Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dejte sbohem žehličce! Naučte se správně prát a věšet!

/
  • (iStock)
    9. října 2020 ● 06:00

    Je opravdu málo lidí, které by žehlení bavilo. Pokud mezi ně nepatříte, naučte se s námi prát a věšet prádlo tak, abyste žehličku potřebovali jen výjimečně.

    Nepopulární domácí práci klidně můžete ze seznamu nutných každodenních činností vyškrtnout. Naučíme vás totiž pár triků, díky kterým bude vaše oblečení hladké a bez záhybů.

  • 1.

    Perete na správnou teplotu

    praní
    Autor: iStock

    Respektujte teplotu praní uvedenou na oblečení. Obzvláště u lnu a také umělých tkanin a směsí totiž při vyšších teplotách hrozí polámání vlákna. Tam je pak i žehlička málo platná, jde o nenapravitelné poškození materiálu. Bude pomačkaný navždy.

  • 2.

    Nepřeplňujte pračku

    Tiché pračky můžete vystěhovat z koupelny do kuchyně.
    Autor: Shutterstock.com

    Raději dávejte do pračky o trochu méně prádla, než je jejím výrobcem uváděný obsah. Je-li pračka přeplněná, prádlo se v ní nemůže hýbat, špatně se vypere, a navíc se hodně pomačká. 

  • 3.

    Ždímejte na méně otáček

     

    Praní prádla
    Autor: Shutterstock.com
    Je sice pravdou, že prádlo vyždímané na více otáček rychleji uschne, ale zato se v pracím bubnu pěkně sežvýká. Oblečení, které je náchylné na mačkání, tedy ždímejte na snížený počet otáček. Pak ho stačí jen dobře pověsit a žehlička může zůstat ve skříni. 

  • 4.

    Co lze, věšte na ramínka

    ...
    Autor: Shutterstock

    Vyprané oblečení na horní polovinu těla, jako jsou trička, mikiny, halenky, pláště a košile, věšte raději na ramínka. Nebudou na nich pak otisky kolíčků, které byste museli rozžehlovat. Stejně tak šaty. Čím je sušený kus těžší, tím by mělo být ramínko širší. Pokud u oblečení, které věšíte na šňůru, musíte použít kolíčky, pořiďte si takové, které na prádle nezanechají viditelné stopy, ale i tak ho udrží. Na pulovry a jiné úplety jsou skvělá nafukovací ramínka, která na ramenou nevytlačí obrysy ramínka. 

  • 5.

    Před pověšením oděv vytáhněte

    praní
    Autor: iStock

    Pokud si chcete ušetřit práci se žehlením, naučte se prádlo správně pověsit. Poté, co ho vytáhnete z pračky, ho pořádně vyklepte, natáhněte vždy ode švu ke švu a rukou vyhlaďte. Pečlivě narovnejte límeček i rukávy. Materiál je za vlhka poddajnější, vyrovná se a uschlé prádlo pak bude méně pomačkané. 

  • 6.

    Sušte do polosucha

    prani
    Autor: iStock

    Pokud máte sušičku, je lákavé hodit celou náruč mokrého oblečení vyndaného z pračky přímo do jejího chřtánu, ale pak se nedivte, že když usušené kousky nakonec vyndáte, vypadají, jako když jste je vytáhli "krávě z huby". Nelitujte proto několika minut, které věnujete tomu, že každý kus oděvu důkladně protřepete a narovnáte před tím, než ho do spotřebiče dáte. Látce tak pomůžete dostat se zpátky do původního tvaru, až uschne. Mačkavé oblečení nesušte do úplného sucha. Nechte ho trochu vlhké a dosušte ho na ramínku. Ohlídejte si také vždy čas, kdy sušička dokončila svou práci. Když totiž oblečení necháte v zavřené sušičce ležet na hromadě delší dobu, znovu navlhne, a jak se bude postupně "slehávat", vzniknou na něm všechny ty nepěkné záhyby. Uvědomte si také, že sušičku nesmíte přetěžovat.

  • 7.

    Svetry sušte ve vodorovné poloze

    prani
    Autor: iStock

    Svetry a pulovry je obvykle lepší prát v ruce nebo na speciální program v pračce, který ždímá jen jemně. Jsou tedy před sušením dost nacucané vodou. Pokud takovou těžkou mokrou pleteninu pověsíte ať už na šňůru nebo na ramínko, hrozně se vám vytahá a ztratí původní tvar. Naše maminky sušily svetry rozložené na stole či kamnech a pod ně dávaly ručník. Rychleji vám však takový svetr uschne, když ho rozložíte na věšák svrchu ve vodorovné poloze.

  • 8.

    Vezměte do ruky rozprašovač

    prani
    Autor: iStock

    Určitě už jste přišli na to, že rozprašovač má v domácnosti mnoho využití. A hodí se i k odstranění všech těch nepěkných záhybů, které hyzdí oblečení. Naplňte ho obyčejnou čistou vodou, nastavte na "mlžení", kousek oblečení, který potřebujete vyhladit, pověste na ramínko a z dálky posprejujte. Vlhkou látku rukou vyhlaďte a nechte volně uschnout. Nejlépe to funguje na bavlnu a pleteniny. Tenhle způsob ale nepoužívejte na hedvábí, na kterém by mohly zůstat skvrny. 

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy