Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

5 tipů, jak na ucpaný či páchnoucí odpad v kuchyni a koupelně

13. března 2023 | 14:00

Zbytky jídla, tuk, vlasy... Zapáchající odpad, který navíc ještě třeba neodtéká, už někdy asi musel řešit každý z nás. Jde o jednu z nejčastějších domácích "katastrof". Není ale třeba hned volat instalatéra. Poradíme vám, jak si odpad vyčistit svépomocí.

Prevence je základ! Proto do odpadů v kuchyni i koupelně nainstalujte sítka, která zachytí mechanické nečistoty a také vousy a vlasy, které dělávají největší neplechu. Tahle vychytávka moc nestojí a pořídit si můžete sítka plastová v nejrůznějších barvách nebo kovová. Nesmíte zapomínat sítka pravidelně čistit.

Když odpad neodtéká

První věc, kterou v případě potíží vyzkoušejte, je klasický gumový zvon na odpady. Ten by neměl chybět v žádné domácnosti. Na trhu je k dostání několik typů – gumové s dřevěnou rukojetí, gumové s plastovou rukojetí i celoplastové, a je to určitě levnější řešení, než kdybyste k ucpanému odpadu hned volali profesionálu. S pomocí zvonu vytvoříte silný tlakový ráz, který ucpávku prorazí.

Vaše úsilí bude ale zbytečné, pokud dobře neucpete přepadový otvor. Pokud nemáte zrovna nikoho po ruce, použijte třeba kuchyňskou houbičku nebo hadřík. Pak se silnými pohyby snažte nečistoty nebo pevné překážky odstranit. Až bude odpad zase volně odtékat, propláchněte ho proudem horké vody, nasypejte do něj šálek soli nebo sáček jedlé sody, nechte 10 minut působit a pak znovu propláchněte horkou vodou.

Jak vyčistit sifon

Pokud se vám zvonem nepodaří odpad uvolnit, půjde nejspíš o problém závažnějšího charakteru. Teď na řadu přichází vyčištění sifonu. Nejdřív pod něj postavte kbelík, který zachytí odtékající vodu a nečistoty. Odšroubujte uzávěr, pokud si troufáte, tak i celý sifon a důkladně vše vyčistěte. Pak sifon zase pečlivě sešroubujte a dobře utáhněte.

Pokud i po tomto odpad stále neodtéká, máte zřejmě ucpané i trubky. Na jejich pročištění je nejlepší použít tzv. instalatérské pero neboli spirálu na čištění odpadu. Znovu odšroubujte sifon, vsuňte ji do potrubí a natlačte ji až k překážce. Až se spirála zastaví o překážku (někdy také o koleno), začněte točit rukojetí a mírně ji tlačte do potrubí. Zkuste točit na obě strany. Pokud začne voda z potrubí odtékat, máte vyhráno. Nasaďte sifon a vyzkoušejte, jestli odpad řádně odtéká.

Čistič odpadů: Na co pozor?

Pro uvolnění ucpaného odpadu můžete také použít chemické přípravky (např. Krtek, Domestos, HG tekutý čistič, Savo Razant, Tiret atd.). Většinou jde o přípravky na bázi hydroxidu sodného. Přípravek od přípravku se liší zejména koncentrací obsaženého hydroxidu. Jde o louh, který leptá pokožku a obzvlášť nebezpečný je pro oči. Proto raději celý proces absolvujte v gumových rukavicích a s maximální opatrností. Také se nikdy nenaklánějte obličejem k odpadu, protože žíravina může prudce vybublat.

Vždy postupujte podle návodu, ale pozor u starých plastových trubek, které byste mohli zničit. Při kontaktu louhu s vodou totiž dochází k chemické reakci, při které vznikají vysoké teploty, které by mohly takové trubky zdeformovat a poničit. U nových polypropylenových trubek nic takového nehrozí.

Video se připravuje ...