Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pozor! 5 věcí, které octem nikdy nečistěte!

  • Ocet je skvělý a levný čistící prostředek. Existují ale situace, kdy ho použít nemůžete.
    12. července 2014 | 06:00

    Jsme velkými fanoušky octa v našem čištícím arzenálu. Je skvělý na odstranění skvrn, osvěžení prádla, mytí oken, a spoustu dalších věcí. Navíc je levný a zcela přírodní. Ale ocet je vlastně kyselina, což znamená, že ho nemůžete použít na všechno. Tyhle věci příště v každém případě vynechte!

  • Přírodní kámen

    Přírodní kámen patří v interiéru ke stále oblíbenějším materiálům. Používá se na kuchyňské desky, schodiště, obkládají se s ním stěny, vyrábějí se z něj podlahové dlaždice, desky stolů, vnitřní i venkovní parapety. Je totiž nejen krásný, ale i odolný. Přesto je ale kámen náchylný na poškození. Především mramor, který je na rozdíl od žuly měkčí a nasákavější. Jeho struktura je totiž hodně pórovitá. A právě ocet, který je vlastně slabým roztokem kyseliny, ho může nenávratně poškodit. Vzniklých skvrn a šmouh už se pak nikdy nezbavíte. Pozor si také dejte na další kyselé tekutiny, jako jsou ovocné šťávy, čerstvé džusy, víno a jiné. Pro vyčištění kamene použijte teplou vodu, případně Ph neutrální čistící prostředky.
  • Vaječný bílek a žloutek

    Pokud vám spadne vajíčko na zem, nebo vám třeba při vaření ukápne bílek, nikdy si neberte na pomoc ocet. Kyselina, kterou obsahuje totiž způsobí, že se bílkovina srazí a odstranění bude ještě mnohem složitější. Vzpomeňte si, jak to funguje, když při vaření vajíček přidáte do vody ocet. Bílek z prasklého vajíčka nevyteče, protože se v octové vodě rychle srazí.
  • Žehlička

    I když někteří lidé tvrdí, že napařovací žehličku zbavíte vodního kamene tak, že do ní nalijete vodu s octem, neposlouchejte je. Kyselina v octu může vážně poškodit vnitřní části žehličky. Navíc tím ztrácíte nárok na reklamaci. Pokud máte pocit, že je přístroj ucpaný vodním kamenem, postupujte podle pokynů výrobce pro čištění.
  • Dřevěné podlahy

    A podobné je to i s čištěním dřevěných podlah. Někdo tvrdí, že ocet dodá dřevu krásnou barvu a lesk, ale jiní varují, že poškozuje povrchovou úpravu. Používejte proto radši čistič speciálně vyvinutý pro tvrdé dřevo. Ale pokud chcete ocet vyzkoušet, vždy ho nařeďte vodou a nejdřív to vyzkoušejte na nenápadném místě, než vytřete celou místnost.
  • Některé odolné skvrny

    Ocet je při čištění některých skvrn skvělým pomocníkem. Ale pamatujte si, že na skvrny od trávy, inkoustu, zmrzliny a krve ocet nikdy neberte. Mají totiž tendenci se do tkaniny rychle "zažrat" nebo prostě na kyselinu nereagují.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...