Proměna malé koupelny: Starou vanu vystřídal sprchový kout, přibyly užitečné police

29. ledna 2015 | 06:00

Podobnou koupelnu najdete v mnoha rodinných domcích. I po letech slouží, ale že by se pobyt v ní dal nějak užít? To bohužel ne. Podívejte se na to, jak ji proměnila redakce časopisu Nové proměny bydlení. Majitelka se nechala přesvědčit, že vanu nepotřebuje a že sprchový kout bude mnohem praktičtější. Schválně, jak často se koupete a jak často sprchujete? 

Pojďte se sprchovat! "Naše koupelna je tak maličká, že se skoro nedala nafotit, a to jsme ji ještě rozdělili. Ale můžu vám říct, že teď po proměně si myslíme, že je to nejkrásnější koupelna na světě!" říká obyvatelka domu. 

Prostor Koupelna v rodinném domě má rozměry 174 x 300 cm, kratší strana je dlouhá 140 cm. Jejím bonusem je, že má okénko, kterým se dá přirozeně větrat.

Problém Jediné vybavení koupelny tvořily vana a umyvadlo. Chyběly možnosti ukládání a vše vlastně odpovídalo stylu sedmdesátých let, kdy byla koupelna považována za provozní místnost.

Řešení Přestože je prostor dost malý, bylo jej možné ještě přepažit. U okna vzniklo místo pro pohodlnou ranní očistu s dostatečným počtem polic na ukládání. Vnitřní část je využitá stavebně odděleným sprchovým koutem.

DŘÍVE Vana v čele místnosti neměla kolem sebe žádné možnosti ukládání, kromě klasiky - vlastních  okrajů. Obklady, které na fotce vypadají ještě svěže, byly léty zašlé a nehodily se stylově.
DŘÍVE Vana v čele místnosti neměla kolem sebe žádné možnosti ukládání, kromě klasiky - vlastních okrajů. Obklady, které na fotce vypadají ještě svěže, byly léty zašlé a nehodily se stylově.

NYNÍ Bezbariérový sprchový kout je oddělený jen půl metru širokou příčkou z ytongu. Při sprchování to stačí přesně tak, aby voda nestříkala za roh. Zároveň sem může denní světlo.
NYNÍ Bezbariérový sprchový kout je oddělený jen půl metru širokou příčkou z ytongu. Při sprchování to stačí přesně tak, aby voda nestříkala za roh. Zároveň sem může denní světlo.

DŘÍVE Brutální zelenou barvu sanitární keramiky není možné rozumně zkombinovat prakticky s ničím jiným.
DŘÍVE Brutální zelenou barvu sanitární keramiky není možné rozumně zkombinovat prakticky s ničím jiným.

NYNÍ Pod pultem, na kterém je položené umyvadlo, jsou kovové regály na ukládání, v nově vzniklé nice je místo na poličky.
NYNÍ Pod pultem, na kterém je položené umyvadlo, jsou kovové regály na ukládání, v nově vzniklé nice je místo na poličky.
NYNÍ Pod pultem, na kterém je položené umyvadlo, jsou kovové regály na ukládání, v nově vzniklé nice je místo na poličky.
NYNÍ Pod pultem, na kterém je položené umyvadlo, jsou kovové regály na ukládání, v nově vzniklé nice je místo na poličky.

POLICE Ve sprchovém koutě natřeném omyvatelným duluxem jsou police vyzděné  ytongem. Voda po nich steče a žádné usazeniny tu nemají šanci.
POLICE Ve sprchovém koutě natřeném omyvatelným duluxem jsou police vyzděné ytongem. Voda po nich steče a žádné usazeniny tu nemají šanci.
DŘÍVE Jediné možnosti ukládání kosmetiky byly na okenním parapetu a na okraji vany. To by se vám nelíbilo, nám taky ne.
DŘÍVE Jediné možnosti ukládání kosmetiky byly na okenním parapetu a na okraji vany. To by se vám nelíbilo, nám taky ne.
NYNÍ Zrcadla mají podklad ze spárovky a visí na kožených páscích na míru. Lampička z Ikea má nově vlastní elektrickou krabici ve zdi.
NYNÍ Zrcadla mají podklad ze spárovky a visí na kožených páscích na míru. Lampička z Ikea má nově vlastní elektrickou krabici ve zdi.

DŘÍVE Původní dispozice koupelny byla jednoduchá. Umyvadlo a vana, topení na pravé straně. Umýt a jít!
DŘÍVE Původní dispozice koupelny byla jednoduchá. Umyvadlo a vana, topení na pravé straně. Umýt a jít!
NYNÍ Voda z bezbariérového koutu odtéká kanálkem a spárou, po sprchování se voda vytře stěrkou.
NYNÍ Voda z bezbariérového koutu odtéká kanálkem a spárou, po sprchování se voda vytře stěrkou.

BĚHEM PRACÍ Rekonstrukce vypadá náročně, ale moc dlouho netrvala. Důležité bylo především rozhodnout se pro ni.
BĚHEM PRACÍ Rekonstrukce vypadá náročně, ale moc dlouho netrvala. Důležité bylo především rozhodnout se pro ni.

Design: Andrea Beranová, foto: Veronika Raffajová

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení.
Autor: wall
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile