Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 tipů, jak skladovat vajíčka. Pozor, do polic ve dveřích lednice nepatří!

  • Věděli jste, že vajíčka vydrží při správném skladování skoro měsíc? Nesmíte je však omývat.
    4. února 2015 | 06:00

    V kuchyni se bez nich neobejdeme. Proto je často nakupujeme po celých platech nebo alespoň v akci. Trvanlivost vajec činí 28 dní, ale jak s nimi ale správně nakládat a jak je uskladnit, aby se nezkazila nebo nestala zdrojem nepříjemných zdravotních problémů? Poradíme vám!

  • Obal hned vyhoďte

    Vajíčka
    Autor: archiv
    Také ukládáte koupená vajíčka do lednice v kartonovém obalu, ve kterém jste si je z obchodu přinesla? Děláte chybu. Vajíčka byste z něj měla hned vyndat a obal zlikvidovat. Je totiž znečištěný obrovským množstvím zdraví nebezpečných mikroorganismů. Ty mohou v ledničce snadno kontaminovat další potraviny.
  • Zapomeňte na omývání

    Vajec bude dostatek slibují obchodníci a ke koupi budou jak hnědá tak i bílá
    Autor: profimedia.cz
    Vajíčka nikdy neumývejte ani neotírejte. Narušila byste tak jejich ochrannou vrstvu (kutikulu), a tím zvýšila jejich náchylnost vůči průniku mikroorganismů dovnitř. Snadno byste se pak doma mohli nakazit třeba nepříjemnou salmonelou. Vlhká skořápka je navíc ideálním prostředím pro tvorbu plísní.
  • Pozor na teplotu

    Na velikosti záleží...
    Autor: shutterstock.com
    Teplota při skladování vajec nesmí překročit 18 °C. Doporučená teplota pro uskladnění je +5 až +8 °C. Důležité je nevystavovat vejce prudkým změnám teploty, kdyby se vejce orosila a stouplo tak riziko, že začnou plesnivět. 
  • Do dveří je nedávejte

    Co s plnou lednicí? Jídlo nemusíte hned vyhodit.
    Autor: profimedia.cz
    Přestože výrobci do dveří lednice umisťují speciální držáčky na vajíčka, není tohle místo pro jejich skladování vůbec vhodné. Jde totiž o nejteplejší místo v lednici, a to kvůli častému otevírání. Vajíčka proto uložte co nejvíc dozadu, kde je nejchladněji.
  • Stavte je špičkou dolů

    Na velikosti záleží...
    Autor: shutterstock.com

    Kolem vajec by měl proudit vzduch, ukládejte je proto tupým koncem vzhůru. Na tomto konci se totiž údajně nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík. Pokud ale máme vajíčko v ledničce déle než 10 dní, je třeba jej převrátit, aby žloutek nepřischl zevnitř ke skořápce.

  • Ohlídejte si dobu skladování

    Vajíčka
    Autor: Shutterstock.com
    Pozor si dejte také na to, jak dlouho vajíčka v lednici máte. Za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší než devět dnů po snášce. Trvanlivost vajec činí 28 dní po snesení. Pokud tedy kupujete vejce z obchodu, zjistíte datum snášky po odečtení 28 dnů od minimální trvanlivosti. Po uplynutí devítidenní lhůty už je vhodné používat vejce pouze k vaření nebo pečení.

    Nepříliš čerstvá, nebo dokonce zkažená vejce při potřásání vydávají mlaskavý zvuk a při ponoření do vody vyplavou špičatým koncem nahoru. Pokud máte sebemenší podezření, že vajíčka už nejsou čerstvá, je lepší je před použitím nejdříve rozklepnout do skleničky a přičichnout si. Zápach je velmi dobrým identifikátorem zkaženosti.

  • Pozor na aromatické potraviny

    Věděli jste, že vajíčka vydrží při správném skladování skoro měsíc? Nesmíte je však omývat.
    Autor: Shutterstock.com
    Vajíčka nikdy neukládejte v blízkosti silně aromatických výrobků, jako jsou třeba sýry a koření, protože pórovitá vápenná skořápka do sebe snadno absorbuje cizí pachy.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...