Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

10 nejjedovatějších pokojovek! Ohrožují děti i domácí mazlíčky

  • 6. února 2015 | 06:00

    Zútulňují nám domov, přinášejí radost, čistí vzduch. Jenže některé z pokojových rostlin, které máme téměř všichni doma, jsou bohužel i jedovaté. Pokud tedy máte v domácnosti malé děti nebo nenechavá domácí zvířata, měla byste se jejich pěstování radši vyhnout.

  • Tchýnin jazyk

    Tchýnin jazyk
    Autor: internet

     

    Sansevieria neboli tchýnin jazyk patří k nejznámějším a nejodolnějším pokojovým rostlinám. Vydrží téměř vše. Bohužel obsahuje alkaloidy a saponiny, které po požití způsobují podráždění trávicího traktu. Otrava se projeví zvracením, bolestmi hlavy a břicha. Ohroženy jsou především malé děti a domácí zvířata, hlavně psi. Navíc je tato rostlina nebezpečná i svými velmi špičatými tuhými listy, které se snadno mohou při neopatrném sehnutí zabodnout do oka. 

     

    Co dělat při otravě rostlinami

     

    Pokud zjistíte, že vaše dítě snědlo jedovatou rostlinu, okamžitě volejte Toxikologické informační středisko, které zajišťuje nepřetržitou službu po dobu 24 hodin denně – tel.: 224 919 293 nebo 224 915 402. Důležitá informace je, co otrávený snědl (list, květ, plod, semeno) a kolik toho snědl. Pokud pojedete do nemocnice, nezapomeňte s sebou vzít předmětnou rostlinu nebo alespoň její část či fotografii.

     

    Bez porady s lékařem nevyvolávejte zvracení, nepodávejte mléko. Napít postiženému dávejte jen vodu, nevhodné jsou šumivé nápoje s bublinkami. Můžete také podat několik drcených tablet aktivního uhlí (3 až 8 tablet, podle hmotnosti). Pokud dítě rozžvýkalo diffenbachii (v menší míře i scindapsus, syngonium, aglaonemu), je nutné zabránit otoku sliznice podáváním kostek ledu k cucání nebo zmrzliny.

  • Diffenbachie

    Diffenbachie
    Autor: Shutterstock.com

     

    Tahle pokojovka je oblíbená především díky svým velkým listům s barevným, žlutobílým vzorem, pochází původně z deštného pralesa, kde ji domorodci využívali k výrobě jedovaté tekutiny, do které máčeli hroty svých šípů. Buňky rostlin obsahují jehlice šťavelanu vápenatého zvané rafidy. Když je list těchto rostlin náhodou sežvýkán, krystaly způsobí pálení úst a krku, jeho otok pak může znemožnit mluvení a způsobit i smrt. Pozor i na tekutinu, která se objevuje v horní části rostlin. Dítě či zvíře ji mohou snadno olíznout. Výsledkem intoxikace jsou podrážděné sliznice a kůže, zvracení, často je nutná hospitalizace.

  • Scindapsus

    Scindapsus
    Autor: internet
    Tahle nenáročná popínavá rostlina, která je doporučována všem začátečníkům, snese snad úplně všechno. Dokonce i tmavé kouty. Právě proto ji najdete na nejedné skříni, komodě či knihovně. Stejně jako diffenbachie ale patří do čeledi árónovitých, případná konzumace má tedy stejné důsledky. A pokud doma chováte nějakého opeřence, rozhodně ji nepěstujte poblíž ptačí klece, pozření listů by mohlo způsobit uhynutí.
  • Kroton

    Kroton
    Autor: Shutterstock.com

     

    Díky obrovské tvarové a barevné rozmanitosti listů řadíme kroton k oblíbeným pokojovkám. Problémem ale je, že patří do čeledi pryšcovitých, takže jeho mléčná šťáva je jedovatá. Alkaloidy v ní obsažené jsou poměrně nebezpečnými nervovými jedy. Příznaky otravy po požití jsou podráždění sliznice, puchýře a zvracení. Při kontaktu s kůží vyvolává ekzémy. 

