Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

9 největších chyb při používání mrazáku. Děláte je také?

  • Pokud potraviny zmrazíte správně, zachovají si všechny výživné látky i původní chuť.
    29. srpna 2014 | 06:00

    Mražení potravin je skvělý způsob, jak uchovávat přebytky a mít vše potřebné stále při ruce. Zmrazit můžete prakticky cokoliv, včetně pečiva, ovoce, vývaru nebo třeba vánočního cukroví. A pokud to uděláte správně, zachovají si potraviny všechny výživné látky i původní chuť.

  • Chybně nastavená teplota


    ...
    Autor: profimedia.cz
    Bohužel spousta domácností má teplotu mrazáku i lednice nastavenou špatně. Pro běžný provoz mrazničky postačí průměrná teplota -18 °C, u chladničky pak +5 °C. Správně nastavená teplota je při tom důležitá pro dlouhodobé skladování zmrazených potravin. Při teplotě okolo -18 °C dochází k jejich úplnému zamrazení a doba, po kterou můžete potraviny uchovat, se prodlužuje.
  • Poloprázdný mrazák

    Mrazák
    Autor: whirlpool

     

     

     

    Plný mrazák udrží chlad lépe než prázdný. Navíc k udržení konstantní teploty spotřebuje méně elektrické energie. Pokud tedy máte poloprázdný mrazák, dejte do něj aspoň led. Poloprázdný spotřebič totiž vyžaduje víc energie k chlazení, protože je v něm méně potravin, které by chlad udržovaly.

    Navíc, když budete mít mrazák plný, nezaskočí vás ani delší výpadek proudu.

    Pozor si ale dejte i na po okraj přeplněný mrazák, ve kterém nemůže cirkulovat vzduch.

  • Špatně zabalené potraviny


    Bento Jídelní set, Skip Hop, 529 Kč
    Autor: archiv firem
    Ke zmrazování potravin využívejte speciální obaly. Měly by být přiléhavé, odolné proti poškození a nepropustné. Vhodné jsou speciální sáčky a plastové uzavíratelné nádoby. Tyto materiály odolávají mrazu a chrání tak výživné látky. Ať už používáte zavírací sáčky, alobal nebo pevné plastové obaly, ujistěte se, že jste pečlivě odstranili všechen vzduch kolem jídla. Ten totiž potraviny vysušuje a zapříčiňuje vznik škodlivých látek.
  • Příliš dlouhé skladování


    mražená zelenina
    Autor: Shutterstock.com
    Velkou chybou je skladování potravin v mrazničce po delší dobu, než je doporučováno. Je třeba myslet na to, že byste je měli zužitkovat maximálně do roka od zmrazení, optimální doba uchování potravin v mrazničce je však 2 – 3 měsíce. Dokonce i potraviny, které jsou zmrazené, mají po delší době nevalnou chuť a texturu, takže vždy na všechny sáčky i krabičky napište datum, kdy jste je do mrazáku uložili. A snažte se  vždy dávat nové potraviny dozadu a ty nejstarší vždy posuňte dopředu, aby byly první, které v případě potřeby vyndáte.
  • Špatný způsob zmrazování


    Děti se nakazily z mražených jahod
    Autor: profimedia.cz
    Menší potraviny, jako jsou jahody, cukroví, karbanátky nebo třeba zelené fazolky rozložte na plech a nechat je zmrznout samostatně, než je shrnete do pytlíku nebo jiných obalů.
  • Mražení starých potravin


    Muffiny jsou ideální snídaní nebo svačinou - připravíte je s ovocem, čokoládou nebo sýrem a jsou hned hotové.
    Autor: Shutterstock.com
    Zmražování je skvělým způsobem uchování potravin, ale rozhodně neobnoví jejich čerstvost. Mleté maso, které zmrazíte v den, kdy jste ho namleli, bude chutnat mnohem lépe než maso, které jste zamrazili až po několika dnech v lednici. Stejně tak muffiny, které zmrazíte ihned po upečení, chutnají lépe než ty starší.
  • Nevhodný způsob ukládání


    Plastové krabičky
    Autor: refresher.sk/huffingtonpost.com
    Pořiďte si plastové zásobníky. Je to skvělý způsob, jak uložit malé nebo zvláštně tvarované předměty, jako jsou sáčky s ovocem, zeleninou, bagety nebo třeba strouhaný sýr.
  • Rozmrazování při pokojové teplotě


    krevety
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud necháváte rozmrazit maso, drůbež, ryby a mořské plody při pokojové teplotě někde v misce na kuchyňské desce, mohou se na jejich povrchu začít rychle rozmnožovat nebezpečné bakterie, které vám mohou způsobit spoustu zdravotních problémů. Rozmrazujte proto maso pomalu v lednici nebo naopak v mikrovlnné troubě.
  • Otvírání mrazáku během výpadku proudu


    1898251:gallery:true:truePři výpadku proudu mrazničku neotvírejte. Jen tak se vám podaří uchovat potraviny zmrazené tak dlouho, jak je to možné. Když budete mít mrazák plný, ani delší výpadek proudu vás nezaskočí. Potraviny pak vydrží zmrazené klidně dva až čtyři dny, zatímco v poloprázdném mrazáku vydrží přesně tak dlouhou dobu, jakou deklarují výrobci, což je 12 až 24 hodin. Všechno, co zůstane zmrzlé, může po opětovném zapnutí energie zůstat v mrazáku. Všechny potraviny, které jsou rozmrazené, i když pořád studené, by měly být rychle připraveny a ihned snězeny. Pokud si nejste jisti jejich čerstvostí, vyhoďte je!

     

Klíčová slova:  praktická žena, domácnost, mrazák, MRAŽENÍ
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...