Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

7 nejčastějších chyb, kterých se dopouštíme v kuchyni

5. listopadu 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Myslíte si, že jste v kuchyni jako doma? Tak schválně! Kolika z těchto sedmi přešlapů jste se už dopustila?

1)     Špatně vyčištěná prkénka na krájení

Na syrové maso je potřeba mít i zvláštní prkénko a nikdy na něm nekrájet jiné potraviny. Hrozí totiž nebezpečí kontaminace.  Přitom nemusíte hledat žádné sofistikované způsoby, jak prkénka odlišit. Jednoduše na maso kupte prkénko jiné barvy, než máte ostatní. Po krájení masa jej důkladně umyjte a jednou za čas vydezinfikujte octem nebo citronovou šťávou. 

2)     Neumyté ruce

Divili byste se, kolik lidí zanedbává úplně základní pravidla hygieny.  Než se pustíme do vaření, je dobré si umýt ruce a nejlépe se převléct z oblečení, ve kterém jsme byli venku.  Pokud pracujeme se syrovým masem, je třeba si ruce umývat častěji. 

3)     Špatně uskladněné potraviny

 Hygiena v kuchyni začíná ještě v obchodě, kam chodíte nakupovat. Nezapomeňte chladící tašku a do ní uložte maso a mléčné výrobky. V čerstvých potravinách se velmi rychle začínají množit bakterie. Po návratu z nákupu je třeba pečlivě uložit maso. Maso od řezníka osušte papírovou utěrkou, zabalte do folie nebo ideálně do vakuové nádoby. Takto uložené vydrží čerstvé a v dobré kvalitě několik dní.

Otevřené mléko a vedle něj nakrojená cibule, to je kombinace, která může zničit všechny potraviny v lednici. Daleko rychleji se kazí a navíc ještě načichnou cibulí. Cibuli, pokud ji chcete uchovat v lednici, schovejte do vakuové dózy. Totéž platí pro maso, které v lednici nemůže ležet volně. Uložte jej aspoň do krabice nebo zabalte do fólie, kterou polepte datem doby vložení do lednice nebo mrazáku. 

4)     Špinavý pracovní prostor

Důkladný úklid pracovní plochy i podlahy by měl patřit k naprostým základům. Spousta bakterií je ve dřezu. Jednou týdně při důkladném úklidu proto octem umyjte dřez i pracovní plochu, včetně podlahy. 

5)     Plesnivé potraviny

Jakoukoliv potravinu, byť je malinko nahnilá nebo je viditelný decentní povlak plísně, okamžitě celou vyhoďte.  Plíseň na povrchu je jen viditelnou částí. Celá potravina je jí prolezlá, stejně jako houby vyrůstají z podhoubí. Proto nestačí plesnivou část jen odkrojit, jak někteří velmi často dělají. 

6)     Teplé potraviny v ledničce, ať žijí bakterie!

Běžným postupem je uvařit a zbylý pokrm nechat vychladnout a teprve po několika hodinách jej uložit do ledničky nebo zamrazit. Takto se ale v jídle rozmnoží bakterie. Další variantou je dát do lednice ještě teplý hrnec, který však ohřeje jídlo kolem, a to se pak začne kazit. Jaký je správný postup? Do dřezu nebo větší nádoby nasypte led a zalijte studenou vodou. Jídlo v hrnci nebo ve vakuovém sáčku takto jednoduše šokově zchladíte a hned jej můžete dát do lednice nebo mrazničky. 

7)     Čaje vedle rychlovarné konvice 

Ve spoustě kuchyní jsou čaje uložené hned vedle rychlovarné konvice. To ale znamená, že se velmi rychle kazí vinou horké páry.  Totéž platí i pro vitamíny a další látky choulostivé na vlhkost a teplo. V kuchyni by v ideálním případě neměly co dělat, nebo co nejdále od sporáku a konvice.

Více na http://jakvkuchyni.cz/

Video se připravuje ...