Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejlepší tipy, jak správně naostřit kuchyňské nože. Zvládnete to i vy!

  • Ostrý nůž je základem každé kuchyně.
    2. listopadu 2014 | 10:00

    Ostré nože jsou základ. Bez nich bychom se v kuchyni neobešli. Každodenně je používáme na krájení, řezání, čištění. Proto je důležité o tyhle nástroje dobře pečovat. Udržovat je čisté a suché. A především dobře nabroušené. Věděli jste, že tupý nůž je mnohem více nebezpečný, než ten ostrý?

  • Mechanické brousky nezatracujte

    Ostrý nůž je základem každé kuchyně.
    Autor: Shutterstock.com
    Doba, kdy hospodyňky měly v kuchyni k dispozici jen brousky, jež měly jen dvě řady kovových koleček, které se křížily a dohromady tak tvořily ostrý úhel, kterým se nůž protahoval a ničil se, jsou už naštěstí pryč. Novodobé mechanické brousky patří k základům každé kuchyně. Jsou vybaveny vodícími lištami pro udržení ideálního úhlu. Vnitřní brusná tělíska již nejsou kovová, ale používají se skutečně kvalitní brusné kameny. Pokud tedy jen potřebujete obnovit ostří na noži, je klasický kuchyňský brousek tou nejlepší volbou. Pokud je ale ostří strhané a nůž hodně tupý, musíte ho nabrousit pomocí brousku.
  • Elektrické kuchyňské brousky

    Aby nůž dobře sloužil, musíme o něj pečovat.
    Autor: profimedia.cz
    Na trhu je jich dnes opravdu velké množství, takže je z čeho vybírat. Broušení s nimi je mnohem rychlejší než na mechanických brouscích. Dokáží nabrousit nůž nebo vytvořit a opravit ostří nože v podstatě za několik vteřin. Bohužel s tím souvisí i jejich nevýhoda a tou je většinou větší úběr materiálu ostří.
  • Brusné kameny

    Ostrý nůž je základem každé kuchyně.
    Autor: Shutterstock.com
    Kamenné brousky jsou klasika. Vyžadují sice trochu praxe a broušení trvá nejdéle, ale stojí to za to. Budete totiž odměněni naprostou kontrolou nad svými broušenými noži. Ta se týká úhlu, úběru materiálu, druhu broušení. Kamenné brousky jsou buď přírodní nebo syntetické. V domácnosti se ale nejčastěji používají se kameny syntetické oboustranné. Na jedné straně je většinou kámen nižší zrnitosti na druhé jemnější.
  • Jak použít brusný kámen

    Na některé činnosti je třeba použít speciální nůž.
    Autor: profimedia.cz
    Možná máte pocit, že tohle nezvládnete, ale věřte mi, není to zase tak těžké. Nejdřív použijte stranu s hrubšími zrny. Táhněte proti ostří celou délkou čepele, jako byste chtěli seříznout tenkou vrstvu brousku. Vždy stejný počet tahů na obou stranách nože.

     

    Druhou fází je jemné broušení. V této chvíli má totiž nahrubo broušený nůž nepravidelné ostří (zoubky), které je třeba vymodelovat rovnoměrně. Je dobré brousek navlhčit (vodou, tekutým mýdlem, kuchyňským olejem...), lépe se s ním pak pracuje. Pod stejným úhlem, ovšem pod nižším tlakem, teď provádějte spíše krouživé pohyby na brousku s jemnými zrny.

     

    Nabruste jednu stranu, poté druhou. Když je vše hotové, tak musíte ještě takzvaně srazit hranu. Stačí například projet ostří měkkým dřevem, raději několikrát. Zbavíte se tím i kovových pilin. Poté stačí nůž umýt a používat dál.

  • Pořiďte si ocílku

    Na to nejlepší z nožířského umění se můžete podívat v Novoměstské radnici v Praze 2
    Autor: profimedia.cz
    Na finální dobroušení po použití kamene se pak skvěle hodí ocílka. Nezapomeňte ale, že neslouží k nabroušení nože. Pouze udržuje již vybroušené ostří. Ocílka má buď kulatý nebo oválný průřez a také se liší podle hrubosti. Hrubší ocílka více brousí, tím pádem ale i zároveň ubírá materiál čepele, ta jemnější velmi dobře udržuje samotné ostří. Aby se s ocílkou dobře pracovalo, měla by být vždy větší, než broušený nůž. A pamatujte si, že velmi tupá nebo zubatá čepel se na broušení ocílkou nehodí!

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...