Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Šťouchané brambory: 5 chyb, které děláme při jejich přípravě

  • Naučte se připravit nepřekonatelně dobré šťouchané brambory.
    16. listopadu 2014 | 06:50

    Se zelenou nebo osmaženou cibulkou, s vypraženou slaninou, nebo třeba jen máslem. Tahle příloha je vynikající na všechny způsoby. Jenže připravit opravdu dobré šťouchané brambory je vlastně věda. Nevěříte? Tady je pět nejčastějších chyb, které při jejich přípravě děláme.

  • Použití nesprávného typu brambor

    Brambory sehrály v historii lidstva podobně důležitou roli jako pšenice, rýže nebo kukuřice
    Autor: Archív
    Výběr správného typu brambor je klíčový! Při přípravě šťouchaných brambor se vyhněte odrůdám, které neobsahují mnoho škrobu. Ty totiž nemají schopnost dobře absorbovat smetanu nebo máslo. Vysloveně lojovitým bramborám se ale vyhněte také. Nejlepší je použít varný typ B.
  • Neosolení vody

    Brambory
    Autor: Shutterstock.com
    V poslední době má spousta lidí tendenci omezit solení, což je naprosto správné. Ne ale při vaření brambor. Sůl je totiž pro dobře ochucené brambory opravdu důležitá. Stejně jako těstoviny, také brambory absorbují vodu, ve které se vaří, a s ní i sůl. Pokud tedy osolíte vodu hned na začátku, nebudete muset přidat tolik soli později, a co je nejdůležitější, nebudete muset řešit, že brambory chutnají nevýrazně.
  • Vložení brambor do horké vody

    Vařené brambory vaší linii neuškodí
    Autor: profimedia.cz

     

    I když je pro přípravu většiny druhů zeleniny nejlepší zalít ji rovnou horkou vodou, u brambor to neplatí. Pokud totiž hodíte brambory do teplé vody, zvyšujete riziko, že se vám neuvaří rovnoměrně. Zvenku budou převařené, zatímco uvnitř zůstanou tvrdé a polosyrové.

  • Přidání studeného másla a smetany


    Bramborová kaše s bylinkami
    Autor: shutterstock.com
    Máslo nebo smetana jsou pro dobré šťouchané brambory nezbytné. Jenže když tyhle ingredience do brambor přidáváte, většinou je rovnou vyndáte z lednice. To je ale chyba. Prudce totiž brambory ochladí a nevstřebají se do nich. Proto nechte vždy předem máslo a smetanu "ohřát" alespoň na pokojovou teplotu, nebo je lehce zahřejte na sporáku.
  • Použití mixéru


    Brambory
    Autor: profimedia.cz
    Použití mixéru se vyvarujte i při přípravě bramborové kaše. Čím víc totiž budete brambory šlehat, tím víc škrobu se z nich uvolňuje. Brambory se pak stanou gumové, lepkavé a nechutné.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...