Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zachraňte svetry od žmolků! Víme jak je prát, aby vypadaly stále jako nové

  • Víme jak zachránit vaše svetry od žmolků!
    19. října 2014 | 06:00

    Také vás rozčílí, když svůj oblíbený svetr vyndáte z pračky posetý žmolky, smrsklý na poloviční velikost nebo úplně vybledlý? S našimi praktickými tipy se vám to už příště nestane. Vaše svetry, bez kterých se v nadcházejícím období neobejdete, budou pořád vypadat jako nové. Nevěříte? Vyzkoušejte to!

  • Čtěte si štítky

    Praní prádla
    Autor: Shutterstock.com
    Než poprvé vložíte svůj svetr do pračky, pečlivě si prostudujte štítek a symboly na údržbu. Na štítku byste měli hledat informace o složení. Nejčastěji to bývá ovčí vlna, ale v kombinaci s dalšími přírodními nebo i syntetickými materiály. Mezi přírodní patří například kašmír nebo mohér, mezi umělé například elastan, polyamid nebo akryl.
  • Perte podle materiálu: Bavlna

    Co dělat, když vám pračka vypoví poslušnost?
    Autor: PROFIMEDIA.CZ
    Bavlna je jedním z nejoblíbenějších přírodních vláken, protože se vyznačuje vynikajícími vlastnostmi, které jsou výhodou při jejím tkaní, a mimořádně vysokou odolností. Bavlněné látky se velice dobře barví a lze je také snadno bělit. Na druhé straně jsou bavlněné tkaniny velmi málo elastické, rychle se pomačkají a poskytují jen slabou tepelnou izolaci. Málokterý jiný materiál je ale tak odolný proti opotřebení a snese tolikanásobné praní v pračce jako bavlna.

     

    Obecně platí, že bílá bavlna snese praní až do teploty 95°C. Barevnou bavlnu perte kvůli nebezpečí vyblednutí jen do 60°C, a to v pracím prostředku pro barevné prádlo. Základem je však respektovat pokyny na etiketě se symboly pro ošetřování jednotlivých textilií.

  • Perte podle materiálu: Vlna

    Nevztekejte se nad špatně vypravným prádlem. Buďte rádi, že nemusíte prát jako naši předci.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejčastěji se setkáte s tou ovčí, ve většině případů smíchanou s umělým vláknem. Kvalita je různá, ale vždy potřebuje doslova něžné zacházení. Svetry, šály a další vlněné kousky perte v pračce jedině při nízké teplotě a za použití speciálního programu a přípravků na vlnu. Nejlepší je ale zvolit ruční praní ve studené vodě bez ždímání. Také je dobré nikdy je nevěšet, ale dát uschnout na vodorovnou plochu, aby bylo po celou dobu v požadovaném tvaru.
  • Perte podle materiálu: Polyester

    Tiché pračky můžete vystěhovat z koupelny do kuchyně.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejrozšířenější umělý materiál je často používán v kombinaci s viskózou a bavlnou. Ocení ho především ti, kteří neradi žehlí. Při praní i žehlení snese středně vysoké teploty, ale má tendenci tvořit žmolky. Je tedy dobré ho prát naruby. Kvůli statické elektřině se často na polyesteru zachytávají chlupy z domácích mazlíčků a nejrůznější smítka. Chcete-li toto eliminovat, přidejte do prádla změkčovač tkanin.
  • Perte podle materiálu: Kašmír

    pračka
    Autor: Miele
    Mimořádně kvalitním druhem vlny je kašmír. Tato přírodní vlákna jsou získávána jednou ročně ze srsti kašmírské kozy. Za rok se kašmíru na světový trh dostane cca 5000 tun. Kašmír je velmi drahá a citlivá textilie. Při praní proto vyžaduje zvláštní péči.

     

    Pleteniny z kašmíru musíte prát opatrně při 30°C jemným pracím prostředkem na vlnu. Tyto prací prostředky mají neutrální až mírně kyselé pH, které brání bobtnání a zplstnatění vláken. Textilie z kašmíru se nerady příliš máčejí, raději se rychle perou bez drhnutí a ždímání. Vzhledem k tomu, že zbytky pracích prostředků ničí citlivá vlákna, je mimořádně důležité, abyste textilie po praní několikrát vymáchali ve studené vodě.

Klíčová slova:  domácnost, bydlení, svetr, praní prádla
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...