I v moderních rychlovarných konvicích se usazuje vodní kámen, i když už to není tak zlé, jako u konvic se spirálou. I tak je ovšem zbytečné pořizovat si speciální prášek a drahé tablety na jeho odstranění.

Stačí v konvici svařit vodu s decilitrem octa nebo lžící kyseliny citronové a pak ji tam nějakou dobu (alespoň hodinu, ale klidně i přes noc) nechat "stát" (u silnějšího nánosu je potřeba postup opakovat). Vodní kámen se uvolní a později rozpustí. Pak konvici několikrát vypláchněte horkou vodou, než si v ní bubdete vařit vodu na čaj.

Vodní kámen v záchodové míse

Častým splachováním, zvláště pokud máte tvrdší vodu, se v toaletních mísách vytváří hnědé usazeniny, které působí opravdu nevzhledně. Stačí ale do záchodu nalít před odchodem do práce kuchyňský ocet (klidně celý litr) a nechat ho tam celý den působit. Pak už je třeba jen po příchodu domů toaletu pořádně vydrhnout záchodovou štětkou.

Pokud je vaše mísa hodně zanesená, pak vám pomůže roztok kyseliny solné. Nalijte jej do mísy, nechte krátce působit a pak toaletu pořádně vydrhněte štětkou.

Vodní kámen na vodovodní baterii

Většina kovů je krátká na všudypřítomný vodní kámen, který se v koupelně usazuje, kde se dá. Vzpomeňte si ale, jak babička odstraňovala vodní kámen octovým roztokem nebo sodou a leccos vyčistila i citronem. S nimi stačí místo potřít, nechat působit – čím je povrch zasaženější, tím déle – a pak opláchnout. Ale pozor! Například právě lesklé chromové baterie kyselinou můžete zničit.

Jak vyčistit pračku od vodního kamene

Pro správnou funkci pračky je nejlepší odstraňovat vodní kámen pravidelně. Jednou z možností je jedenkrát za měsíc nalít do bubnu pračky 0,5 litru octa a zapnout program s teplotou 90 stupňů. Dalším způsobem je přidávat dvě polévkové lžíce octa ke každému praní, do přihrádky na aviváž. Ocet bude působit proti usazování kamene preventivně, má dezinfekční vlastnosti, ale současně se nemusíte bát, že by po něm prádlo bylo cítit.