Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

7 největších chyb, které v zimě děláme při péči o pokojovky

  • Pokojové rostliny dokážou doma i v kanceláři vstřebat mnoho škodlivin.
    16. ledna 2015 | 06:00

    Stejně jako nám, tak ani rostlinám tohle roční období příliš nesvědčí. Zima je pro ně kritickým časem, který bohužel vaše oblíbené pokojovky často nepřežijí. Při správné péči ji ale přečkají bez úhony.

  • Nepřehánějte to se zálivkou

    Africké fialky kvetou dlouho a nevyžadují žádnou speciální péči.
    Autor: Shutterstock.com
    V lednu rostliny téměř nerostou. Není proto nutné je často zalévat. Vláhu potřebují jen proto, aby neuschly. Pravidelně proto kontrolujte vlhkost substrátu a rostliny vždy zalijte až po jeho proschnutí. Hlavně je nikdy nepřelévejte! Voda v podmisce by neměla být déle než dvě hodiny. V přelité zemině totiž rostlinám zahnívají kořeny, což se projeví hnědnutím a opadáním spodních listů a po delší době i uhynutím rostliny.
  • Dopřejte jim světlo

    Tchýniny jazyky (sansevieria) vám budou čistit vzduch od benzolu.
    Autor: Shutterstock.com
    Vaše pokojové květiny potřebují poměrně velké množství denního světla, kterého ale přes zimu není dostatek. Na to obvykle reagují změnou barvy listů – zesvětlí a zežloutnou – jejich opadáním a tvorbou vytáhlých světlezelených výhonků. Nejvíc se to projeví hlavně u rostlin pestrolistých nebo s okrasnými velkými listy. Snažte se je proto v zimě umístit co nejblíže k oknu. Pokud je to možné, husté záclony a tmavé závěsy nahraďte vzdušnějším materiálem, případně mezi rostlinami a oknem záclony nezatahujte. Rostliny z oken orientovaných na jiné světové strany přesuňte na jižní okno.
  • Pozor na teplotu

    Z rostlin přes zimu pravidelně odstraňujte prach, použít můžete i lesk na listy ve spreji.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Vám možná vytopený byt svědčí, ale většině rostlin stačí v zimním období teplota mezi patnácti až dvaceti stupni. Především ty pocházející ze subtropů potřebují nižší teploty. Například citrusy, bramboříky nebo pokojové azalky vám v přetopených bytech dlouho nevydrží. Listy začnou hnědnout a opadávat, stejně jako květy. Takové rostliny je lepší umístit v chladnějších ložnicích nebo chodbách. Pozor dávejte také při větrání. Pokud otevřete okno třeba jen na chvilku, když je venku pod nulou, pokojové rostliny na to velmi citlivě zareagují. Například listy fíkusu vystavené chladnému proudění vzduchu zaručeně zežloutnou a opadají.
  • Zatočte se škůdci

    Při výběru květin do dětského pokoje dejte pozor na ty jedovaté.
    Autor: Shutterstock.com
    V zimě rostlinám hrozí vyšší riziko napadení škůdci a chorobami, proto je pečlivá péče opravdu důležitá. Pozor si dejte hlavně na plísně a hniloby, které se v zimě často objevují. Nepodceňte pravidelnou kontrolu rostliny, ideálně zhruba jednou týdně, a průběžně odstraňujte zvadlé listy a jinak poškozené části rostliny. Také případné škůdce při pravidelných kontrolách snadno odhalíte. Pokud na nějaké narazíte, ihned se snažte jich zbavit, v počáteční fázi to obvykle stačí mechanicky.
  • Ohlídejte si vlhkost vzduchu

    Pokojové rostliny dokážou doma i v kanceláři vstřebat mnoho škodlivin.
    Autor: Shutterstock.com
    Přes zimu průběžně kontrolujte i vlhkost vzduchu. Kvůli nepřetržitému topení může být totiž nižší než obvykle. Nízká vlhkost vzduchu ale rostlinám nesvědčí a je třeba je pravidelně rosit. Suché špičky listů značí právě nedostatečnou vlhkost vzduchu. Pokud se na rostlině něco podobného objeví, je to jasný signál, že je třeba vlhkost vzduchu zvýšit. Dobrým pomocníkem vám mohou být vlhké kamínky, které umístíte k rostlině do misky. Suché ovzduší bývá problémem hlavně v panelácích, kde rostliny vyžadují zálivku vyšší, podobně jako v létě.
  • Otírejte listy

    Nechte vaše pokojové květiny dýchat.
    Autor: Shutterstock.com
    Z rostlin přes zimu také pravidelně odstraňujte prach, aby mohly lépe dýchat. Použít můžete vlhký hadřík nebo houbičku, kterou opatrně setřete list po listu. Dejte si ale pozor, aby nebyl moc mokrý a nedošlo ke smíchání vody a prachu. Vzniklá "kašička" by totiž naopak průduchy na listech ucpala. Asi nejspolehlivějším pomocníkem je ale sprcha. Odstraní prach stejně přirozeně jako déšť. Celou rostlinu osprchujte vlažnou vodou a nechte ji ve vaně okapat. Pro lepší vzhled nakonec můžete použít i lesk na listy ve spreji.
  • Nehnojte a nepřesazujte

    Přesazovanou rostlinu dejte doprostřed nového květináče.
    Autor: Shutterstock.com
    Rostliny není vhodné v tomto období vegetačního klidu hnojit, hnojivo by totiž nezvládly zpracovat. Rozhodně vám také nedoporučujeme v tomto období rostlinu jakkoliv „vyrušovat“, tedy přesazovat ji či sestříhávat. Na jaře, až rostliny začnou jevit první známky růstu, opět můžete začít se zvyšováním zálivky a přidáváním hnojiva. A to je i vhodná doba k případnému přesazování.

Klíčová slova:  bydlení, domácnost, pokojové rostliny
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...