Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vánoce podle feng-šuej: Zbavte se negativní energie!

  • Prožijte klidné svátky!
    16. prosince 2014 | 06:00

    Staří Číňané věděli o českých Vánocích asi tolik, co koza o zavařování. Přesto nám jejich učení může pomoct naladit se na tu správnou sváteční vlnu.

  • Stromek vlevo od dveří


    Nebyly by to Vánoce, kdybychom večer nerozsvítili stromeček. Pokud je chceme mít skutečně bohaté, měli bychom ho postavit do oblasti bohatství, což je levý vzdálený roh od vstupu do místnosti. A měl by být štědře ozdobený, to znamená červené a zlaté ozdoby, zlaté nebo stříbrné řetězy apod. „Nedoporučuju barvu modrou, protože ta působí chladně a zastavuje tok hojnosti,“ říká odborník Ing. Jiří Černák.
    Výběr stromečku je velmi důležitý, ale tím to nekončí! Musíte se o něj i správně starat!
    Autor: Shutterstock
  • Pozitivní předsíň


    Abyste si mohli svátky skutečně užít a cítili pohodu, ukliďte si. Nepořádek totiž blokuje tok energie. Nestresujte se, když nestihnete vyčistit všechno, ale zaměřte se na ta místa, která jsou podle feng-šuej nejdůležitější: předsíň, ložnice, kuchyň, jídelna. „Jsou to místnosti, kde získáváme novou energii: v ložnici čerpáme energii do nového dne, v kuchyni a jídelně připravujeme a konzumujeme potravu, která je zdrojem naší síly. Pokud jsou v kuchyni a jídelně negativní energie, tedy binec, pak se dostávají do jídla a s tím pak i do našeho těla,“ vysvětluje filozofii východních tradic poradce pro feng-šuej Černák.
    Všechno, co letos o vánocích zase nestihnu. Nebo, že by ano?
    Autor: Shutterstock
  • Kruh drží rodinu


    Základem Vánoc by měl být pocit bohatství. Celý byt bychom měli hezky vyzdobit, aby evokoval štědrost. Začněte hned u vchodu. Na vchodové dveře pověste vánoční věnec. „Tvar kruhu symbolizuje tvar peněz. Takže pokud jde o peníze, pak zdůrazníme symbol kruhu. Pokud jde o vnitřní bohatství a vnitřní naplnění, pak jsou důležité misky. Miska je vhodný tvar pro udržení rodiny pohromadě. Dávejte do nich čerstvé či sušené ovoce, ořechy a různé sušené směsi. Misky nesmí být prázdné (stejně jako rodinné hnízdo), proto je pečlivě doplňujte. Opět tím přispějete k pocitu hojnosti a plné rodiny,“ říká odborník.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • Domov by měl vonět sladce


    Po bytě rozmístěte podnosy s cukrovím, aby provonělo celý byt. Vánoce, to je vůně skořice, purpury, františka, pomerančové kůry apod. To samozřejmě Číňané netušili, ale věděli, že základní vůně domova by měla být mírně nasládlá (např. vanilka) s příchutí něčeho teplého (svařené víno, skořice, zázvor). „Sladká vůně patří podle východních mystiků a filozofů k energii elementu země. Tento element je spojený s pocitem bezpečí, zázemí, domova, matky. A to jsou energie, které jsou nám všem příjemné, rádi se k nim vracíme a podporují pocit tepla domova.
    Věříte na zázraky? O Vánocích se dějí! Přičarujte si to, co si nejvíce přejete!
    Autor: Shutterstock.com
  • Na hranaté kulaté


    Prostírání bychom měli vybírat buď čtvercové, nebo obdélníkové. „Kruh je energie nebes, čtverec země. Feng-šuej se snaží vždy tyto dvě silné energie propojovat, protože nám dávají sílu, stabilitu a růst. Když je kulatý stůl (nebesa) a dáme na stůl prostírání ve tvaru čtverce (země), propojíme tak nebesa se zemí. No a když na prostírání ve tvaru čtverce (země) dáme kulatý talíř (nebesa), tak to ještě umocníme. A nakonec na kulatý talíř (nebesa) dáme jídlo (země), a tím je propojení úplně dokonalé,“ vysvětluje odborník.
    vánoční cukroví
    Autor: Shutterstock
  • Pět svíček, víc ne

    Na stole by měl být svícen se svíčkami. Nejlépe, když jich zvolíte pět, protože číslo pět je střed. Když jsme ve středu, je vše tak, jak má být. Pokud jste sami a toužíte po životním partnerovi, pak dejte svíčky dvě. Obklopíte-li se věcmi v páru (pozor, každý by měl být trochu jiný, třeba žlutá a červená svíčka), i vy máte vysokou šanci na párový život. Ke stolu usedejte zásadně slavnostně oblečení, a to i děti. Ale vybírejte takové šaty, ve kterých se budete cítit volně a příjemně. Jinak totiž budete bránit energii v tom, aby harmonicky proudila vaším tělem, budete myslet na to, že vás někde něco tlačí, a pokazili byste si slavnostní večer.

    Užijte si první adventní víkend aktivně!
    Autor: Profimedia.cz
  • Žlutý ubrus – dobré trávení


    Jako základ zvolte ubrus v nějaké zemité barvě, například béžový nebo světle žlutý. „Energie země patří k jídlu a potravinám. Stejně tak žaludek a trávení. Tím, že energii země posílíme barvou ubrusu, posílíme i trávení,“ tvrdí Jiří Černák. Prostírání by mělo být červené, ostatní doplňky a ozdoby na stole by měly být v kombinaci červené a zelené. „Tyto dva elementy jsou v harmonii a vytváří pocit naplnění (červená) a zdraví (zelená).
    Překvapte svou partnerku, maminku, sestru, nebo kamarádku skvělým dárkem pod stromečkem.
    Autor: Shutterstock
  • Hlavně v klidu


    Podstatný je klid. Jak pro vaše Vánoce, tak pro východní filozofie. „Při pečení cukroví toho nesmíte mít plné zuby. Pak do jídla dáváte negativní a někdy i agresivní energie a ty se přes jídlo dostanou i do atmosféry Vánoc. Takže klidně méně, ale s radostí než hodně, ale se zaťatými zuby,“ uklidňuje Jiří Černák. Ostatně, tohle všichni víme i bez čínských mudrců.

    Představili jsme vám některá pravidla a zásady. Nic se ale nemá přehánět. Když to cítíte a vnímáte jinak, měli byste poslouchat vnitřní hlas a řídit se svou intuicí. „Vše, co děláme ve feng-šuej, musíme dělat s ohledem na konkrétního jednotlivce. Cítíme-li se dobře, prožíváme rovnováhu. Je nesmysl ji rušit, i když nějaká příručka říká něco jiného,“ dodává Jiří Černák.

    Hoďte se před Vánoci do klidu!
    Autor: Shutterstock.com


Autor: red
Klíčová slova:  Feng šuej, feng shui, vánoce, svátky
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...