Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak na čisté koberce a čalounění? Obejdete se bez profesionálů?

  • Fotogalerie

    2 fotografie

    28. listopadu 2014 | 06:00

    Nějaký ten koberec či alespoň kobereček má doma většina z nás. Stejně tak čalouněné sedačky a křesla. Právě tyhle plochy patří v domácnosti k těm nejnamáhanějším. Pokud o ně nebudete správě pečovat, rychle se ušpiní a ztratí barvu.

  • Nezapomínejte na čalounění

    Díky našim trikům bude váš koberec zase vypadat jako nový.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Nejjednodušším způsobem jak koberce i čalounění zbavit prachu, nečistot a roztočů je právě luxování. Vysávat byste měli dle potřeby a vytíženosti koberce alespoň jednou či dvakrát týdně. Pokud ale je někdo z členů vaší domácnosti alergik, měli byste luxovat  častěji a důkladněji. Minimálně jednou za rok byste ale měli koberec vyčistit důkladně.

  • Pravidelně vysávejte

    Díky našim trikům bude váš koberec zase vypadat jako nový.
    Autor: Shutterstock.com
    Určitě se vám to už taky stalo. Převrhnutá sklenička s vínem, rozlitá kola, flek od boloňských  špaget... Pokud se vám podařilo udělat na koberci nějakou skvrnu, odstraňte ji co možná nejrychleji. Eliminujete tak riziko, že koberec bude už navždy "zdobit" vzpomínka na takovou nehodu v podobě nevzhledné skvrny.

     

    Jestliže jste něco vylili, odsajte tekutinu z koberce papírovou utěrkou, ale neroztírejte skvrnu ještě dál a nezapracovávejte ji hlouběji do koberce. Čistěte ji vždy od okraje směrem ke středu, abyste ji neroztírali do okolí. Na běžné skvrny by měla stačit teplá voda s trochou saponátu, na záludné skvrny existují speciální čističe, anebo se můžete inspirovat některými domácími radami. U rozlitých tekutin nejprve nasajte skvrnu do savého papíru nebo textílie.

  • Skvrny co nejrychleji odstraňte

    vysavac
    Autor: Miele
    Čištění suchým přírodním granulátem má hned několik obrovských výhod. Můžete ho totiž použít na téměř všechny běžné druhy koberců, výjimku tvoří pouze bavlněné koberce a typy s opravdu vysokým vlasem. A dále pak speciální koberce z kokosu, juty, mořské trávy, rýžové slámy a papíru.

     

    Na koberec se nasype speciální prášek, který na sebe naváže mikroskopické částečky. Prášek se nechá určitou dobu působit a poté se čištěná plocha běžným způsobem vysaje. Prášek během čištění absorbuje organické i anorganické nečistoty. Koberec poté příjemně voní, vlhkost v prostoru se nezvyšuje, nehrozí vznik plísní a výsledek čištění lze okamžitě zkontrolovat.

     

    Dobré je, že ve vlákně nezůstanou žádné chemické zbytky, které by mohly způsobit rychlé opakované znečištění koberce.



    Další výhody suchého čištění koberců

    • Přírodní granulát je pH neutrální a nepoškozuje tudíž výrobní protišpinivou úpravu vlákna.
    • Koberec zůstává během čištění pochůzný, nedochází k žádnému chemickému vypařování a ihned po skončení čištění je opět připraven k používání.
    • Koberec může být čištěn tak často, jak je potřeba a není nutné se obávat poškození vlákna.
    • Čištění lze v případě potřeby provádět i lokálně a plocha nemusí být čištěna tzv. ode zdi ke zdi.
    • Přírodní granulát redukuje plísně, roztoče, zvířecí a prachové alergeny v průměru o 80 %.

     

     

  • Suché čištění

    vysavac
    Autor: Miele
    Máte-li vysavač vybavený funkcí mokrého čištění, pak je celý proces poměrně snadný. Pokud ne, musíte se do toho pustit ručně s pomocí hadříku, kartáče a vody s prostředkem na čištění. S jeho množstvím to ale nepřehánějte, spolehněte se spíše na mechanické odstranění špíny kartáčem. Nedostatečné odstranění prostředku z koberce totiž může mít za následek následné rychlejší špinění koberce, protože prach a nečistoty budou ulpívat na zbytcích prostředku.

     

    Když se vám nechce koberec čistit ručně, máte dvě další možnosti. Buď si objednáte odbornou firmu (ceny okolo 20 Kč/m2), nebo si přístroj vypůjčíte (cca od 400 Kč a výše/den).

     

    Nevýhodou mokrého čištění je, že koberec může zůstat navlhlý ještě několik hodin až jeden den po dokončení čištění. Během té doby se nedoporučuje po něm chodit, nebo jen minimálně a s čistou obuví. Do vlhkého koberce se totiž velice snadno mohou zanést nečistoty z přilehlých prostor.

  • Mokré čištění

    vysavac
    Autor: Miele
    Jak už pojmenování napovídá, princip tkví ve využívání horké páry, která dokáže efektivně rozpouštět usazenou špínu i bez použití nadměrného množství saponátu. Takové čištění je možné provádět pomocí speciálního přístroje, který je schopen vytvářet páru. Ta je vstřikována do koberce pod vysokým tlakem společně s přípravkem na čištění a posléze z koberce vysávána. Tuto metodu si můžete také objednat od specializované firmy, případně si přístroj k tomu určený zapůjčit.
  • Čištění párou

    Jednobarevné sofa doplněné geometrickým dezénem je originální. Jenom pozor na výběr doplňků.
    Autor: MAK MEDIA/FLORA PRESS, PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM
    Znečištění čalouněného nábytku jen stěží zabráníte. I když se snažíte, na čalounění se usazuje prach, který proniká hluboko do tkaniny. Zvláštní nebezpečí hrozí v případě, pokud se na čalounění dostane tekutina. I ta proniká do hlubších vrstev a může být i příčinou vzniku plísní. Nadměrná vrstva špíny na i v čalounění je potom příčinou toho, že se v látce usazují roztoči.

    Většina z nás dělá stejnou chybu. Myslíme si totiž, že co je čisté na oko, je čisté i uvnitř. Pravdou je, že pokud čalounění čas do času vysajete, prachu se zbavíte, ovšem ne prachu usazeného v tkanině. Čalounění je také možné ošetřovat různými chemickými přípravky. I ty ale většinou ošetří jen vrchní část. Existuje také babská rada, která tvrdí, že se má čalounění omývat vodou s trochou octa. Ocet sice dezinfikuje, ale ani tato metoda není 100 % spolehlivá.

     

    Pokud tedy chcete mít opravdu čisté čalounění, vyčistěte ho alespoň jednou za rok pomocí extraktoru. Jedná se o speciální stroj, který čistí proudem vody. Vodu pod tlakem žene ven, takže proniká hluboko do tkaniny a následně ji i se špínou nasává zpět. Do vody se přidává i efektivní čisticí prostředek. Ten čistí a čalounění i krásně provoní.

Klíčová slova:  bydlení, domácnost, čištění koberců
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...