  • Dračinec

    71786:gallery:true:true

     

    Nenáročná rostlina patří mezi ty, které jsou schopné snižovat obsah trichloretylenu, formaldehydu a benzolu ve vzduchu. Protože ale – stejně jako tchýnin jazyk – patří do čeledi agávovitých, obsahuje alkaloidy a saponiny, které způsobují podráždění trávicího traktu. U citlivějších jedinců tak může její požití vyvolat nadměrné slinění, v krajní míře až zvracení. Nepatří ale k prudce jedovatým rostlinám.

  • Anturie

    Anturie
    Autor: Shutterstock.com
    I toulitka patří mezi poměrně nenáročné pokojovky, které jsou však oblíbené díky svým atypicky vyhlížejícím květům, které navíc dlouho vydrží. Bohužel i ona je jedovatá, a to jak pro zvířata, tak i pro lidi. Stejně jako ostatní árónovité rostliny obsahuje šťavelan vápenatý a další látky, které způsobují zdravotní problémy, jako jsou podráždění sliznice, zvracení a podobně. Výsledkem jsou pak svědění, zánět, otok rtů, jazyka, patra i hltanu, což vede ke ztíženému polykání a potížím při dýchání, až k dušení. Může se objevit také dávení, zvracení, průjem a hemoragická gastroenteritida, tedy zánět žaludku a střev. Některé druhy navíc obsahují i proteolytické enzymy, které zhoršují účinek oxalátových krystalů, a rozpustné šťavelany a kyselinu šťavelovou, které způsobují tetanii a mohou být příčinou selhání ledvin.
  • Klívie

    Klívie
    Autor: Shutterstock.com

     

    Nejjedovatější částí téhle oblíbené pokojovky, která patří do čeledi amarylkovitých, je její cibule, jedovatá je ale celá rostlina. Obsahuje alkaloidy, které jsou nervovým jedem.

  • Amarylis

    Amarylis
    Autor: MICHAL PROTIVANSKÝ, Holandská květinářská kancelář, archiv

     

    Do stejné čeledi pak patří i řemenatka, oblíbená pokojová květina s nádherným květenstvím většinou červených nebo oranžových květů. Požití většího množství působí toxicky na centrální nervovou soustavu a může způsobit kolaps. Jedovatá je celá rostlina, zvláště cibule a plody. V rostlině jsou alkaloidy, hlavně lykorin. Při požití malých dávek se objevují slinění, zvracení a průjem. Pozor tedy na jedovatou žlutou mléčnou šťávu.

  • Brambořík

    Brambořík
    Autor: scom

     

    Oblíbenou hrnkovou rostlinou, která kvete od podzimu až do jara, je brambořík. I když působí nevinně, i on patří mezi jedovaté květiny. Jeho hlíza obsahuje saponiny (cyklamin). Ty účinkují jako spolehlivá projímadla a v práškovém stavu se k tomu i dříve užívaly. Po požití části hlízy se mohou objevit prudké průjmy, křeče a další komplikace plynoucí ze ztráty tekutin a minerálů. U citlivých jedinců může cyklamin – při kontaktu s kůží – vyvolat místní podráždění.

     

     

     

    Kterým květinám stačí minimum péče? Jsou to tyhle:

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Narcis

    Narcis
    Autor: profimedia.cz

     

    Populární květinou, kterou si na jaře s oblibou kupujeme, jsou žlutě zářící narcisky. Jeho listy a stonky ovšem obsahují alkaloid scilain, květy a cibule pak alkaloidy tazetin a lykorin. Po požití některé části rostliny hrozí nevolnost a průjem, k "uzdravení" ovšem stačí běžná první pomoc: vyvolání zvracení, živočišné uhlí a dostatek tekutin.

Klíčová slova:  pokojové rostliny, domácnost, bydlení
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...