buď je nechte úplně vysušit, nadrťte a zahrabejte do hlíny v blízkosti kořenů, nebo dejte čerstvou slupku od banánu do jednoho litru vody a nechte 24 hodin vyluhovat. Potom tímto výluhem květiny zalévejte. Uvidíte, jak brzy pookřejí, a dokonce i začnou kvést.
  • 4.

    Vyleští boty

    Autor: Shutterstock
    Nemáte zrovna po ruce krém či leštidlo na boty? Nezoufejte! Vnitřní vrstvu slupky od banánu můžete použít místo krému na boty. Stačí, když jí potřete svou koženou obuv a nakonec ji vyleštíte hadříkem. Boty budou zase nádherně čisté a lesklé.
  • 5.

    Vyčistí a rozzáří stříbro

    Autor: Profimedia.cz
    Ovocné kyseliny, které jsou v banánové slupce obsažené, jsou také ideální pro vyleštění vašich začernalých stříbrných šperků. Abyste obnovili jejich přirozený lesk, jednoduše je třete kouskem slupky a pak je jen dočista doleštěte hadříkem. Můžete slupku také rozmixovat na hladkou kaši, přidat trochu vody, abyste docílili pastové konzistence, a za pomoci hadříku s ní stříbro vyleštěte.
  • 6.

    Zbaví vás bradavic

    Autor: Profimedia.cz
    Zkusili jste už snad úplně všechno, přesto se těch protivných bradavic nemůžete stále zbavit? Vyzkoušejte banánovou slupku! Každý večer před spaním překryjte bradavici kouskem slupky, přelepte náplastí a nechte ji tam přes noc. Tohle opakujte celý týden a budete mít po problému.
  • 7.

    Odradí mšice

    Autor: Ludmila Dušková
    Mšice nenávidí vůni rozkládajících se banánů. Pokud se jich tedy chcete zbavit, zkuste k napadeným rostlinám lehce pod povrch zakopat banánové slupky. Ty jsou navíc bohaté na vápník a hořčík a další stopové prvky, které rostlinám svědčí. Takže jim prospějete hned dvakrát.
  • 8.

    Uklidní podrážděnou pokožku

    Autor: Shutterstock
    Vnitřní strana banánové slupky je ideálním prostředkem proti svědění, ať už je způsobené kousnutím hmyzu, bodnutím nebo jiným kožním podrážděním. Postižené místo stačí potřít vnitřní stranou slupky, která vysušuje. Údajně pomáhá také proti akné, hemoroidům i dalším kožním chorobám. 
  • 9.

    Omladí pleť

    Autor: Shutterstock.com
    Promasírujte obličej jednou za několik dní kouskem banánové slupky. Ovocné kyseliny v ní obsažené pomohou odstranit odumřelé kožní buňky, minerály, vitaminy a antioxidanty zase pokožku oživí. Bude pak mnohem hladší, zdravější a rozzářenější.
  • 10.

    Dodá lesk pokojovým rostlinám

    Autor: Shutterstock.com
    Chcete zbavit vaše květiny prachu a usazených nečistot? Lesk listům dodáte, když je přeleštíte vnitřní stranou banánové slupky. Zvlášť užitečné je to u rostlin s "voskovými" listy, jako jsou třeba fíkus, kroton, voskovka, monstera, kalopejka nebo šeflera.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy