Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

7 tipů, jak acylpyrin využít v domácnosti. Zbaví vás lupů, akné i ztvrdlých pat

  • Acylpyrin dokáže mnohem víc než jen srazit teplotu a porazit zánět.
    28. ledna 2015 | 06:00

    Používáme ho především jako lék na bolesti hlavy, horečky a záněty. Věděli jste ale, že má mnohem širší oblast využití? Budete překvapeni, co všechno tenhle bílý prášek dokáže!

  • Zatočí s lupy

    Máte lupy? Stydět se za ně nestačí, musíte s nimi bojovat.
    Autor: Shutterstock.com
    Chcete se zbavit lupů, aniž byste musela kupovat drahé šampony v lékárně? Stačí rozdrtit dvě až tři tabletky acylpyrinu a smíchat je s jednou dávkou šamponu. Směs pak naneste na vlasy, důkladně ji vetřete i do pokožky hlavy a nechte dvě minuty působit. Pak opláchněte a ještě jednou vlasy umyjte.
  • Vyléčí akné

    Trápí vás akné?
    Autor: Shutterstock.com
    Rozdrťte najemno jednu nebo dvě tabletky a smíchejte je s malým množstvím vody. Kašičku použijte na své zanícené pupínky, nechte působit po dobu dvou až tří minut a pak obličej opláchněte obyčejnou vodou nebo jemným čisticím prostředkem.
  • Vyčistí pleť

    Díky doma vyrobeným pleťovým maskám ušetříte.
    Autor: Shutterstock.com
    Kyselina salicylová, která je v acylpyrinu, je velmi často využívána v obličejových čisticích prostředcích, které odstraňují vrchní vrstvu kožních buněk z kůže. Pokud tedy chcete mít rozzářenou, jemnější a pevnější pleť a vyčištěné póry, připravte si z něj domácí masku.

     

    Dejte dvě tabletky do misky, lehce je zakápněte čajovou lžičkou vody a počkejte, dokud se nerozmočí. Pak je rozmíchejte na hustou hmotu. Tu naneste na obličej. Můžete přidat další ingredience, jako je třeba med nebo tvaroh. Na pleti nechte masku asi 10 až 15 minut.

  • Změkčí ztvrdlou kůži

    Pata
    Autor: profimedia.cz
    Nadrťte šest acylpyrinů a smíchejte je s půl lžičky vody a citronovou šťávou. Směs pak v dostatečném množství naneste na ztvrdlou kůži na patách a překryjte kusem nahřáté látky. Po 15 minutách látku sundejte a změklý mozol odstraňte pomocí pemzy.
  • Odstraní stopy vášně

    Ženě z Nového Zélandu způsobil cucflek trombózu a ta následně lehký infarkt.
    Autor: profimedia.cz

     

    "Cucfleky" nám někdy mohou pořádně znepříjemnit život. Stačí ale nechat rozpustit jednu nebo dvě tabletky v troše vody a vzniklou pastou potírat postiženou oblast. Kyselina acetylsalicylová působí tak, že zvyšuje průtok krve na povrchu pokožky, čímž snižuje výskyt červených teček.

  • Zastaví svědění

    žena škrabání svědění
    Autor: Shutterstock
    Pobodal vás komár, bodla vosa či včela? Zůstaly vám na kůži zarudnuté a svědící štípance? Dejte dvě tabletky acylpyrinu do misky, lehce je zakápněte troškou vody a počkejte, dokud se nerozmočí. Vzniklou pastu pak naneste na postižená místa.
  • Zatočí s plísní u kytek


    Rostlinu přesaďte, když se kořenový bal tlačí z květináče spodem.
    Autor: Shutterstock.com
    Dopřejte acylpyrin i vašim pokojovým květinám. Zalijte je vodou s rozpuštěnou tabletou. Kyselina acetylsalicylová zbaví půdu všech houbových infekcí, které by vaše oblíbené rostliny mohly zahubit.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...