Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zbavte se skvrn! Na kávu a víno platí sůl, na ovoce kyselé mléko

  • Zatočte s nechtěnými skvrnami!
    24. února 2015 | 06:00

    Skvrny od make-upu, kávy či mastnoty umějí být velmi úporné, když se jich snažíme zbavit. Nejsou ale nezničitelné. Jen je třeba vědět, jak na ně. Máme pro vás osvědčené tipy, které vám pomohou porazit i ty nejodolnější skvrny.

  • Káva

    Autor: profimedia.cz
    Nejdůležitější je nenechat skvrnu zaschnout! Zkuste ji okamžitě vysát. Vezměte si čistý, navlhčený papírový ručník nebo utěrku a zlehka ho ke skvrně od kávy přikládejte, dokud z ní co nejvíc neodstraníte. Skvrnu ale nikdy nedrhněte, tak byste ji totiž jen ještě víc rozmazali. Pamatujte si, že nevyčistíte-li skvrnu okamžitě, bude obtížnější odstranit ji později. Nikdy ji ale neodstraňujte horkou vodou, použijte vlažnou. Na skvrny od kávy dobře zabírá slaná voda. Místo promněte nebo v případě, že se nemůžete z oděvu vysvléknout, je potírejte hadříkem a solí. Příliš ale netlačte, aby sůl neodřela povrch textilu. Opakujte, dokud skvrna nezmizí. Použít můžete i čpavkovou vodu. Zahnědlé stopy vyčistíte peroxidem vodíku.
  • Víno

    Červené víno vyčistěte ještě za čerstva. Pomůže vám obyčejná sůl.
    Autor: Profimedia.cz

     

    S červeným vínem to je složitější. Potřísněné místo okamžitě posypte solí. Ta pohltí jak vlhkost, tak částečně barvu. Na místo zlehka přikládejte suchý papírový ubrousek nebo toaletní papír. Dejte pozor, abyste skvrnu ještě nezvětšili. Nezapomeňte snažit se přikládat ubrousek ve směru dovnitř skvrny, aby se skvrna nezvětšila. Nesnažte se skvrnu vydrhnout, jinak ji rozmažete a zvětšíte. Pak můžete aplikovat minerálku a tekutinu odsát papírovou utěrkou. Doma pak oděv namočte do vody a vyperte.

     

    Pomůže také, když ihned po znečištění na skvrnu od červeného vína nakapete víno bílé a odsajete je. Pak postupujte stejně. Pokud skvrna zaschne, použijte čpavkovou vodu a vyperte.

     

    S bílým vínem je to snazší. Pomůže čpavková voda, vypláchnutí a následné vyprání obvyklým způsobem.

  • Mastnota

    Přinášíme tipy, jak rychle a snadno odstranit ty nejhorší skvrny na prádle.
    Autor: Profimedia.cz
    Nejdřív se snažte mastnotu odstranit mechanicky, vysušením nebo seškrábnutím. Účinným pomocníkem v boji s mastnotou od jídla je obyčejný škrob. Znečištěné místo posypejte, nechte ho zhruba deset až patnáct minut působit a pak ho seškrábněte nebo vyklepejte. Následně pak oblečení klasicky vyperte v pračce. Po vstřebání ho vyklepejte nebo vykartáčujte.

     

    Použít můžete i jedlou sodu nebo kypřicí prášek do pečiva, který promícháte s vodou. Vzniklou pastu naneste na mastné místo a nechte působit.

     

    Nebo na postižená místa nakapejte trochu prostředku na nádobí s trochou teplé vody. Po dvaceti minutách působení opláchněte teplou vodou. Nakonec vždy oděvy vyperte klasickým způsobem.

  • Rtěnka a make-up

    Autor: Shutterstock
    Tyhle skvrny nás dokážou hodně potrápit. Vizážisté už na ně ale mají své fígle. Skvrnu od klasického make-upu před praním potřete buď šamponem, nebo pěnou na holení. Oba produkty obsahují sloučeniny, díky nimž se přípravek snáze uvolní z vláken textilie. Poté už jen oblečení hoďte do pračky a vyperte, jak jste zvyklá.

     

    Na obtisk od rtěnky nasypte jedlou sodu nebo třeba dětský pudr a místo třete navlhčenou houbičkou. Na čerstvé skvrny pak platí benzinový čistič nebo líh.

