Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

I bez myčky to jde! 6 tipů, jak zvládnout špinavé nádobí

  • Mít dokonale čisté nádobí není žádná věda.
    1. srpna 2014 | 08:00

    Nemít k dispozici myčku na nádobí určitě není ten nejhorší problém, který může mít. Ale pokud jste na ni zvyklí, může vám situace, kdy budete muset mít nádobí v ruce, připadat jako velká nepříjemnost. Poradíme vám proto, jak život bez myčky zvládnout pokud možno "bezbolestně".

  • Namáčejte a odmáčejte

    Špinavé nádobí
    Autor: shutterstock.com
    Určitě nechcete při mytí nádobí v ruce vynaložit své veškeré úsilí na to, abyste "drásali" zaschlé zbytky jídla z talířů, hrnců a pánví. Pokud tedy nemůžete umýt něco hned, alespoň to ponořte do vody. Do kastrolů a pekáčů napusťte teplou vodu a přidejte kapku saponu.
  • Umývejte průběžně


    Špinavé nádobí
    Autor: shutterstock.com
    Abyste zabránili hromadění špinavého nádobí ve dřezu, odmývejte průběžně všechno, co při vaření používáte. Cílem je, abyste se nakonec posadili ke svému jídlu bez hromady špinavého nádobí v kuchyni.
  • Zbavte se nádobí navíc

    Špinavé nádobí
    Autor: shutterstock.com
    Pokud jste ochotni a schopni přijmout drastická opatření a snížit množství nádobí jen na to, co skutečně potřebujete pro vaši domácnost, maximálně toto množství rozšířit o jednu nebo dvě sady navíc pro hosty, přinutí vás to umývat nádobí hned. Kdybyste to totiž neudělali, nebudete mít žádné čisté nádobí na vaření ani servírování!
  • Dodržujte přísnou mycí politiku!

    Špinavé nádobí
    Autor: shutterstock.com
    Pokud se naučíte mýt nádobí hned, nejenže zabráníte tomu, aby na něm zbytky jídla zaschly, ale také nastavíte standard pro to, jak udržovat vaší kuchyni a kuchyňský dřez čisté. Pokud totiž odložíte byť jen jeden špinavý talíř do dřezu, je mnohem jednodušší tam později přidat další špinavé nádobí. Ale pokud máte dřez čistý a prázdný, chcete, aby to tak i zůstalo. Z toho logicky vyplývá, že pokud se ten hrneček od kafe či talířek od snídaně naučíte opláchnout rovnou, pravděpodobně brzy zjistíte, že se vám už nádobí ve dřezu nehromadí. Čistota zkrátka plodí čistotu.
  • Pravidelně vyprázdňujte odkapávač

    Špinavé nádobí
    Autor: shutterstock.com
    Pokud je váš odkapávač stále plný, nebude se vám chtít nádobí mýt. Naučte se ho proto pravidelně vyprazdňovat a oschlé nádobí uklízet. Pokud je na něm totiž naskládaná hromada skleniček, hrnečků, misek a dalšího nádobí je více než pravděpodobné, že špinavý talíř prostě jen položíte do dřezu, místo toho, abyste ho rovnou umyli.
  • Potěšte smysly

    Špinavé nádobí
    Autor: shutterstock.com
    Je mi jasné, že mytí nádobí není příliš populární a příjemná činnost. Zkuste si ji proto alespoň trošku zpříjemnit. Nešetřete na mycích prostředcích a pořiďte si nějaký, který vám bude příjemně vonět. Nejlepší volbou jsou ty s obsahem éterických olejů, zkuste třeba Almawin s olejem z divoké růže a meduňky, Sodasan s příjemnou vůní granátového jablka nebo Sonett s olejem z citronové trávy. Nejenže skvěle voní, ale také pečují o pokožku rukou. A navíc jsou ekologicky odbouratelné.

    Můžete si také zkusit zapálit vonnou svíčku nebo pustit relaxační či vám jinak příjemnou hudbu! Každý takový malý odměňovací rituál povede k čisté kuchyni, což je vlastně odměna sama o sobě!

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...