Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proměna kuchyně v pronájmu: Vtipné nápady, jasné barvy, retro nádobí

8. ledna 2015 | 06:00

Nevěříte, že malá kuchyně, a navíc v pronajatém bytě, může vypadat dobře? Tak se přesvědčte o opaku na fotografiích u článku, který vznikl ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení. Podobné vylepšení přitom nemusí být drahé. Investovat do této změny se přece jen vyplatí, protože v kuchyni, která vypadá dobře, se každý včetně návštěv cítí mnohem lépe. 

Jasně a stručně I miniaturní kuchyň mladého muže v pronájmu může vypadat elegantně. Jednoduché linie, výrazné barvy a kontrast ploch jsou totiž perfektním pozadím pro retro nádobí. 

Prostor Světlá kuchyňka o 4,6 m2 s vysokým stropem a oknem do dvora je přístupná dveřmi v kratší ze stěn. Podél stěny naproti oknu se musí vejít kuchyňská linka i veškeré vybavení.
 
Problém Protože se jedná o podnájem, nemělo smysl investovat do nové linky, když stávající kus je nový a funkční, jen strašně nepraktický! V malé místnosti nebylo mnoho variant, jak prostor pojmout.
 
Řešení Pro pračku a ledničku navrhl designér dvoupatrovou konstrukci, aby se sem vešlo vše potřebné. Linku a sporák doplnily systém polic a pracovní pult. Najednou je tady odkládací i pracovní prostor.

Nejlepší nápad Místo lednice je teď v rohu dvoupatrová skříň vyrobená na míru, v níž se schovala kromě ledničky i pračka zakrytá závěsem.

DŘÍVE Provizorní vybavení pánské kuchyně sestávalo z kuchyňského dílu pod dřez, sporáku a ledničky. Dohromady tvořily veškeré zařízení kuchyně. Nádobí i jídlo proto linku zcela pokryly.
Autor: Nové proměny bydlení
NYNÍ Díky jasnému řešení, úložnému prostoru a barevné ploše vypadá kuchyň trojnásobně velká. Vejde se sem vše potřebné, jednoduchý styl sedí místnosti i Ivanovi Luptákovi.
Autor: Nové proměny bydlení
DŘÍVE Kvůli absenci ploch byla linka zcela zavalená. Nemohla působit uklizeně, protože nebylo kam věci dát.
Autor: Nové proměny bydlení
NYNÍ Jednotlivé kusy všeho nádobí a náčiní mají svá pevná stanoviště, celek je přehledný a modernisticky střídmý.
Autor: Nové proměny bydlení
VÝHLED Schůdky potřebné k dosáhnutí na police slouží i jako stolička ke stolu pod oknem, od kterého je pěkný výhled do vnitrobloku. Jak může potvrdit Hugo, který byl jedním z klíčových členů týmu realizátorů této proměny.
Autor: Nové proměny bydlení
VÝRAZNÉ! Prostor pro pračku zatím Ondřej zakryl látkou s potiskem kmenů stromů..
Autor: Nové proměny bydlení
MULTIFUNKČNÍ Kuchyň teď slouží i k praní prádla.
Autor: Nové proměny bydlení
DŘÍVE Dřez, sporák a lednice podél stěny naproti oknu. Chyběly další kuchyňské díly nebo odkládací plochy.
Autor: Nové proměny bydlení
NYNÍ Rozmístění zůstalo, lednici podložil rám pro pračku, nad linku přibyly police. Naproti je navíc praktický pult.
Autor: Nové proměny bydlení
1. Světle hnědá, hlavně přírodní tóny topolové laťovky 2. Zelená tabulová Swingcolor, odstín 6186 Bauhaus 3. Červená, výrazný akcent použitý na nádobí a náčiní 4. Bílá, použitá jako kontrast k výrazné zelené barvě
Autor: Nové proměny bydlení
Autor: Nové proměny bydlení
Design: Ondřej Červený
Foto: Veronika Raffajová
Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení
Video se připravuje ...