  • Ovoce

    Skvrna
    Autor: Shutterstock.com
    Skvrny od ovoce, zvláště ty zaschlé, patří k nejobtížněji odstranitelným, s jejich čištěním je proto dobré si pospíšit. Čerstvou skvrnu od ovoce nebo ovocných šťáv rychle posypejte solí nebo vysajte nějakým savým papírem. Můžete ji také přetřít překrojeným citronem a pak vyprat v horké vodě s pracím práškem. Pokud nemáte k dispozici vodu horkou, použijte saponát a studenou vodu, dočistěte kyselinou citronovou, případně citronovou šťávou.

     

    Skvrny od ovoce na vlněných látkách smyjte studenou vodou s mýdlem nebo látku přes noc namočte do kyselého mléka, vyperte a dobře vymáchejte. Použít můžete také čpavkovou vodu nebo zředěný roztok sody. Staré skvrny musíte nejprve narušit bělicími prostředky – třeba směsí lihu, 3% peroxidu vodíku a čpavkové vody ve stejném poměru.

     

    Skvrny od "zákeřnějšího" ovoce, jako jsou borůvky nebo třeba rybíz, můžete zkusit vyčistit citronem, lépe kyselinou citronovou, bílé a stálobarevné látky čpavkem, po kterém skvrna zčervená a lze ji pak vybělit peroxidem a nakonec vyprat.

  • Krev

    Praní prádla
    Autor: Shutterstock.com
    Čerstvou skvrnu nikdy nečistěte teplou vodou, krev by se v látce srazila a už nikdy byste se fleku nezbavili. Látku proplachujte studenou vodou, dokud skvrna nezbledne, pak ji posolte, promněte a na několik hodin namočte do studené vody. Nakonec vyperte. Ani starší skvrny neodstraňujte pomocí teplé vody. Namočte je, nasypejte na ně sodu a nechte ji delší dobu působit. Zkusit můžete i žlučové mýdlo. Pak oblečení vyperte klasickým způsobem.
  • Mléko a zmrzlina

    žehlení
    Autor: Shutterstock
    Skvrny od mléka a mléčných výrobků, stejně jako od masa a vajec, obsahují bílkoviny. Nikdy je proto nečistěte horkou vodou, protože by se bílkovina vlivem tepla srazila a skvrnu by už nešlo odstranit. Nesmíte je ani zažehlit. Na jejich odstranění použijte jen vlažnou vodu s enzymovým pracím práškem. Na zaschlé skvrny pak použijte čpavek.
  • Tráva

    Tři
    Autor: Shutterstock.com
    Zelené fleky nás dokážou pořádně potrápit. Ty čerstvé na bavlně, viskóze nebo polyesteru potřete před praním žlučovým mýdlem. Starší skvrny nejdříve změkčete zředěným octem a následně je vyperte při 40 °C. Potřít je můžete i lihem nebo zředěným čpavkem, ten nechte nějakou dobu působit a teprve potom vyperte. Nikdy je nezkoušejte odstranit jen vodou. Zkusit můžete i fígl našich babiček. Ty říkaly, že je nejlepší namočit prádlo přes noc do mléka a potom vyprat.
  • Špinavý mastný límeček

    Praní
    Autor: Shutterstock
    Zašpiněná místa potřete žlučovým mýdlem. Osvědčil se ale i obyčejný šampon. Zašlý límeček jím důkladně potřete, promněte, nechte deset minut působit a košili potom vyperte.
  • Propiska

    Propisovací tužky dokážou pěkně zničit oblečení. Pomocníkem však může být líh.
    Autor: Profimedia.cz

     

    Čerstvé stopy od propisovačky vytřete lihem a potom vlažnou vodou s pracím práškem. Zkusit můžete i lak na vlasy. Počmárané místo na oděvu přestříkejte, nechte lak chvíli působit a potom vyperte. Pak místo dočistěte lihem.

     

    Na skvrny od inkoustu použijte šťávu z rajčat nebo mléko. Zaschlé inkoustové skvrny nejlépe odstraníte kašičkou z vody, soli a kyseliny citronové.

Klíčová slova:  praktická žena, domácnost, bydlení, skvrny
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...