Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 tipů, jak účinně zatočit se smradem v ledničce

  • Také máte někdy pocit, že vám do lednice někdo musel přestěhovat skládku odpadků?
    18. července 2014 | 06:00

    Znáte to také. Chcete si dát něco na zub, otevřete chladničku a v ten moment vás do nosu doslova praští nepříjemný odér. Zbavit se ho není ale zase tak těžké. Poradíme vám, jak na to.

  • Vše dobře zabalte! A pak to zabalte ještě jednou

    Dobře uspořádaná lednice dělá zázraky
    Autor: shutterstoclk
    Většina nelibých vůní pochází ze zkaženého jídla nebo potravin, které vydávají typický silný zápach (jako jsou třeba ryby a mořské plody, přeříznutá cibule, nasekaný česnek, nebo aromatické sýry). Ten pak může doslova zamořit celou ledničku. Skladujte proto takové potraviny v dobře těsnících plastových nádobách nebo je důkladně obalte několika vrstvami fólie. Průběžně nezapomínejte kontrolovat jejich čerstvost. Teplotu mějte nastavenou mezi 0 a 5°C, při vyšších teplotách se bakterie v jídle čile množí.

     

    Pozor! Nejnáchylnějším na pohlcování pachů jsou mléčné výrobky. Proto sýry ani tvarohy nikdy neskladujte vedle aromatických surovin.

  • Lednici pravidelně jednou týdně vyčistěte

    Potraviny z lednice nemusí být vždy tak čerstvé, jak vypadají.
    Autor: profimedia.cz
    Pokud chcete udržet zápach na uzdě, doporučuji vám zařadit základní čištění lednice do svého seznamu pravidelných každotýdenních úklidových prací. Pokaždé zkontrolujte data expirace potravin, zlikvidujte vylité tekutiny a použijte směs jedlé sody nebo octa, kapky saponu a vody, abyste odstranili všechny skvrny. Je-li to možné, vyjměte před tím zásuvky a police, práce vám pak hned půjde lépe od ruky.

     

    Pozor! Nikdy nepoužívejte bělidlo nebo čpavek, ani prostředky, které je obsahují. Mohly by totiž poškodit vnitřek lednice, který by pak popraskal.

  • Začněte s prevencí


    Dobře uspořádaná lednice dělá zázraky
    Autor: shutterstoclk
    Miska s jedlou sodou položená na polici pomáhá absorbovat zápach, ale neodstraní všechno. K dalším osvědčeným pohlcovačům pachu patří třeba prášek do pečiva nebo čerstvě umletá káva. Pokud umístíte do lednice některý z těchto přírodních pohlcovačů, dbejte také na jeho pravidelnou výměnu. Jinak totiž může napáchat více škody než užitku.

     

    Pokud jste ale konfrontováni s opravdu nepříjemným zápachem, vyndejte všechen obsah ledničky, odpojte ji a nechte dveře otevřené po dobu 24 hodin, aby mohla větrat. Nakonec vnitřek důkladně vytřete octovou vodou.

  • Teplé jídlo do ledničky nepatří


    Dobře uspořádaná lednice dělá zázraky
    Autor: shutterstoclk
    Nejhorší, co můžete udělat, je dát zchladit teplé jídlo do lednice. Nejen, že se vám rázem rapidně zvýší spotřeba energie, ale teplo se navíc přenese i na ostatní skladované potraviny, což může způsobit proces množení bakterií a hnití potravin. Nejnáchylnější jsou mléčné výrobky. Jídlo proto do lednice ukládejte vždy studené, nebo vychladlé alespoň na pokojovou teplotu.
  • Maso patří dolů

    Skandál z maďarským obarveným masem zasáhl i Slovensko - ilustrační foto
    Autor: profimedia.cz

     

    Syrové maso uchovávejte vždy jen ve spodní části chladničky. Zabráníte tak kapající krvavé šťávě znečistit lednici, nepěkně zabarvit police a prosáknout do jiných potravin. Maso vždy uzavřete do nádob. Volně položené syrové maso jen v mikrotenu totiž snadno kontaminuje další potraviny svými bakteriemi. Syrové maso vydrží čerstvé o dva až tři dny déle, zalijete-li ho olejem.

  • Pozor na přeplněný mrazák

    Ledový čaj je skvělé osvěžení.
    Autor: shutterstock.cz

     

    Silně aromatické potraviny a zapáchající prostory chladničky mohou dokonce zamořit i váš mrazák. Nepříjemné chutě a pachy se tak mohou přenést na kostky ledu. Pokud tedy máte pocit, že led ve vašem nápoji nelibě voní, berte to jako jako výstražné znamení.

  • Zkontrolujte izolaci

    Po nákupu jídlo roztřiďte na čerstvé, co musí do ledničky, a potraviny na delší skladování.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud vás i přes moje doporučení zápach v ledničce stále trápí, přesvědčte se, že dveře  vaší chladničky dobře těsní. Některé organické roztoky jako např. éterické oleje ve slupkách citrónů a pomerančů, kyselina v másle a další totiž mohou při delším působení způsobit poškození povrchu nebo urychlené stárnutí plastových materiálů interiéru a těsnění dveří.

     

    Je ale také možné, že pachy pronikly až do izolace. Pak je ovšem mnohem těžší se zápachu zbavit, na pomoc budete muset zavolat odborníka, který provede nezbytnou údržbu.

Klíčová slova:  bydlení, domácnost, praktická žena
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...