Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Adventní kalendáře: Vyrobte dětem ten nejkrásnější!

  • 18. listopadu 2014 | 06:00

    Už za necelé dva týdny zapálíme na letošním adventním věnci první svíčku a do Vánoc nám budou zbývat čtyři týdny. Děti netrpělivě začnou odpočítávat, kolik dnů zbývá do Ježíška. Udělejte jim radost a překvapte je vlastnoručně vyrobeným adventním kalendářem plným sladkostí nebo malých hraček. Potěšit nějakým zajímavým kalendářem ale klidně můžete i dospělé.

  • Perníkový kalendář


    Adventní kalendář z perníku
    Autor: Isifa.com
    Budete potřebovat:

     

    na těsto:
    200 g cukru krystal
    balíček vanilkového cukru
    lžičku skořice
    špetku mletého hřebíčku
    špetku mletého nového koření
    špetku kardamomu
    200 g mletých mandlí
    50 g kandované pomerančové kůry
    75 g kandované citronové kůry
    nastrouhanou kůru z půlky citronu
    250 g polohrubé mouky
    4 vejce
    zarovnanou lžičku prášku do pečiva

    na zdobení:
    200 g moučkového cukru
    2 lžíce citronové šťávy
    2 lžíce horké vody
    100 g marcipánu
    červené, zelené a žluté potravinářské barvivo
    100 g kandovaných třešní

    Postup:

    1. Kandovanou pomerančovou a citronovou kůru dejte s trochou mouky do mlýnku na maso a najemno pomelte. Vejce s krystalovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte v hluboké míse do pěny. Přidejte mleté mandle, mleté kandované ovoce, citronovou kůru a všechno koření. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, prosejte na vaječnou směs a vypracujte hladké těsto.

    2. Těsto rozetřete do tvaru obdélníku do centimetrové tloušťky na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 až 200 ºC asi 20 minut. Upečený korpus nechte vychladnout.

    3. Citronovou šťávu, moučkový cukr a horkou vodu důkladně šlehejte pět až deset minut, dokud nevznikne hustá poleva. Tou naplňte mikrotenový sáček a růžek odstřihněte, aby vznikl malý otvor.

    4. Na perníku vytvořte z polevy mřížku (na šířku pět okének na výšku sedm – podle obrázku) tak, aby uprostřed vzniklo jedno velké okénko. Malé čtverečky označte čísly od jedničky do třiadvacítky.

    5. Marcipán rozválejte mezi dvěma fóliemi a vykrojte přiměřeně velký vánoční stromek i s hvězdou, aby se vešel právě do největšího okna. Na perník ho připevněte pomocí polevy. Zbytek polevy rozdělte do čtyř částí. Jednu obarvěte zeleným, druhou červeným, třetí žlutým potravinářským barvivem a poslední část nechte bílou. Stromeček ozdobte kandovanými třešněmi.

    6. Marcipánový strom olemujte zelenou, okénka žlutou a pozadí bílou polevou. Do volného rohu nakreslete červenou polevou číslo 24 a olemujte ho bíle. Hotový adventní kalendář nechte zaschnout a uložte do vzduchotěsné nádoby.

  • Santa Klausové s překvapením

    Panáčci s překvapením
    Autor: FLORA PRESS/MAK MEDIA, ISIFA
    Z papíru vyrobte 24 malých figurek a pak je dokreslete barvami a dozdobte vatou. Přilepte je k malému zabalenému dárečku, a máte po starosti. Nakonec stačí každý dárek označit číslicí od 1 do 24.
  • Veselé ponožky

    Adventní kalendář
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

     

    • vlněné ponožky různých barev a velikostí a/nebo látkové pytlíčky
    • prádelní šňůru
    • kolíčky na prádlo
    • drobné dárečky
    • jedlové větvičky
    • vánoční ozdoby

     

    Postup:
    Na prádelní šňůru rozvěsíme ponožky a pytlíčky a do každého schováme malý dárek. Dekoraci můžeme dozdobit voňavými větvičkami jehličnanů, vánočními ozdobami nebo třeba mašlemi z barevných stužek.

  • Sáčkový kalendář

    Barevné sáčky
    Autor: FLORA PRESS/MAK MEDIA, ISIFA
    Z balicího papíru si s pomocí průhledné izolepy a nůžek vyrobte malé sáčky. Do těch pak už jen stačí dát nějakou drobnost a nahoře uzavřít dřevěným ozdobeným kolíčkem. Tímhle kalendářem můžete potěšit i dospělé. Fantazii se meze nekladou, je jen na vás, co do sáčků ukryjete.
  • Zalesněný advent

    Adventní kalendář vůbec nemusí vypadat tradičně.
    Autor: FLORA PRESS/MAK MEDIA, ISIFA
    Vyrobte dětem vánoční lesík ukrývající drobná překvapení. Tenhle netradiční kalendář se jim bude určitě líbit. Že nevíte, jak na to? Je to vážně snadné. Kupte si barevné papíry v několika odstínech zelené barvy. Z nich pak vystříhejte kolečka různých velikostí. Ty rozstřihněte do středu, vytvořte kornout a slepte ho. Pak už jen stačí stromečky vánočně dozdobit a vršky opatřit hvězdičkou s číslem.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...